ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Adevărata valoare a leadershipului

On Octombrie 24, 2010, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Înaintează pe calea spre excelenţă, declanşând întregul instinct al geniului tău şi întregul avânt al inimii tale.

Maestrul era un om sclipitor. Nu avea deloc înclinaţie spre ştiinţele exacte şi pentru matematici. Erau ca nişte limbi străine pe care nu le putea înţelege, oricât de mult s-ar fi străduit să le înveţe. Dar cu toate acestea era un învăţat, un om care şi-a însuşit un mod de gândire cu mult diferit de al celorlalţi oameni, un mod de gândire în esenţă generator de noi idei, conexiuni, analogii, comparaţii, simboluri şi interpretări diferite. Era un artist desăvârşit care năzuia necontenit spre perfecţiune. Era un om deosebit care şi-a impus propriul talent prin propriile forţe, prin eforturi, prin hotărârea nestrămutată şi dăruirea sa exemplară pentru pictură.

Am mers într-o zi să stau de vorbă cu el şi să-i admir operele. Îşi crease un stil inedit de pictură folosindu-se, cu o poetică ingeniozitate, de cele mai importante elemente ale tehnicii în acuarelă. Se vedea cât colo că era înzestrat cu acea imaginaţie originală în măsură să născocească cele mai intense efecte. Stăteam în picioare lângă el cu modestie, într-o atitudine plină de respect şi de înţelegere. Ridicându-şi ochii spre mine şi încropind un surâs grăbit, maestrul luă cuvântul cu aceeaşi bună credinţă cu care îmi vorbise de nenumărate ori despre tablourile sale:

- Nicu, cel mai bine tainele semenilor le prind artiştii, dar uneori nici ei nu sunt conştienţi de asta. Un pictor, un portretist, pune pe pânză la lumina zilei toate ascunzişurile sufletului uman. El dă glas realităţii prin intermediul operei sale.

Leadership: Dezvăluirile tale îndeplinesc condiţia esenţială a creaţiei intelectuale şi artistice?

Un lider adevărat îşi expune viziunea în tot ceea ce înseamnă "abordarea complexă a activităţii de creaţie", insuflând avizaţilor în domeniu puternice sentimente de apartenenţă şi coeziune la un ideal care îşi măsoară dimensiunea prin însăşi forţa evidenţei.

Emisiile de cerinţe şi virtuţi, relativ extinse, pe care idealul le generează, sunt influenţate de nuanţele de adâncime ale fiinţei care receptează realitatea din jur, în mod obiectiv, dominând toate semnificaţiile de drept şi de fapt. Bine preciza cineva pe web: "Utilizarea unei opere care conţine un portret necesită consimţământul persoanei reprezentate în acest portret."

Un argument care stă în favoarea acestei ipoteze, îndreptându-ne atenţia către dorinţa de individualizare a creatorului, dar mai ales către o garanţie a gustului pentru sensibilitate, este răbdarea de a descoperi frumosul care se zbate între receptare şi interpretare.

Leadershipul este apanajul unei intelectualităţi, deseori rebele, care schimbă realitatea, experimentând tot ce este mai nou şi mai interesant; a unei intelectualităţi care analizează dimprejurul cu obiectivitate şi alege tot ceea ce ar conduce la conturarea unei viziuni dinamice şi constructive.

Adevărul, pe care dezvăluirile creaţiei îl scot la iveală, este faptul că producţia culturală şi intelectuală îl supune pe creator la o presiune continuă, pentru a livra noi sensuri de exprimare cu valoare de exemplu. Este un adevăr care linişteşte prin profunzimea pe care o demonstrează procesul gândirii care conduce recunoaşterea valorilor definitorii, dar în acelaşi timp sufocă printr-o apropiere mai mult decât necesară de un pattern alternant de creşteri şi scăderi ale dispoziţiei de înţelegere a sinelui.

Leadership: Poţi să dai dovadă o inepuizabilă forţă de sugestie, actualizându-ţi imaginea implicării tale concrete în dinamica unui parcurs artistic marcat de o rară coerență ideatică?

