Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Ascultă-mă înainte să te privesc

On Aprilie 01, 2024
, in
Leadership de Vârf by Neculai Fantanaru

Încearcă să înțelegi profunzimea unei experiențe autentice în funcție de perspectiva și interpretarea pe care i-o oferi, reflectând la complexitatea relației dintre observator și opera de artă.

Și de această dată, ochii mei au reușit să surprindă un detaliu uimitor într-un peisaj banal, o emoție sinceră pe chipul unui om oarecare. Până la urmă, asta înseamnă să recunoști că îndrăgești arta: să redescoperi frumusețea în locuri neașteptate, să explorezi nuanțe ale emoțiilor sau să inspiri gânduri, să percepi lumea într-un mod nou și unic, chiar şi atunci când nu cauţi nimic.

Ieri după-amiază, mă plimbam prin Parcul Expoziției, trăind clipa unei liniști depline. Într-un colț de alee, discret, dar cu o prezență ce nu putea fi ignorată, un artist stradal își etala măiestria impecabil. Domnul acesta cu acordeonul, un personaj ce părea desprins dintr-o lume unde muzica este limba universală, își lăsa degetele să alunece pe clapele instrumentului cu o dexteritate uimitoare, ca și când ar fi fost parte din el, într-o simbioză perfectă cu natura. Sub îndemânarea lui, acordeonul nu mai era doar un simplu instrument, ci un vehicul al emoției pure, scoțând sunete ce păreau să învie amintiri adormite, colorând prezentul și deschizând ferestre către viitor.

În dreapta lui, o cutiuță modestă din carton, deschisă generozității trecătorilor, găzduia câteva bancnote de 5 ron și respectiv 1 ron, ca o recunoaștere tacită a talentului său din partea trecătorilor. Era un moment simplu, dar profund, sugerând că, în ciuda rapidității și superficialității vieții cotidiene, există loc pentru aprecierea artei autentice, pentru un gest de recunoștință ce transcende banalul. Mai ales pentru un artist, am rămas uimit de interpretarea muzicianului, ca și când mi-aș fi pierdut adâncimea momentului, rămânând doar un scurt metraj de privit, reflectând emoțiile pure transmise prin notele muzicale.

Leadership: Prin surprinderea "momentului banal" poți să te transformi în garantul unei experiențe care transcende imediatul, aducând în prim-plan o viziune mai vastă asupra a ceea ce te face unic?

Parcul Expoziției este idealul pătrunderii într-un spațiu al revelației și al inspirației, unde natura și arta se împletesc armonios. Acest peisaj urban, golit de zgomotul infernal al orașului, se transformă subit într-un spectacol, într-un spațiu dedicat artei, când muzica liniştită începe să se împletească cu forfota trecătorilor, creând o simfonie a contrastelor. Sunetul acordeonului, înduioșător, plăcut auzului fin, reușește să aducă în prim-plan o lume unde imaginea și sentimentul se contopesc armonios, realitatea muzicii îmbinându-se cu lumea interioară a fiecărui ascultător.

Muzicianul, prin interpretarea sa "a capella", nu doar că îmbogățește peisajul sonor al locului, ci invită la o introspecție neașteptată, transformând strada într-o scenă pe care se desfășoară o piesă a emoției și umanității. Imaginea lui, una forza del pensiero creativo , este un instantaneu al acțiunii prin sunet și un simbol al reprezentării omului în armonie cu arta, din perspectiva unei experiențe transcendentale. Asta, deoarece permite ascultătorului să depășească limitele realității imediate și să intre într-un spațiu al înțelegerii profunde, unde muzica devine o punte între lumea materială și cea spirituală.

Iar dacă sunt cu adevărat unic, prin ceva caracteristic artiștilor, acest lucru se datorează abilității mele de a transforma momentele banale în opere de artă care rezonează cu sufletele oamenilor.

Leadership: Poți să reconstitui o acțiune a prezentului desfășurată sub proprii ochi, îmbinând-o cu un sentiment de prezență peste veacuri?

Nu știam ce este mai de preț: să-l ascult cu nostalgie, într-un elan ce amesteca umila prezență și splendoarea, sau să privesc cu admirație cum mângâie acordeonul, ca pe un fel de dans între degete și muzică, unde fiecare mișcare era în perfectă armonie cu ritmul inimii. Cred că muzica este doar un instrument al divinității și al inspirației, și devine un fel de mesager, făcându-mă să trăiesc o stare de extaz, ca în transă, pe tot parcursul creației, așa încât comunicarea dintre suflet și univers devine palpabilă, transformând fiecare notă într-o vibrație a existenței însăși.

În povestirea "Aleph", renumitul scriitor Jorge Luis Borges descrie un punct magic care conține tot universul. Alephul este descris ca fiind o "sferă transparentă" care conține "toate punctele din univers". Dar, Borges folosește sunetul pentru a crea o atmosferă de mister și uimire, descriind sunetul Alephului ca fiind un zumzet asemănător unui murmur de ape, sau ca un foșnet de frunze. Zumzetul simbolizează misterul și uimirea asociate cu Alephul, care este o reprezentare a infinitului. Acest sunet este intermitent și se intensifică pe măsură ce protagonistul se apropie de Aleph.

Într-adevăr. Sunetele surprind esența momentului, fie că este vorba de o melodie vibrantă sau de o simfonie liniștită. Iar omul, prin arta sa, dă viață acestor sunete, creând o experiență emoționantă și memorabilă. Mai nou, inteligența artificială poate analiza și interpreta sunetele, descoperind modele și emoții ascunse, dar te simți mai viu atunci când privești chipul omului în timp ce exprimă pasiunea și trăirea fiecărei note. De fapt, mai bine ca acest om, nu știu dacă în acest moment inteligența artificială ar fi în stare să creeze noi forme de artă, combinând sunetul, imaginea și mișcarea într-un mod unic și atât de captivant.

Lărgirea ariei de acțiune a leadershipului corespunde acelor împrejurări în care imaginea pe care trebuie să o evidențiezi în mod coerent nu se limitează la percepția vizuală, ci mai degrabă la simțirea pe care o transformi în creație.

Ascultă-mă înainte să te privesc și poate astfel vei înțelege esența cuvintelor mele fără să fie filtrate prin prejudecățile vizuale. Numaidecât, încearcă să te deprinzi de actul de a vedea doar lucrurile importante, cele evidente la prima vedere, ci mai degrabă fă în așa fel încât tot ceea ce întâlnești să fie explorat în profunzime, descoperind valoarea ascunsă în detaliile aparent minore.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…