ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ferestrele leadershipului

On Octombrie 10, 2010, in Leadership Magic, by Neculai Fantanaru

Leadershipul este ca o fereastră cu vederea directă până în adâncul sufletului celui care conduce.

Într-o zi, pe când încercam să redau în crerion chipul şi trăsăturile unui neînfricat personaj din desenul animat "Piraţii apei negre", pe nume Ren, maestrul s-a hotărât să ia loc lângă mine şi după felul în care m-a privit am simţit că aveam să aflu ceea ce doream de atâta vreme să ştiu.

Mi-am întors privirea către el. M-a privit cu atenţie. Paloarea feţei, tremurul uşor al buzelor îi arătară ce se petrecea cu mine. Eram tare mâhnit de faptul că, încercând sa redau cu cât mai multă acurateţe trăsăturile personajului şi să creez privitorului o imagine mentală vie despre el, am omis exact esenţialul, adică sentimentele pe care trebuia să le redau chipului său.

Făcusem o mare greşeală. Redasem personajul într-un colorit pestriţ, lipsit de strălucire, fără echilibru, fără măsură, fără simetrie, nu dădusem coerenţă întregului, nu construisem un spaţiu convingător în care formele să se încadreze firesc. Deşi mă bucuram de multă afecţiune din partea maestrului, îmi era oarecum ruşine de prestaţia mea.

- Copile drag – îmi zise el uitându-se mereu la mine cu o dragoste aproape paternă, pentru a realiza un desen desăvârşit trebuie să depui nu numai muncă, ci şi suflet şi căldură. Desenul e o artă vie, e o parte din mintea artistului. Desenul e ca o fereastră cu vederea directă până în străfundul inimii tale, Nicu. Să nu uiţi niciodată asta.

Leadership: Îţi permiţi o libertate de exprimare care poate să surprindă prin însufleţirea care străbate dincolo de graniţele obişnuitului?

Ca judecată de valoare şi ca manieră de sintetizare a ceea ce ai învăţat şi a ceea ce ai înţeles din experienţa ta, dar mai ales a ceea ce transmiţi prin forţa expresivă a creaţiei, este mai bine să-ţi permiţi o libertate de exprimare care să surprindă nu doar prin ceva inovator, cât mai ales prin însufleţirea care străbate dincolo de graniţele obişnuitului. Astfel le permiţi oamenilor să se ​​conecteze mai profund la esenţa ta.

Procesul de integrare a creaţiei în leadership presupune raportarea permanentă la factorul calitativ şi cantitativ al contribuţiilor tale, datorate eforturilor de a utiliza anumite doze de imaginaţie şi originalitate în sprijinul apropierii de ceea ce eşti tu ca esenţă, de ceea ce îţi este propriu în cel mai înalt grad.

Chiar dacă la nivel subiectiv, există sentimente de insatisfacţie şi nemulţumire în ceea ce priveşte exprimarea mesajului transmis, admitem că există o anumită proporţie, armonioasă, conformă cu un ideal de perfecţiune şi cu un standard aproape imposibil de atins - iar noi sfătuim liderii să ţină seama tocmai de această proporţie.

Obişnuitul este creaţia din care nu poate fi extrasă nicio constatare distinctă în ceea ce priveşte evoluţia şi conservarea unui model de gândire ce favorizează un anumit limbaj de reprezentare al cunoaşterii.

Cine săvârşeşte greşeala de a prelungi caracteristicile unor percepţii ce ţin de un mental superior şi de a face oarecum "cauză comună" cu proiecţiile imaginaţiei, evitând utilizarea unor corecţii suplimentare de nuanţă, nu va putea să prevină apariţia dificultăţilor în a distinge realitatea de ficţiune.

În condiţiile înţelegerii moderne, dincolo de gratiile aglomerărilor de sensuri, semnificaţii, cugetări profunde şi învăţăminte extrase benevol din temele creaţiei personale, liderul-artist îşi construieşte un nou stil de artă, cu un colorit bogat şi expresiv, caracterizat prin concentrarea afectivă, comunicaţională şi cu putere de impact. Separarea treptată şi uneori rapidă de întreaga ramificaţie de idei şi moduri de gândire străine, îi oferă o independenţă proprie, cu posibilitatea de autoconducere şi autodezvoltare.

