ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Regula ceasornicarului

On Noiembrie 16, 2011, in Hr - Resurse Umane, by Neculai Fantanaru

Înlătură însuşirile negative ale oamenilor, ajustând atitudinea lor după acele convingeri şi valori pe care ei le preţuiesc, dar pe care le trec cu vederea.

Vivian Ward, dama de companie a controversatului om de afaceri, Edward Lewis. Nu călcase niciodată prin astfel “locuri” – nici cea mai neînsemnată urmă, nici cel mai firav semn nu arăta că a fost într-adevăr interesată să meargă vreodată la operă. Ea, o prostituată fără viitor, fără orizonturi, introdusă în lumea nouă, întrând în contact cu un alt gen de cultură, cu un alt gen de gândire. Şi cu toate astea, iată-i împreună, într-o lojă centrală, urmărind spectacolul cu opera “Madame Butterfly”.

Dar ceva se întâmplă. Brusc totul se schimbă în viaţa ei. Pentru o clipă priveşte în ea însăşi. Ea, care nu cunoscuse niciodată tandreţea şi afecţiunea, care nu cunoscuse plăcerea aceea care există într-o relaţie – şi care se traduce prin iubire, ea care nu gustase niciodată din acea bucurie deplină pe care o primeşti în schimbul propriei dăruiri. Ea care cu o imensă ambiţie şi rezistenţă îşi ţinuse întotdeauna în umbră puterile sufleteşti, care nu-şi respectase niciodată îndatoririle faţă de propria ei inimă, faţă de simţămintele ei cele mai profunde.

Ea, care cu o tenacitate de invidiat nu se lăsase niciodată condusă, niciodată păcălită, niciodată momită de ispita atât de atrăgătoare a dragostei – secretul unei relaţii de durată, frânându-şi întotdeauna la timp tentaţia fidelităţii, fiind absorbită numai de pofta banului. Ea, făptura aceasta atât de frumoasă care îşi îndurase singură chinul atâta vreme, care îşi închisese undeva în ea toate tristeţile şi toate furtunile interioare, având puterea de a nu se exterioriza niciodată - iată că pentru prima dată în viaţa ei îşi dezvăluie adevăratul caracter.

Încearcă să-şi oprească lacrimile care o cuprind, dar ele curg, nestingherite, alunecând blând pe obraji - scoţând la iveală adevărata ei strălucire interioară.

Leadership: Te simţi dator viitorului să-ţi încerci şansa de a creşte însemnătatea atitudinii tale faţă de realitate, în funcţie de semnificaţia ambiguă a imaginii pe care ţi-o construieşti în universul tău imaginar?

Un univers imaginar este un fel de memorie a durerii şi a viselor neîmplinite care exclude orice fel de compromisuri. Însă această memorie poate fi modificată în funcţie de conştiinţa care facilitează receptarea mesajelor din exterior, venite pe "undele sensibile" ale intensităţii cu care simţi o conexiune sufletească şi intelectuală.

Semnificaţia ambiguă a imaginii pe care ţi-o construieşti în universul tău imaginar se referă la câştigarea unei biruinţe spirituale care să te scoată de sub stăpânirea deprinderii de cele obişnuite care nasc patimile faţă de ceea ce ţi se întâmplă. Semnificaţia se poate concentra şi în puncte cu totul neaşteptate, cum ar fi aceea de oprire în faţa unui loc cu uşile mari larg deschise din care poţi observa fenomenul spectaculos al "viului", fără să poţi atinge belşugul lui.

Îmi amintesc o remarcă interesantă a lui Jules Verne: “În noi există două forţe distincte: cea a sufletului şi cea a trupului, adică o mişcare şi un regulator. Sufletul este principiul vieţii: deci el este mişcarea. Că este produsă de o greutate, de un arc sau de o influenţă imaterială, tot în inimă se află.

