ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Executantul umil al grelei sale misiuni

On Octombrie 31, 2013, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Menţine-ţi leadershipul sub control, punând accent pe starea interioară cât şi pe eficienţa faptelor pe care le întreprinzi.

Ridicat pe un maldăr de speranţă, veghează sufletul chinuit al unei făpturi nevinovate, desprinse de lumea în care se pot împleti cu uşurinţă visele. El se înfioară la fiecare tresărire de fibră, la fiecare gând nefiltrat de lentilele determinării care îşi schimbă proprietăţile şi devin fumurii pe măsură ce scade cererea pentru “asigurarea de viaţă”.

Căci în groapa foarte adâncă, în cuptorul de pământ care scade temperatura posibilităţilor omeneşti, nu există termen de valabilitate pentru dorinţe şi pasiuni. În situaţii tensionate gândurile nu respectă standardele de transparenţă ale fiinţei al cărei sistem de valori este răsturnat.

Catherine Martin priveşte într-un punct fix, poate al revelaţiei de care aproape se dezobişnuise. Caută oare o oglindă, în căutarea propriei imagini? Ce să observe? Ce să simtă la vederea rămăşiţei omeneşti? Viziunile morbide, venite ca un şoc puternic resimţit până în măduva oaselor, iau locul poftei de viaţă. Însă, nu se stinge şi suflarea pe care Dumnezeu a pus-o în sufletul ei războinic.

Materia vibrează în mâna Creatorului. Într-o secundă de luciditate, produsă parcă de pronia cerească, Catherine trece de a o extremă la alta. Dintr-o dată, o succesiune de emoţii se împletesc duios cu amintirile cele mai dragi, dând naştere la o mulţime de noi frumuseţi şi străluciri. Speranţa ia locul dezamăgirii. Omul renăscut din durere, din imensa iubire divină, omul investit cu forţe noi, reformatoare, nu poate cere instanţei sale de judecată să admită demisia acelui Eu-însumi încărcat cu noi daruri spirituale.

Upgrade-ul de configuraţie lăuntrică

Structura armonioasă care rezultă din această fermitate interioară, în lupta dusă pentru credinţă, intră în ciclul high-power. Ca o undă de energie, Ego-ul propagă intens noi norme şi aspiraţii, noi puncte de control în modul de “a fi” al captivei. Reacţiile de reducere a agenţilor nocivi, ca teama, nesiguranţa, neliniştea, lamentarea, frustrarea, depresia, sunt cuplate cu formarea de noi radicali liberi. Şi anihilate de noi formaţiuni de luptă. Energia internă, declanşatoare de noi trăiri şi atitudini, este activată în trepte, evitând tulburările pe care le-ar putea produce eliberarea ei bruscă.

Alături de o fire tiranică, nu e loc pentru un om liber. În sinea ei, Catherine, supusă emoţiilor cele mai puternice, a luat o hotărâre. Capitală. Însă eliberarea cere abolirea întunericului, cere un efort imens tot atât de mare ca şi cura de dezintoxicare. Ea trebuie să înfrunte stările negative cele mai profunde ale fiinţei şi să lupte împotriva lor.

Inima nu acceptă să i se pună lacăt la gură şi să capete duritatea neînsufleţită a unei stane de piatră. Ci ţipă din toate puterile, cu toată energia imprevizibilei iluminări pe care o presupune o asemenea circumstanţă. Trezind toate fibrele care iau parte la confruntarea dintre prezent şi viitor, dintre două moduri de măsurare a vieţii care se contrazic.

“Voi îndura totul, voi străbate acel hol imens al întrebărilor fără răspuns, acel coridor subteran al stărilor de zbucium. Până ce voi învinge !”

Şi, cu înflăcărarea extremă produsă de acest gând, cu acea hotărâre care ar putea facilita orice upgrade de configuraţie lăuntrică, Catherine loveşte fulgerător în slăbiciunea sorţii potrivnice care aproape niciodată nu admite abateri de la regulă.

Leadership: Respecţi spaţiul personal prin intermediul căruia relaţionezi cu tine însuţi?

