ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Adevăr sau Provocare

On Ianuarie 02, 2009, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Configurează materialul fundamental din care este constituit modul tău de gândire, astfel încât să-ţi asiguri funcţionalitatea în circumstanţele limitatoare.

Cartograful francez Nicolas-Thomas Baudin a fost numit în 1801 să conducă o expediţie pe coastele Australiei pentru a întocmi o hartă exactă a acelor locuri. În 1802, ajunşi pe ţărmul Australiei, naturaliştii au debarcat pe uscat şi s-au aprovizionat cu numeroase plante şi scoici. Dar surpriză. Această şedere a fost una de foarte scurtă durată.

Toată lumea îl considera pe Baudin un căpitan extrem de curajos, dispus să sfideze orice risc şi capabil să-şi atingă toate obiectivele propuse. Însă, legenda spune că el s-a speriat într-atâta de orăcăitul broaştelor australiene, încât a ridicat grăbit ancora şi a luat-o la fugă, fără să se mai întoarcă vreodată în acel loc.

Legenda e legendă, şi nu putem şti cât este sau nu de adevărată. Dar există un tâlc important în ea: dacă nu suntem hotărâţi în proporţie de 100% în acţiunile pe care le întreprindem şi dacă nu suntem pregătiţi să facem faţă celor mai noi provocări, nu ne vom putea atinge niciodată scopurile.

Leadership: Modul tău de răspuns la condiţiile unor împrejurări imprevizibile, dar dependente de voința ta, este specific funcţiei "RETURN" pentru măsurarea efectelor şi impactului asupra valorii tale de referinţă?

Trăim într-o societate în care toată lumea doreşte să obţină totul într-un timp cât mai scurt şi fără prea multă bătaie de cap. Din acest motiv foarte mulţi indivizi întreprind rapid tot felul de demersuri pentru a-şi atinge cele mai incredibile scopuri, dar la apariţia primului obstacol sunt gata să renunţe. Sunt ei oare atât de hotărâţi şi merituoşi să-şi atingă cu orice preţ scopurile?

Nu cred. Nimeni nu obţine un succes răsunător dacă porneşte într-o călătorie, succesul îl obţin doar cei care ajung la capătul ei, adică cei hotărâţi, curajoşi şi perseverenţi. Dacă Baudin ar fi fost într-adevăr un bun conducător, şi-ar fi înfrânt impulsul de a renunţa. Dar el nu a fost tocmai un conducător adevărat, ci un foarte bun cartograf. Diferenţa e mare.

Valoarea de referinţă a unui lider este predominată de influenţa momentului de aplicare al impulsului de comandă asupra reacţiilor de răspuns la condiţiile unui mediu ostil. Funcţia "Return" se activează dacă eşti setat să gândeşti în termeni de vină sau înfrângere, acceptând ca pretext imperfecţiunile unor circumstanţe care nu depind de tine.

Leadership: Cum te raportezi la cele două tipuri de condiţionări?

Nu intenţionez să modific nimic din tiparul liderului, ori să creez impresia că dincolo de el se află o grămadă de calităţi nebănuite, ci să semnalez unele variante de promovare a personalităţii sale profund adecvate timpului prezent şi viitor. Dar şi acele aspecte neexplorate care pot da naştere la confuzii nedorite.

Liderul autentic nu poate ignora filosofia, care convine perfect naturii sale, conform căreia orice faptă, orice eveniment şi orice atitudine va avea efecte în viitor. Materialul fundamental din care e constituit modul lui de gândire, acele profunde adevăruri care îl ghidează în timp, impune periodic o examinare riguroasă. Dar şi o revizitare atentă a realităţii înconjurătoare. Altfel spus, se cuvine a fi făcută periodic o reactualizare şi recontextualizare a felului său de "a fi" în situaţii variate, pentru a fi sigur de calităţile sale.