Desprinderea de percepţiile care aparţin unui singur subiect de gândire şi de concepţiile abstracte ce inhibă sfera înţelegerii artei, implică o nouă structură de raporturi ale creaţiei cu exteriorul şi cu orientările tale în dobândirea şi consolidarea deprinderilor de gândire şi de producere a rezultatelor finale.

Leadership: Inepuizabila varietate a creaţiei pe care o experimentezi prin metode „do it yourself” se poate materializa într-o imagine de sine proiectată în gândirea altcuiva?

Aidoma unu pictor, un lider desăvârşit redă în opera sa, cu o extraordinară expresivitate, formula strălucitoare a esenţei leadershipului său. Prin intermediul operei sale, în care îşi transpune ideile, convingerile, aspiraţiile şi cunoştinţele, liderul îşi exprimă de fapt personalitatea, iar caracterul şi valoarea operei sale reflectă părerea bine întemeiată a oamenilor despre sufletul său. Căci ceea ce creează liderul este, fără urmă de îndoială, o parte din sine.

Dacă leadershipul pe care îl produci nu este o artă vie, menită să fie privită, care să satisfacă gusturile oamenilor şi să le modifice starea de spirit - o artă menită să contribuie la educarea oamenilor, capabilă a transmite, prin mijloace artistice proprii, idei şi sentimente de mare profunzime şi subtilitate, atunci rolul tău – ca şi lider - nu este acela de catalizator în activitatea companiei.

Leadership: Recurgi la o interpretare de tipul "eu ştiu mai bine", chiar şi atunci când practici acceptarea semnificaţiei creaţiei pe care o atribui admiraţiei faţă de cineva?

"Ferestrele" leadershipului sunt căile prin care îţi poţi pune în practică ideile şi prin care îţi poţi atinge scopurile. Ele trebuie să se deschidă întotdeauna spre exterior, înspre fiinţa şi inima celorlalţi oameni, pentru a fi propice luării unor decizii responsabile, reciproc agreate. Dacă se deschid spre interior, strict numai înspre viziunea şi politica liderului, ele dăunează carierei sale şi relaţiilor cu ceilalţi oameni.

Un lider slab, care nu-şi urmăreşte decât interesul personal, care se conformează numai propriilor valori, perspective, criterii şi convingeri, nu face decât să construiască o mulţime de ferăstruici mate spre propria lui inimă, bine ferecate pentru ceilalţi oameni, iar acest lucru nu-i poate oferi o transparenţă decizională căci împiedică accesul tuturor în spaţiul său. Astfel leadershipul său este o fereastră ce se transpune numai în universul lui propriu şi nu e accesibil nimănui.

Ca să te ridici deasupra celorlalţi oameni trebuie să fii creativ, pasionat, să ai viziune. Însă dacă îţi lipsesc abilităţile de a influenţa şi îţi lipseşte răbdarea pentru a obţine un sprijin larg pentru ideile şi principiile tale, toate demersurile pe care le iniţiezi sunt sortite aproape din start eşecului. Una din căile sigure de a-i influenţa pe oamenii din jurul tău este să deschizi larg "ferestrele" leadershipului tău spre ei.

Înainte să-ţi promovezi arta continuă să lărgeşti semnificaţiile creaţiei pe care o experimentezi, prin îmbogăţirea personalităţii tale cu noi perspective de receptare a unei intervenţii de tip corectiv.

Ferestrele leadershipului sunt căile de comunicare şi interacţiune între tine şi ceilalţi oameni, sunt căile prin care îţi poţi consolida capacitatea de a conduce. Ele nu trebuie să fie ferecate sau mate, ci să permită celor pe care îi conduci să vadă până în adâncul sufletului tău. Altfel vei rămâne un mare necunoscut şi un neînţeles singuratic care în cele din urmă va fi părăsit.

Concluzie: Pentru a fi înţeles, pentru a fi urmat şi sprijinit în demersurile tale, trebuie să asiguri accesul celorlalţi la arta ta.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us