Leadership: Trebuie să înveţi să dai o semnificaţie tuturor lucrurilor şi situaţiilor care te înconjoară, în funcţie de valoarea de "AŞTEPTARE A UNUI ÎNCEPUT SINCER" introdusă în rezultatele funcţionării unui mecanism de stocare a memoriei numit "CACHE" ?

Totul în leadership creşte şi descreşte în funcţie de priceperea ta de a face schimbările necesare în sufletul celor din jurul tău. Edward Lewis, din filmul "Pretty Woman (1990)", şi-a însuşit bine rolul de “ceasornicar”, reglând cu mare precizie acea legătură dintre cele două forţe distincte: cea a sufletului şi cea a trupului. Ducând-o pe Vivian la operă, care aducea în prim plan o poveste de dragoste, el a reuşit să scoată la iveală din bagajul ei sufletesc acea doză emoţională care o făcea să fie mai simţitoare faţă de propria ei persoană. Era ca şi cum şi-ar fi reglat ceasul după pulsul inimii ei.

Aşa cum un ceasornicar iscusit este capabil să ajusteze piesele cele mai delicate din cele mai fine ceasuri, tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să fii în stare să sesizezi ceea ce merge neregulat la oameni şi să ajustezi atitudinea lor după acele valori pe care ei le preţuiesc dar le trec cu vederea; să încerci să combaţi în întregime sistemul lor de convingeri, puternic dar ineficient, scoţând la suprafaţă doza emoţională care este îngropată în ei.

Edward Lewis a urmărit mai consecvent decât oricine altcineva dezvăluirea, dincolo de aparenţe, a adevărului interior, vizibil la ea numai prin înţelegerea amplă şi profundă, prin empatie, a sentimentelor şi a trăirilor ei cele mai intime. Tu cum repari un ceas drag sufletului tău?

Tu poţi privi înăuntrul oamenilor? Poţi vedea acele câteva rotiţe, dintre multele care ţin în mişcare angrenajul marelui lor sistem de convingeri? Ai înţeles cum acţionează forţele care combină gândirea cu simţirea lor? Poţi sesiza legătura intimă care există între modul în care ei îşi exprimă atitudinea şi modul în care îşi gestionează emoţiile? Ştii ce piese trebuie să ajustezi încât să trezeşti în ei sentimentele pierdute sau uitate?

CACHE este memoria care te leagă de ceilalţi oameni atunci când se produce o lărgire a conştiinţei peste întreaga experienţă a reîntoarcerii tale la stadiu de fiinţă dominată de dorințe neîmplinite.

Poţi oricând să dai un "clean" pentru a rula în backgroundul conştiinţei un nou exemplu de a fi în acelaşi timp: un izvor de viaţă şi o sursă de inspiraţie.

Regula ceasornicarului:Nu ai cum să repari un ceas scump cu ciocanul.

În relaţia ta cu oamenii, trebuie să respecţi aceeaşi regulă, puţin schimbată: “Nu ai cum să repari sufletul unui om dacă nu ocroteşti tot ceea ce e delicat şi într-un anume fel fragil la el, dacă nu reuşeşti să scoţi la suprafaţă adevăratele lui sentimente, ori, mai rău, dacă îl înstrăinezi de ele."

Aşa cum un ceasornicar trebuie să aleagă rotiţele de care are nevoie pentru a porni un ceas mai vechi sau pentru a face un ceas nou, tot aşa şi tu trebuie să păşeşti pe teritoriul sufletesc al oamenilor, să asculţi acordurile lor interioare şi să înlocuieşti toate acele rotiţe lăuntrice neîntreţinute care împiedică funcţionarea lor la nivel optim. Devii preţuit după măsura priceperii tale.

Eşti capabil să pui în relaţie toate acele rotiţe şi mecanisme necesare unei eficiente funcţionări? Eşti la fel de iscusit ca un meşter ceasornicar?

Înlătură însuşirile negative ale oamenilor, ajustând atitudinea lor după acele convingeri şi valori pe care ei le preţuiesc, dar pe care le trec cu vederea.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us