ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Dovada importanţei colaborării

On Aprilie 06, 2009, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Stabileşte „suprafaţa” de influenţă faţă de care se măsoară valoarea ta, integrând în leadershipul tău acele reguli pe care trebuie să le respecţi în mod consecvent.

A vrut să ajungă mai sus în ierarhia companiei şi a fost concediat.

Angajatul unei companii de electricitate, a fost selecţionat într-un program de cercetare din care a obţinut fonduri în valoare de 10.000 Euro pentru achiziţionarea unor echipamente speciale. Toate bune şi frumoase, dar el nu s-a consultat cu conducerea companiei în privinţa acestor tipuri de echipamente, pentru că pentru unele dintre ele trebuiau instalate şi componente auxiliare, altele nu aveau capacitatea corespunzătoare. Şi mai ales acest angajat a dorit să fie instalate preferenţial în sectorul său de activitate, contrar necesităţilor din alte compartimente.

Leadership: Cum îţi întreţii suprafaţa de influenţă?

Atunci când analizezi o hartă topografică din punct de vedere al reliefului este necesar mai întâi să vezi care este suprafaţa de nivel zero faţă de care s-au măsurat altitudinile punctelor.

Când vine vorba de leadership şi de îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi oameni trebuie să analizezi acele reguli pe care știi că le poți respecta tu însuți în mod consecvent, nu să te abaţi de la ele. Iar pentru aceasta este necesar să stabileşti care este „suprafaţa” de influenţă faţă de care se măsoară valoarea ta. Aceasta suprafaţă, dacă nu este afectată de niciun fel de experienţă negativă, de niciun fel de rezultate eronate sau indicatori sub aşteptări, poate asigura o aderenţă echipei tale si poate contribui semnificativ la succesul tău şi al companiei. În caz contrar, toate demersurile tale vor eșua în primul rând din lipsă de credibilitate.

„Altitudinea” credibilităţii tale este dată de cât de consecvent eşti în respectarea regulilor şi principiilor impuse de companie.

Ameninţi cu abandonul?

Tu cum îţi întreţii suprafaţa de influenţă? Cum le câştigi încrederea colegilor şi şefilor tăi? Eşti disciplinat în relaţia cu ei? Prezenţa ta în companie este profitabilă? Care este liantul care te uneşte de ei? Eşti previzibil? Pot ei conta pe tine? Ameninţi cu „abandonul” luând acele decizii care contravin politicilor companiei/instituţiei în care activezi?

Nu depăşi limita

Managerii sunt tot timpul în căutare de oameni de calitate care îşi iubesc meseria, care lucrează eficient şi care pot să aducă beneficii semnificative companiei lor. Oare ce manager nu-şi doreşte angajaţi care să gândească şi să acţioneze spre dezvoltarea dorită a companiei, care să fie încrezători în capacitatea lor de a lua o decizie şi capabili să preia iniţiativa atunci când este cazul? Da, aşa este. Toţi managerii sunt în căutare de angajaţi multifuncţionali, serioşi şi devotaţi companiei lor.

Cu toate acestea, a fi un angajat profesionist şi conştiincios nu este suficient. Trebuie să fii un model pentru ceilalţi colegi de serviciu, să îi inspiri să acţioneze într-o direcţie constructivă şi să-i determini să fie cât mai eficienţi şi mai productivi în munca pe care o desfăşoară. Trebuie să ştii pe ce butoane să apeşi pentru a schimba lucrurile din jurul tău în aşa fel încât acestea să ia o turnură favorabilă pentru companie, dar fără să exagerezi prea mult.

A te strădui din greu să obţii rezultate cât mai bune astfel încât să fii văzut şi remarcat de manageri este un lucru bun. Însă există anumite limite impuse într-o companie pe care nu trebuie să le depăşeşti niciodată, cum ar fi, de exemplu, să iei o decizie fără să te consulţi cu managerii, cu şefii de compartimente sau cu colegii. A face totul de capul tău, chiar dacă din punctul tău de vedere pare că este spre binele companiei, ar putea avea un efect invers faţă de cel scontat. Mai întâi trebuie să iei la cunoştinţă dispoziţiile codului de conduită şi regulile stabilite de companie, şi abia apoi să urmezi regulile tale – dacă ştii că procedezi corect.