Înclinaţia spre succes a liderului este rezultatul raportului între două situaţii decizionale, atunci când el este familiarizat cu eşecul, sau atunci când nu este. Sau, mai bine zis, este rezultatul raportului de strânsă aderenţă între condiţionarea de tip "început - nu pot" şi "pot - finalizare", din care leadershipul îşi extrage seva şi îşi perfecţionează structura. Deseori liderul poate fi complet insensibil la ceea ce se întâmplă în jurul lui, limitându-şi strict dimensiunea de dezvoltare.

Fie şi amestecul unei analize bine fundamentate a propriilor sale convingeri, decizii şi acte de conducere, care deschide ochii prin înlăturarea vălului de confuzie, cu înguste reprezentări ale modului în care factorii externi îşi pun amprenta asupra imaginii sale, poate de naştere, brusc sau lent, în orice dozaj, în funcţie de împrejurări, la interpretări diverse.

Sub rezerva acelei forţe inexorabile "de stânga" care-i programează atât de bine mintea, convingându-l să renunţe în momentele în care trebuie să treacă de proba curajului, liderul nu va mai putea să înlocuiască cu brio perspectiva imprecisă a faptelor care se înlănţuiesc în cursul procesul său de aderare la acea creştere a valorii care promite atingerea excelenţei.

Leadership: Vii cu partea ta de răspuns la provocările pe care nu le poţi controla, acceptând riscul de a fi supus unor influențe nejustificate din partea unei nuanţe de tip "excepţie de la regulă"?

Aşa cum un scriitor trebuie să prezinte un interes de actualitate în opera sa - tot astfel tu trebuie să prezinţi un interes foarte mare în a-ţi duce până la capăt misiunea, îndeplinindu-ţi rolul cu cât mai mult sârguinţă.

Adevărul este că şi cei mai destoinici conducători au temerile lor. Însă aceştia din urmă nu lasă frica să pună stăpânire pe ei. Odată cu fiecare nouă provocare întâmpinată, ei se încăpăţânează parcă şi mai tare să-şi atingă obiectivele. Într-o altă ordine de idei, doar dacă eşti deschis la schimbare şi nou, şi numai dacă dai tot ce ai mai bun din tine vei reuşi să ajungi acolo unde cei şovăitori şi neîncrezători în forţele proprii nu izbutesc.

Să capeţi o nuanţă de tip "Excepţie de la regulă" este similar cu a face alpinism având încredere în utilizarea unei frânghii care nu rezistă. Singurul termen de garanţie care lipseşte din vedere pentru o ascensiune sigură ţine de necesitatea de a-ți testa propriile limite, de ambiție, de senzații care numai acolo "sus" pot fi trăite.

Această excepţie de la regulă mai spune că "orice întârziere este taxată" atunci când îţi încalci o promisiune şi îţi pierzi stima de sine, ca apoi să pierzi şi încrederea altora în tine.

Expertul internațional în leadershipul avansat, John Maxwell spunea: “Nu schimba împrejurările pentru a-ţi schimba viaţa - schimbă-te pe tine pentru a schimba împrejurările.

Fără îndoială va trebui să-ţi înfrunţi temerile şi să capeţi multă încredere în forţele proprii dacă doreşti să-ţi atingi obiectivele. Şi va trebui să te grăbeşti, căci pe măsură ce timpul trece lucrurile evoluează şi se schimbă rapid, obstacolele se înmulţesc pe măsură ce înaintezi spre ţelul propus şi astfel misiunea ta devine tot mai grea.

Leadershipul este un examen al împrejurărilor neprevăzute pe care cu cat le experimentezi mai mult, cu atât mai interesantă devine viaţa şi misiunea ta.

Adevăr sau Provocare: fiecare din ele reprezintă o alternativă la modul în care abordezi o realitate pe care nu o poţi nega şi pe care ai obligaţia să o schimbi. Chiar dacă eşti îngrozit de necunoscutul care ţi se aşterne în faţă, găseşte-ţi curajul de a merge mai departe, fiindcă aceasta este singura direcţie în care trebuie să te îndrepţi ca să-ţi testezi şi depăşeşti limitele.

Doreşti cu adevărat să îţi atingi obiectivele propuse? Dacă da, atunci ai grijă să priveşti numai înainte şi să nu baţi niciodată în retragere.

Mult succes !

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate