ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Fenomenologia reprezentativului

On Decembrie 06, 2015, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Ridică problema timpului pe alt plan, aducând în joc întrepătrunderea relaţiilor dintre „Vechi” şi „Nou”.

Eisenstein are, aşadar, de rezolvat o problemă compoziţională complexă, impusă de cazul concret care i-a apărut prin tema acestui film. Soluţia problemei timpului fusese căutată îndelung, era o veche şi constantă preocupare a sa şi este poate aici cazul să o spunem. "Greva" era în fond cristalizarea unui fapt repetat continuu pe plan istoric, într-o fabulă care cuprindea o întreagă experienţă acumulată istoric, deci în timp. Filmul "Potemkin" rezolva aceeaşi problemă într-un alt mod, concentrând o perioadă revoluţionară într-un singur episod reprezentativ.

Optica folosită în ambele cazuri era aceea a concentrării pe principiul metaforei: simbol într-un caz, sinecdocă în al doilea. Dilatarea întâmplărilor din film ar fi dus la fresca istorică în timp. Filmul "Vechiul şi noul" ridică problema timpului pe alt plan, aducând în joc întrepătrunderea, conflictului dintre două etape ale istoriei omenirii. *

Leadership: Poţi să cuprinzi acea experienţă a progresului în a obţine unificarea dintre subiect şi compoziţie?

Leadershipul se reflectă în formele de expansiune ale metodelor de îmbinare a elementelor ce fac din creaţie un act de comunicare. Practic, utilizatorul ştiinţei îşi comunică punctele de vedere vizavi de o anumită particularitate a modului personal de a se raporta la un anumit context sau subiect, concentrându-se mai ales pe principiul metaforei.

Preferabil, în ceea ce priveşte aria de cercetare şi punerea în evidenţă a imaginii unui anumit subiect, este ca aceste elemente să se distingă ca o formă de cunoaştere avansată. Aici apare tot mai des tendinţa concentrării pe stabilirea de principii şi atribuirea de simboluri unor componente cheie care asigură validitatea „produsului” promovat.

Regizorii şi artiştii, în genere, urmează o direcţie de dezvoltare bazată pe cercetări asupra mărimii absolute a plus-valorii ce decurge din lărgirea semnificaţiilor atribuite întâmplărilor sau evenimentelor din jur, în relaţie cu omul, timpul şi povestirea redată. Cristalizarea unui fapt repetat continuu pe plan istoric, într-o fabulă care cuprinde o întreagă experienţă acumulată istoric, deci în timp, reprezintă factorul care determină proporţia dintre luciditate şi imaginaţie.

Evenimentele au şanse mari să devină un episod reprezentativ pentru modul cum aceşti făuritori ai creaţiei înţeleg relaţia cu lumea, realitatea, timpul şi cu ei înşişi. Un episod capabil a sugera întregul ansamblu al aspectelor ce alcătuiesc misiunea de a da viaţă anumitor personaje, făcând mai captivant procesul de prelucrare şi definire a unor compoziţii, noi date şi tipuri de concepte.

Leadershipul, putând a da rezultate interesante şi în determinarea tipurilor de personalitate care corespund propriei înţelegeri asupra lumii, include raportul dintre luciditate şi imaginaţie. Iar reprezentativul este ceea ce se dezvoltă prin exploatarea acestui raport.

Numai cine reuşeşte să conceapă o întâietate oarecare a reprezentativului prin ridicarea problemei timpului pe alt plan, aducând în joc întrepătrunderea relaţiilor dintre „Vechi” şi „Nou”, va putea să cuprindă acea experienţă a progresului în a obţine unificarea dintre subiect şi compoziţie.

Fenomenologia reprezentativului implică acea calitate a artiştilor de a scoate în evidenţă trăsăturile unice ale unui anumit subiect cercetat, în relaţie cu lumea, realitatea, timpul şi cu ei înşişi, cu scopul de a obţine noi compoziţii şi concepţii care să merite aprecierea celorlalţi.* Notă: - Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us