ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Evitati situatiile riscante

On Aprilie 20, 2009, in Hr - Resurse umane, by Neculai Fantanaru

Fii pregatit sa efectuezi cat mai multe ajustari astfel incat sa asiguri functionarea companiei tale in orice conditii.

Ora 3:20. In urma unui telefon anonim, doi politisti de la brigada de combatere a crimei organizate au pornit spre locul unde le-a fost indicat ca s-ar afla presupusii criminali. Nu puteau sti cu certitudine daca informatiile cu privire la locul in care se ascundeau cei cinci criminali periculosi sunt reale, asa ca au luat decizia sa se deplaseze doar ei doi, fara sa mai cheme intariri. Cand au ajuns la locul cu pricina au descins in forta in locuinta acestora:

“Nu misca nimeni! Nu va miscati! Stati unde va aflati! Mainile sus!” au strigat cei doi politisti cu armele indreptate asupra celor cinci indivizi periculosi. Brusc se facu liniste. O liniste totala, stranie. Si deodata,  in numai o fractiune de secunda, acest moment de tacere mormantala fu intrerupt de zgomotul produs de caderea involuntara a unei sticle de bere de pe masa: “Pleosc !”

Acesta a fost momentul care i-a determinat pe politisti sa deschida focul asupra criminalilor care, la randul lor au raspuns cu focuri de arma. Cand echipajele de politie anuntate au sosit la fata locului n-au gasit pe nimeni in viata. In raportul intocmit ulterior de politisti scria negru pe alb: “S-au impuscat intre ei si au platit cu viata.”

Aveti o strategie proprie in caz de criza?

Cred ca morala acestei întâmplari nu are nevoie de comentarii. Nimeni nu poate sa faca previziuni pe termen lung, ce se va intampla intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat si care sunt urmarile care pot aparea in urma luarii unei decizii incorecte. Dar un singur lucru e cert: cine actioneaza fara sa analizeze corect situatiile riscante, fara sa se gandeasca la consecintele negative care pot aparea ulterior, risca enorm.

Daca este nevoie de progres si de schimbare, atunci automat este nevoie de viziune. Managerii trebuie sa se gandeasca la viitorul companiei lor, sa previna si sa contracareze orice situatie care prezinta un potential de risc ridicat. Criza este o situatie riscanta si reprezinta un motiv de ingrijorare pentru ca scade nivelul de performanta la toate nivelurile. Iar companiile ale caror manageri nu au vazut semnele evidente ale crizei s-au trezit brusc in pragul falimentului. Exact ca politistii care au actionat fara se gandeasca vreo clipa la pericol, managerii care nu au fost capabili sa anticipeze corect cursul evenimentelor nu au reusit sa-si salveze companiile de la dezastru.

Tot mai multe companii care au datorii la stat par sa stea pe un butoi cu pulbere care poate exploda in orice clipa. Ele se afla intr-o situatie extrem de instabila din care nu pot scapa foarte usor pentru ca managerii lor nu au avut o viziune si o strategie proprie in caz de criza, sau pur si simplu pentru ca nu au facut eforturi prea mari pentru a le tine la suprafata. Doar o singura sansa de scapare mai au aceste companii, dar totul depinde de manageri. Acestia trebuie in primul rand sa aiba credinta ca pot schimba situatia grea in care se afla si apoi, neaparat, trebuie sa se mobilizeze in vederea adoptarii unei noi strategii de pozitionare a companiei pe pietele din tara si chiar din strainatate. Cu alte cuvinte, managerii trebuie sa-si dea mai mult interesul pentru a rezolva problemele cu care se confrunta companiile lor.

Preintampinati aparitia unor evenimente nedorite

Greva este o forma de protest a unui grup de oameni care este afectat din punct de vedere economic. De exemplu, dupa ce contractul colectiv de munca a expirat, managerul nu mai vrea sa negocieze un alt contract ca sa nu fie nevoit sa mareasca salariile. Din aceasta cauza angajatii companiei pot declansa o greva generala pe termen nelimitat pentru a cere renegocierea contractelor de munca si cresterea salariilor. Asa se naste conflictul dintre conducerea companiei si angajatii acesteia.

Pentru a evita o greva managerii trebuie sa-si modifice strategia de afaceri si obiectivele strategice, si sa indrume compania spre o crestere profitabila. Ei trebuie fie pregatiti sa efectueze cat mai multe ajustari astfel incat sa asigure functionarea companiei lor in orice conditii.

Pentru a preintampina aparitia unor situatii nedorite, managerul trebuie sa ridice moralul angajatilor, sa ii motiveze sa lucreze mai eficient si sa se implice mai mult in rezolvarea problemelor. Daca angajatii simt ca in momentele grele managerul nu este acolo, langa ei, ci undeva departe, nu isi vor mai indeplini corespunzator sarcinile de serviciu si nu vor mai lucra eficient in vederea realizarii misiunii organizatiei. Altfel spus, daca nu exista o apropiere mai mare intre intre manager si angajati, compania nu va avea rezultatele scontate.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us