Individualismul, aroganţa, încăpăţânarea, lipsa de colaborare şi insubordonarea vor provoca izolarea, marginalizarea şi chiar îndepărtarea din firma a acestor angajaţi.

Ceea ce la început părea o mare bucurie s-a transformat într-un coşmar îngrozitor pentru angajatul de care vă spuneam la început, care dorind să iasă în evidenţă şi să fie mai presus decât ceilalţi colegi a acţionat în numele companiei fără să se consulte cu conducerea. A fost o greşeală fatală şi directorii au acţionat corect concediindu-l, pentru că cine face totul de capul lui riscă să ducă compania într-o direcţie eronată, poate chiar la faliment, şi nu în ultimul rând constituie un exemplu negativ pentru ceilalţi angajaţi. Cu alte cuvinte într-o companie există o ierarhie care trebuie respectată şi reguli pe care orice angajat trebuie să le respecte.

Unde nu există o disciplină comunicaţională, posibilitatea de dezvoltare este foarte mică

Ce s-ar întâmpla dacă toţi angajaţii ar acţiona cum doresc în ciuda unor reguli pe care le-a stabilit compania? Aproape sigur haosul îşi va spune mai devreme sau mai târziu cuvântul, şi relaţia dintre angajaţi şi manageri se va dezechilibra. Aşa cum am mai spus, într-o companie unde nu există o disciplină comunicaţională, o ordine a lucrurilor, o ierarhie pe care angajaţii să o respecte, posibilitatea de dezvoltare este foarte mică.

Atât în cazul companiilor mari, cât şi în cazul companiilor mici şi mijlocii, cheia reuşitei este colaborarea. Precis ai întâlnit persoane care îşi laudă relaţia pe care o au cu şeful lor, cu colegii de serviciu şi nu în ultimul rând cu clienţii. Este un fel de linişte interioară pe care o simte fiecare om care face parte dintr-un grup şi este respectat de toţi pentru meritele pe care le are. Iar această relaţie dintre angajaţi, şefi şi clienţi se bazează în primul rând pe colaborare. Colaborarea este secretul reuşitei în orice domeniu, în toate activităţile pe care le avem de îndeplinit.

A colabora cu colegii şi mai ales cu şefii este un factor de mare importanţă şi constituie elementul cheie în dezvoltarea companiei. A colabora înseamnă să te consulţi cu şefii şi colegii în privinţa deciziilor pe care doreşti să le iei, nu să faci totul după mintea ta, după cum îţi convine ţie. O decizie care ţie ţi se pare bună şi pe care o iei fără să te consulţi cu ceilalţi, s-ar putea să fie greşită şi să pună în pericol mersul companiei.

Lipsa colaborării şi mai ales lipsa comunicării unor date, uneori esenţiale, pot pune în pericol chiar existenta companiei sau munca şi sănătatea celorlalţi. Ce s-ar întâmpla dacă într-un laborator de analize medicale, unde anumite analize sunt lucrate în etape şi zile diferite de medici diferiţi, iar aceştia nu ar comunica între ei asupra rezultatelor obţinute în diferite etape? Cu siguranţă rezultatul final ar fi foarte departe de realitate, medicul curant nu va putea da un tratament eficient sau acest tratament dat, după o analiză de acest fel, va fi inutil sau chiar riscant.

Ce s-ar întâmpla dacă într-o fabrică de porţelanuri, un angajat care observă că compoziţia porţelanului nu este cea bună, nu ar comunica aceste constatări celor în drept care să ia măsurile de remediere? Ai ghicit. Ar însemna scăderea productivităţii şi creşterea numărului de rebuturi, ceea ce duce la pierderi materiale şi chiar la pierderea prestigiului companiei.

Concluzie: Când colaborăm ne aliniem şi ne armonizăm cu un scop comun, iar energiile noastre sunt canalizate în direcţii constructive. Când vine vorba de un demers pe care dorim să-l realizăm sau de o idee pe care vrem să o punem în practică, cel mai bine este să ne consultăm cu colegii şi şefii înainte de a lua decizia finală. Asta ca să fim siguri că nu greşim.

Stabileşte „suprafaţa” de influenţă faţă de care se măsoară valoarea ta, integrând în leadershipul tău acele reguli pe care trebuie să le respecţi în mod consecvent.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us