ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ecoul influenţei

On Octombrie 29, 2010, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Un lider iscusit preia influenţele străine şi le încorporează într-o viziune cu totul nouă.

Celebrul scriitor Stephen King aminteşte în cartea sa "Misterul regelui" o întâmplare petrecută cu mulţi ani în urmă, despre regizorul englez Sir Alfred Hitchcock.

Nu cu mult timp după ce a terminat filmul "Psycho", Alfred Hitchcock a organizat o proiecţie pentru câţiva prieteni. Aceştia s-au arătat extrem de impresionaţi, l-au declarat un as al suspansului. Alma Reville, soţia regizorului, a păstrat tăcerea până ce şi-au spus părerea cu toţii, apoi a rostit foarte ferm: "Nu-l poţi trimite aşa în lume."

S-a lăsat o tăcere cutremurătoare, cu excepţia lui Hitchcock însuşi, care a întrebat-o doar de ce nu. "Pentru că,i-a răspuns soţia sa, Janet Leight înghite când ar fi trebuit să fie moartă."

Leadership: Ideea ta este o provocare a cărui răspuns reprezintă un mesaj autentic atunci când încerci să trimiţi în lume un link către o ştire cu conţinut înşelător?

Alma Reville a avut perfectă dreptate în observaţia sa. Hitchcock nu s-a împotrivit nicidecum pentru că soţia lui i-a arătat una dintre scăpările pe care le-a comis. De fapt, ajutorul său numărul unu era Alma, care nu era doar un critic cu ochi pătrunzători ce nu se lăsa absolut deloc impresionată de reputaţia de "maestru al suspansului", dar era şi o foarte bună sfătuitoare şi o excelentă colaboratoare, înzestrată de asemenea cu o uimitoare capacitate creativă şi cu un deosebit simţ al observaţiei. Când Hitchcock spunea că vrea să zboare, Alma, fiind mereu atentă la detalii, şi mai aplecată către concret şi practic, sau mai bine zis către realitate, îl aducea de fiecare dată cu picioarele pe pământ: "Mai întâi mănâncă-ţi mâncarea."

Se spune că arta este un proces de reciclare nesfârşit. Creezi, refaci, arunci, iar acest ciclu se repetă la nesfârşit. Dar ca să evoluezi în ceea ce faci, ca să-ţi cizelezi talentul şi să-l fructifici la un nivel superior şi, mai ales, pentru a putea să-ţi creezi un stil unic, absolut ieşit din tipare, ai nevoie de mult mai mult decât perseverenţă, efort şi abnegaţie în meseria ta, ai nevoie de mai mult decât dorinţa extraordinară de a învăţa lucruri noi.

Trebuie să ai şi o minte deschisă şi atentă la toate posibilităţile. Trebuie să ai o inimă binevoitoare care să vadă întotdeauna dincolo de propriile prejudecăţi, percepţii şi convingeri. Trebuie să fii flexibil, să adopţi şi părerile celorlalţi din jurul tău. Tu accepţi influenţele celor din jur cu mintea deschisă?

O ştire cu un conţinut înşelător este o demonstrare a ideii de conexiune cauzală între cunoscător şi subiectul de cunoscut care uimeşte prin originalitate, dar nu dă toate răspunsurile la întrebările tale.

Hitchcock a refăcut multe scenarii şi a corectat multe greşeli nesesizate la început datorită sugestiilor sănătoase primite de la soţia sa Alma, şi poate şi de la alţi colaboratori de-ai săi din televiziune. Dar numai aşa şi-a putut cizela vizibil măiestria. Fiind o personalitate puternică, fiind înzestrat cu claritate şi inimă deschisă, el i-a cooptat în procesul de materializare a ideilor sale şi pe alţii pentru a realiza schimbarea în bine şi în foarte bine. Iată ce înseamnă un leadership de calitate.

O minte flexibilă este o minte pregătită să construiască viitorul. Cât de mult şi cât de bine te foloseşti de ajutorul altora va influenţa nivelul tău de reuşită. Sau, altfel spus, succesul tău se va datora în mare măsură influenţei celorlalţi, căci nu ai cum să-ţi sporeşti valoarea dacă te încrezi numai în viziunea ta proprie şi daca nu eşti deschis la părerile şi sugestiile celor din jurul tău.

Leadership: Ideea pe care ţi-o creezi în minte în timpul vizionării unei filmări este povestea în sine, sau modul cum este formulată şi raportată la termenul de "precedent" care surprinde esențialul?

Reţine vechiul proverb care spune: "Dacă te uiţi mereu sub aceleaşi pietre, vei vedea tot timpul acelaşi lucru." În leadership, dacă nu rămâi deschis la o diversitate de puncte de vedere şi perspective, nu vei putea avansa în carieră, nu vei putea atinge măiestria şi, în consecinţă, te vei situa mereu la un nivel inferior. Dacă eşti un lider iscusit te vei detaşa uneori de propriile păreri pentru a elibera mintea ca să vadă alternativele şi să le accepte.

Sper din tot sufletul că nu eşti ca unul din acei oameni care emană un aer prietenos şi surâzător, dar îşi ascund orgoliul ce mocneşte în sufletul lor, care văd o singură realitate şi îşi formează propriile versiuni ale adevărului, dar care pot fi complet deformate.

Un lider iscusit preia influenţele străine şi le încorporează într-o viziune cu totul nouă, în timp ce un lider slab ţine cu tot dinadinsul la părerile sale aberante, la himerele sale, la convingerile greşite profund înrădăcinate în propria fiinţă, şi nu dă nici cel mai mic semn că ar avea de gând să se schimbe. Un asemenea om este condamnat să facă tot timpul greşeli, căci, deseori, în ciuda aerului său amabil şi îndatoritor, nu admite niciun fel de influenţă asupra activităţilor sale profesionale, din partea nimănui. Astfel el nu va avea pe nimeni care sa-i spună: "eşti desfăcut la prohab”, înainte să iasă aşa în public".

Cooptarea şi consultarea timpurie aduc beneficii pe termen lung. Iar implicarea de la început a altor indivizi în munca ta îi va face să se simtă că au investit şi ei ceva personal în ideea respectivă, că şi-au adus contribuţia la o sursă viitoare de succes, ceea ce le va conferi un sentiment de prietenie pentru tine şi le va spori încrederea în compania ta.

Precedentul care surprinde esențialul ce trebuie transmis încât să diferențieze major o idee coaptă de o idee forțată sau puțin inspirată, are sfera de cuprindere asupra detaliilor care, luate împreună, au un rol important în refacerea imaginii unei lumi care joacă un rol hotărâtor în procesul de transformare totală la nivel de “tablou” general.

Leadershipul înseamnă să surprinzi suspansul într-o proporție mai mare, prin intruziunea miraculosului sau neașteptatului în destinul personajelor.

Concluzie: Ideea de progres presupune şi a prelua şi prelucra părerile şi sugestiile celor din jur (desigur cele pozitive şi benefice), rezultatul concretizându-se într-un "produs finit" net superior, cu performanţe deosebite. Acest produs reprezintă de fapt ecoul influenţelor străine preluate. Influenţa celorlalţi oameni se reflectă în personalitatea liderului, în ideile şi în modul său de gândire, şi respectiv în calitatea "produsului finit".

P.S. Inaccesibilitatea, inacceptarea unor opinii diferite, a altor tendinţe, echivalează de cele mai multe ori cu persistenţa în greşeală.* Notă: Stephen King - Misterul regelui, Despre scris. Editura Nemira, 2007.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate