Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Eşti un manager iscusit?

On Martie 21, 2009
, in
HR - Resurse Umane by Neculai Fantanaru

Ţine cont de însuşirile tale fireşti, clădindu-ţi orizontul în lumina unei conştiinţe care să pună în valoare latura ta cea mai însemnată.

Într-o zi, regele se afla în vizită la maestrul zen Muhak, de la templul Kanju-ji. Şi a grăit astfel:

- Prietene, ne cunoaştem de ani mulţi, să schimbăm câteva glume, cât suntem feriţi de ochii lumii. N-am prea râs de mult timp !

- Vă poftesc, stăpâne, să-mi spuneţi ceva vesel…

- Dragul meu Muhak, oricât ai fi tu de maestru zen, nu faci mai multe parale decât un măgar, un măgar dobitoc ! Ha, ha, ha ! Acum e rândul tău, a spuse regele. Spune-mi ceva hazliu !

- Stăpâne, aşa cum sunteţi în acest moment, semănaţi cu Shakyamuni la poalele copacului Trezirii !

- Asta nu e deloc amuzant, a spus regele. Eu te compar cu un măgar dobitoc, iar tu mă asemeni cu Buddha însuşi !

- Dar, stăpâne, a spus Muhak, e ceva specific măgarilor să vadă peste tot doar măgari, şi specific lui Buddha să vadă în orice fiinţă doar natura sa de Buddha… *

Leadership: Poţi să modifici percepţia constrângerilor de poziţie ale profilului tău socio-profesional şi reacţia faţă de acestea, oferind certitudinea unei calităţi intelectuale bine valorificată în activităţile viitoare?

Constrângerile de poziţie ale profilului tău socio-profesional vizează toate acele condiţii sau limite cu privire la ceea ce poţi face cu ceea ce ţi se sugerează să accepţi ca o insultă sau ca insinuare a faptului că nu eşti demn de a fi iubit. Din mulţimea stărilor sufleteşti băgate în seamă într-un moment dat, asupra cărora, dintr-o cauză sau alta îţi poţi îndrepta spiritul cu atenţie, cele care devin îndată conştientizate cel mai puternic sunt: ura, mânia, gelozia, frustrarea, înstrăinarea, tristeţea. Poziţia ta devine una de victimă care se lasă dominată, abordând întâlnirea printr-un fior de remuşcare soldat cu un comportament de autoimpunere.

Prin ceea ce exprimi ca atitudine, dincolo de tot ceea ce poate fi evident în reflexele gândirii tale, oferi o incursiune în propria lume care te poate face să te îndepărtezi sau să te apropii de oamenii din jur. În general exprimi prin imagine, prin gesturi sau cuvinte, doar ceea ce te defineşte în circumstanţele unor situaţii tensionate, pe motive bine întemeiate, dar alteori ceea ce posedă un potenţial nesfârşit de expresivitate este modul în care percepi o informaţie şi ţi-o însuşeşti ca pe ceva strict personal.

Prin prezenţa unei informaţii cu rol de feedback, accentuezi celelalte calităţi care te definesc în măsura în care simţi nevoia de comunicare a intelectului. O asemenea informaţie de tipul: "valorile tale rezultă mai întâi din ceea ce spui, apoi din ceea ce faci" , înţeleasă ca un contur a ceea ce înseamnă să fii conectat la partea sensibilă din tine, creează fundamentul unei anumite viziuni asupra raportului constiinţă-oglindă din perspectiva noţiunii de adevăr care te defineşte.

A oferi certitudinea unei calităţi intelectuale bine valorificată în activităţile viitoare de management înseamnă să accepţi o informaţie care te lasă mut de uimire ca pe o descoperire personală, apreciind-o ca fiind utilă şi temeinică pentru fundamentarea unei decizii care îţi dă ocazia să demonstrezi cauza unei neatenţii în formularea unor principii directoare care guvernează compania şi în formularea unor direcţii complementare de gestionare a imaginii care te reprezintă.

Comparaţia realizată dintre două gândiri diferite este o formă de promovare a imaginii de fundal care ţi se potriveşte în contextul unei necesităţi acute de afirmare a caracterului, dar într-o măsură pe care adesea nu ţi-o recunoşti ţie însuţi.

Imaginea vorbeşte de la sine despre misiunea companiei, tipul de business pe care îl practici, politica pe care o promovezi şi valorile în care crezi. În timp ce erorile cauzate de o informaţie rezultată din compararea judecaţilor, însuşirilor sau valorilor care te definesc cu un etalon de perfecţiune, mi se par întotdeauna normale în cazul unei abordări a modului în care te priveşti prin prisma experienţei de a fi pus în relaţie cu observaţia pe care o fac ceilalţi privitor la tine.

Percepţia constrângerilor de poziţie a profilului tău socio-profesional este dată de cumulul pe care îl deţii – intelectual, emoţional, spiritual, ştiinţific, faţă de un anumit etalon al perfecţiunii pe care îţi este greu să-l atingi.

Te vezi în funcţie de agentul generator al imaginii tale: acel frumos în a-ţi exprima un punct de vedere care vine în întâmpinarea nevoii de măreţie sau acel ecou al inteligenţei izvorâte din convingerile pe care le împărtăşeşti despre valoarea ta? Iar când spun constrângeri, mă refer la stângăcia cu care îţi manevrezi aceste convingeri în faţa celorlalţi oameni.

În leadership primează "Autoportretul" pe care ţi-l faci sub influenţa feedback-ului primit de la ceilalţi, dar şi "Portretul "celuilalt" care îţi zdruncină convingerile printr-o informaţie conformaă cu realitatea, amândouă fiind puse sub lupa unei analize adesea necruţătoare.

Atitudinea pe care o adopţi într-o situaţie de care te faci responsabil, seamănă cu placa de bază a unui laptop: este suportul fizic şi logic pentru celelalte componentele, oferind funcţionalitatea de a culege informaţiile şi a le prelucra impecabil pentru ca, în final, să rezulte o stabilitate maximă în eficientizarea activităţii de cunoaştere, gândire şi atenţie pe care o desfăşori.

A fi un manager iscusit înseamnă să-ţi repari imaginea negativă prin adoptarea unei poziţii maleabile faţă de contextele sociale în care este nevoie să îi convingi pe cei din jur că toate argumentele ce ţi se aduc, bune sau rele, reprezintă de fapt un rezultat al învăţării din greşeli şi un potențial pas înainte în termeni de funcţionalitate şi autoritate.
* Notă - Brunel, Henri - Zâmbete Zen , Pro Editura şi tipografie, 2003

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…