ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Farmecul vieţii

On Octombrie 09, 2009, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Întoarce-te la tine însuţi, pentru ca realitatea să rezoneze în jurul tău după cum vrei tu.

Versurile unui vechi cântec, prelucrat de mulţi scriitori, sună cam aşa: „Încă de pe timpul lui Ra, vremurile cele vechi se duc şi în locul lor vin altele noi. În fiecare dimineaţă soarele răsare şi în fiecare seară se ascunde la asfinţit. Bărbaţii zămislesc, femeile nasc, fiecare piept respiră aer proaspăt. Dar toţi cei care s-au născut, toţi până la unul, merg spre locul hărăzit omului.

Locul spre care ne îndreptăm nu-l ştim precis, nu-l cunoaştem, ci poate doar îl putem intui într-o mică măsură, dar şi în această mică măsură există o mare umbră de îndoială - pentru că viitorul este incert şi greu de anticipat. Nu putem şti cu certitudine ce ne va aduce ziua de mâine, nu putem şti dacă vom avea parte de o surpriză plăcută sau, dimpotrivă, dacă vom fi loviţi de ghinion aşa cum li se întâmplă multora. Nu doresc să par pesimist sau melancolic, dar dacă zarurile destinului fiecăruia dintre noi au fost aruncate şi jocurile au fost făcute, nu mai putem schimba nimic. Ne îndreptăm precum glonţul, direct, sigur şi precis spre locul predestinat.

Cu ce umpli capitolele cărţii tale?

Cu alte cuvinte viaţa fiecăruia este o carte cu atâtea pagini câte zile are de trăit; putem citi în fiecare zi paginile precedente de la ziua nr. 1 dar nu putem citi paginile următoare, ce aparţin viitorului. În linii mari, această carte are capitole ale căror titluri sunt „preformate” iar cu ce umplem respectivele capitole depinde într-o mare măsură de noi, de modul cum abordăm conţinutul capitolului şi de împrejurări.

Este oare adevărat că toate sunt deşertăciune în această lume, că gândurile oamenilor sunt schimbătoare? Să analizăm puţin faptele. Zilnic aflăm noutăţi despre ce se petrece în lume, şi ce constatăm?

Azi unii oameni petrec în voie, se simt bine şi aspiră spre orizonturi îndepărtate. Următoarea zi, aceeaşi oameni devin trişti şi pesimişti, ocupaţi peste măsură cu munca şi, năpădiţi de griji şi frământări nu-şi mai pot permite luxul de a petrece în stil mare. Azi unii oameni se aliază, formează un tandem redutabil, puternic, aproape perfect şi luptă în vederea atingerii aceluiaşi ideal. Următoarea zi, aceeaşi oameni rup alianţa, se spurcă unii pe alţii, certându-se până la lacrimi şi înjurături. Când se împacă, când se ceartă. Azi prieteni, mâine duşmani. Poimâine iarăşi prieteni. Răspoimâine iar duşmani. Şi tot aşa.

Omul crud şi mişel, mama care ajunge soţia ucigaşului fiului ei, ibovnica ce plănuieşte înşelăciunea în clipa dezmierdărilor, hoţul care scapă cu basma curată, etc. Şi tot aşa, la fel ca dintotdeauna. Unii sunt cinstiţi, alţii necinstiţi. Azi este soare pentru unii, mâine înnorat şi deprimant pentru alţii. Azi unii o duc rău, mâine extraordinar de bine. Roată se învârte în cerc, neîncetat, de când lumea şi pământul - aceleaşi peripeţii, aceleaşi tristeţi şi bucurii, aceeaşi comedie umană în care doar actorii se schimbă, scenariul rămânând acelaşi. Leadershipul este un joc de echipă, dar în comedia umană, mulţi preferă să joace individual, cum le convine lor, fără să ţină cont de niciun fel de reguli sau principii.

Asta este lumea în care trăim, bună sau rea, dreaptă sau nedreaptă, convenabilă sau nu. Scriitorul polonez Boleslaw Prus spunea că lumea este ca fluviile şi munţii. „Un fluviu, atâta vreme cât curge mereu într-o singură parte, îţi pare că-i mort; pe când, dacă o ia la stânga ori la dreapta, capătă farmec. Şi tot aşa se întâmplă şi cu munţii: dacă ar fi deopotrivă de înalţi ar plictisi, pe când aşa, piscurile lor cu înălţimi felurite şi văile adânci îţi încântă vederea.

Încearcă să nu îngădui inimii tale să se mâhnească de lucrurile rele, urâte şi dăunătoare care se petrec în lume, ci încearcă să trăieşti după cum ai vrea tu şi după mijloacele pe care le ai la dispoziţie. Viaţa este cel mai mare bun al nostru. Încearcă să petreci în voioşie fiecare zi, alungă grijile deoparte şi înveseleşte-te. Luminează-te la faţă şi uită-te cu admiraţie la lucrurile din jur. Bucură-te de clipele de fericire pe care le trăieşti şi le împarţi cu cei dragi. Încearcă să guşti din farmecul vieţii...

Întoarce-te la tine însuţi, pentru ca realitatea să rezoneze în jurul tău după cum vrei tu.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Nu este îngăduit să atingi spiritele
  2. Iartă-mă și primește-mă la tine !
  3. O introducere in inefabilul lui Adrian
  4. Marile întrebări ale leadershipului

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us