Ceea ce limitează omul la a fi strict o entitate pasivă, incapabilă de a opune rezistenţă unei autorităţi externe, şi care are meritul de a fi investigat ca având legătură cu leadershipul, este tocmai acea ipostază a personalităţii sale, dintre alte zeci de ipostaze. În care Eu-l suprem cerşeşte îndurare. Mai ales când această autoritate, asemenea unui agresor care perturbă siguranţă individului, nu poate fi redusă la tăcere, la zero. Sau măcar la o valoare acceptabilă de control.

Să dai dovadă de o adevărată tărie şi dârzenie în faţa adversarului care progresează în profunzime, devine fundamentul dezvoltării durabile a întregii tale fiinţe. Fundamentul creării oricărei viziuni despre lume, în încercarea de conştientizare şi înfrumuseţare a experienţei vieţii.

Leadershipul este o continuare a experienţei live în care eşti prins şi în care te priveşti ca într-o oglindă. Deseori, ca să părăseşti “zona de turbulenţe” care îţi împiedică dezvoltarea, printr-o urmărire consecventă a consecinţelor, ducând la bun sfârşit lupta cu tine însuţi, trebuie să explorezi într-o mai mare măsură aspectele comune ale experienţei de viaţă şi a implicaţiilor sale, la graniţa dintre “a fi” şi “a nu fi”.

Poetul şi filozoful libanez Kahlil Gibran a menţionat un lucru înţelept: “Pentru a putea trece prin încercările vieţii, trebuie să respectăm acel spaţiu personal prin intermediul căruia relaţionăm cu noi înşine şi nu cu exteriorul.” Este o formulă de progres la care nu se poate renunţa aşa uşor, o formă de exprimare a acordului cu atitudinea care te individualizează în situaţiile ambigue ale intersecţiei slăbiciunii cu puterea.

Aşadar, pentru înţelegerea mai bună a propriilor tale limite şi dezvoltarea acelui sentiment de depăşire a fiinţei, urmăreşte implicaţiile pe care le presupune o detaşare de configuraţia unică a personalităţii tale. Mai exact a acelei părţi care se referă la percepţie, afectivitate şi gândire. Acest lucru impune o coerenţă a acţiunilor de prevenire şi control ale unei eventuale “alunecări” spre extrem.

O „paralizie” care se profilează într-un moment decisiv al vieţii, poate avea ca efect întârzierea sau chiar anularea upgrade-ul de configuraţie lăuntrică menit să îmbunătăţească nivelul cunoaşterii de sine.

Leadership: Opoziţia

În jocul de şah, opoziţia reprezintă situaţia când cei doi regi se găsesc faţă în faţă la distanţă de un câmp unul faţă de celălalt. În cazul leadershipului, opoziţia este reprezentată de situaţia când te afli faţă în faţă cu tine însuţi, la distanţa de un minim sau un maxim acceptat de potenţialul tău de evoluţie. Şi de potenţialul de a te rupe de ritmurile vieţii care pun stăpânire pe tine.

Asigurarea unui randament maxim al propriei fiinţe, spre a fi pe deplin pregătit să îţi asumi lupta lăuntrică cu sistemul de valori, dezvoltând intens acele norme şi aspiraţii, noi puncte de control în modul de “a fi”, devine absolut necesar. Doar astfel se poate contura o perspectivă nouă asupra propriei persoane şi asupra celorlalţi.

Nu vei putea niciodată să părăseşti “opoziţia”, dacă intri în dezavantaj datorită unui complex de inadaptare la “şocurile” pe care atât de des le produce viaţa. Iar leadershipul nu va putea beneficia de avantajul apropierii de zona largă a proximei dezvoltări. Deci, înarmează-te cu acea hotărâre care ar putea facilita orice upgrade de configuraţie lăuntrică şi loveşte fulgerător în slăbiciunea sorţii potrivnice care aproape niciodată nu admite abateri de la regulă.

Executantul umil al grelei sale misiuni este omul care şi-a înţeles misiunea şi face tot ceea ce este posibil pentru a o îndeplini. Acest lucru implică şi o luptă internă permanentă împotriva acelor reacţii negative lăuntrice, demobilizatoare.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us