Prin intermediul "operei" sale, pe care are dreptul s-o retuşeze şi s-o desăvârşească, în voie, în vederea apropierii de perfecţiune, liderul îşi exprimă realitatea, tot aşa cum marii pictori îşi exprimă conştient sau inconştient întregul lor univers prin capodoperele pe care le creează.

Opera liderului însumează acele senzaţii, percepţii, noţiuni, judecăţi şi raţionamente legate de realitatea percepută, care îl ajută să se manifeste şi să se exprime. Un lider nu poate să-şi transforme viziunea în realitate dacă nu-şi declanşează întregul instinct al geniului său şi întregului avânt al inimii sale.

Foarte sigur pe sine, pătruns de sentimentul unei demnităţi şi unei valori cu totul personale, el îşi conduce strategiile şi îşi călăuzeşte "creaţia" în concordanţă cu valorile în care crede, astfel încât ea să capete o însemnătate cat mai mare.

Leadership: Eşti în stare să-ţi extinzi graniţele influenţei, creând valoare din analiza fundamentelor cu care îţi argumentezi schimbarea conceptului de “receptare a operei” cu care te simţi solidar?

Cu şase sute de ani în urmă, în epoca în care arta se afla la mare cinste, mulţi duci, regi şi papi au fost gata să-şi vândă coroana, sceptrul ori tiara numai ca să poată achiziţiona unul din acele minunate giuvaeruri sau opere de artă ce ieşeau din mâinile meşterilor.

Un lider nu se poate impune în relaţiile cu oamenii dacă "opera" căreia i-a dat viaţă nu este dorită de nimeni. În acest caz el nu se poate numi un adevărat "meşter" în ale leadershipului.

Receptarea operei certifică un sens, şi nu numai sensul operei, ci şi sensul artei în general, sensul progresului ei. Aşadar, conceptul de "receptare a operei" fixează corespondenţele dintre sensul care permite circulaţia recunoaşterii tale, prin trăiri ale experienţei de viaţă materializate în linii, forme şi culori, şi expresia de uimire şi încântare pe care o are privitorul atunci când îţi evaluează lucrarea la terminarea ei.

Un lider adevărat îşi simte misiunea, chemarea nevăzută, pentru că ele singurele forţe cărora le dă întotdeauna ascultare. Asta e firea şi destinul său, Dar nu priveşte cu uşurinţă datoria sa faţă de ascunzişurile artei. Conştient că adevărata lui valoare este apreciată după abilităţile sale, el îşi pune toate forţele în scopul creării unei opere desăvârşite care să capteze în totalitate atenţia oamenilor şi care să nu-şi piardă niciodată magia.

Odată, un critic l-a întrebat pe marele pictor român, Nicolae Grigorescu în ce constă secretul artei sale. El i-a răspuns: “Niciun secret, dragă domnule ! Privesc lucrul cu ochii mei şi caut să-l fac aşa cum îl văd ! "

Ca lider trebuie să întreprinzi o călătorie plină de satisfacţii: călătoria spre adevărata ta valoare. Priveşte-te cu ochii sufletului, apoi modelează-ţi potenţialul după propriile tale convingeri, criterii şi idei. Caută să fii aşa cum te vezi. Dă glas realităţii prin intermediul a ceea ce eşti, a ceea ce gândeşti, a ceea ce simţi şi a ceea ce-ţi doreşti. Te-ai convins că totul se bazează pe leadership?

Să fii un rezultat al creaţiei artistice înseamnă să experimentezi o stare de acceptare exterioară prin interiorizarea echilibrului, armoniei, coerenței presupuse de "frumosul" pe care îl dezvăluie arta ta.

Concluzie: Leadershipul poate fi o capodoperă sau doar o activitate stearpă. Poate fi o sumă de activităţi benefice tuturor, sau poate consta doar într-o sumă de acţiuni care să nu fie în beneficiul nimănui. Liderul, la rândul lui, poate fi un veritabil artist sau un cabotin, un individ care nu are nimic în comun cu arta conducerii. Depinde de noi toţi să găsim mijloacele de a recunoaşte un lider adevărat şi să-l urmăm sau să demascăm şi să înlăturăm "non-liderul".

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate