ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Străluceşte fără să te stingi

On Decembrie 22, 2011, in Hr - Resurse Umane, by Neculai Fantanaru

Ajută-i pe oameni să-şi intensifice puterea emoţională, prin descoperirea adevărului din ei înşişi.

Ieri am revăzut unul din filmele mele preferate, “Tears of the Sun (2003)”. Locotenentul Waters împreună cu echipa lui de comando o escortau pe doctoriţa Kendricks şi pe cei aproximativ 35 de refugiaţi spre punctul Alpha, la graniţa cu Camerunul. Trupele de elită ale generalului Mustafa Yakubu erau pe urmele lor. La un moment, doctoriţa se aşează lângă el. Îl priveşte cu o anume mirare, dar şi cu admiraţie. Îi spune cu acea căldură a inimii pe care n-o găseşti niciodată când o cauţi:

- Ai făcut un lucru bun că ai ignorat ordinele superiorilor tăi şi te-ai întors să-i salvezi pe aceşti sărmani.

Locotenentul o privi păstrând o tăcere misterioasă. Dar această tăcere neaşteptată, neînchipuită, îi dădea impresia că mai erau multe de spus, dar că o anumită discreţie îl împiedica să vorbească. Totuşi îşi luă inima în dinţi:

- Nu ştiu cât de bun am fost. A trecut atâta vreme de când n-am mai făcut... un lucru bun, un lucru corect.

Locotenentul spuse aceste cuvinte de parcă ceva îi stârnise vechi remuşcări. Pentru prima oară îl înţelesese cu adevărat pe omul din el – o fiinţă plină de dragoste pentru toată lumea, iar această dragoste plină de spirit, plină de grijă, plină de înţelepciune, care nu-şi găsise niciodată locul în inima nimănui, care sfidase soarta aproape cu nonşalanţă, această dragoste a cărei rădăcini are puteri de transformare, această dragoste care îi face buni chiar şi pe ticăloşi - în sfârşit s-a trezit din hibernare. Pentru prima oară locotenentul îşi simţi cu adevărat sufletul împăcat.

Leadership: Eşti în stare să recreezi o temelie emoţională din analiza impactului unei forme de răspuns la condiţiile perceptive pe care le implică un nou tip de conştiinţă?

Sculptorii aleg rocile cele mai potrivite pentru operele lor viitoare, roci care sunt departe de a fi perfecte, ci au defecte vizibile şi defecte ascunse. Măiestria sculptorului va reuşi să anihileze numai defectele vizibile, dar nu şi pe cele ascunse.

Când un lider vrea să câştige încrederea oamenilor, el trebuie să sesizeze în primul rând defectele lor ascunse şi să le anihileze. Iar pentru ca iniţiativa lui să fie un succes, el trebuie să aleagă acele resurse emoţionale care şi-au pus amprenta pe caracterul lor şi să surprindă exact momentul potrivit de a le face accesibile.

O faptă mare l-a ajutat pe locotenentul Waters să se înţeleagă mai bine pe el însuşi. El a înţeles că cea mai importantă calitate de care făcuse tot timpul abstracţie era compasiunea, şi că totul stătea în puterea lui de a se schimba. Însă numai doctoriţa Kendricks a reuşit cumva să-i scoată la lumina acea bunătate care îi umplea şi inima ei.

Conştiinţa lui se reînnoise prin explorarea frontală a unei fapte care nu a fost incriminată sub nici o formă, chiar dacă atrăgea suspendarea lui din funcţia de lider. Devenise o conştiinţă eliberată de tendinţele anterioare de violenţă, o conştiinţă ferită de tendinţele de aliniere necondiţionată a lumii la principiile războiului, deci una ce se manifestă prin împărtășirea compasiunii, care nu înseamnă ignoranţă rece, ci promovare activă a binelui.

Condiţiile perceptive pe care le implică o astfel de conştiinţă se formează prin reflectarea realităţii în esenţa fiinţei tale, ca un fel de intrare într-o oglindă care are îți arată nu cine sti, ci ce ai putea fi într-o conjunctură de criză. Ceea ce înţelegi dintr-un eveniment care nu iese aşa cum ţi-ai dorit, ori te marchează sufleteşte, ori te înseamă pentru fapte glorioase cu preţul unor suferinţe morale umilitoare.

Leadership: Avântul tău spre maximizarea reuşitei întreţine conştiinţa faptului că aparţii unei credinţe cu valoare de "preaviz anterior deciziei finale"?

Tu eşti în stare să recreezi o temelie emoţională pentru cei ce şi-au îngropat sentimentele şi emoţiile? Poţi să găseşti ingredientul principal care se impune încorporat în leadershipul tău astfel încât, făcând uz de influenţa ta, să luminezi conştiinţa oamenilor?

Aşa cum un sculptor creează modele noi şi interesante din nişte bucăţi de piatră, tot astfel un lider care şi-a construit leadershipul pe nişte valori alese bine trebuie să-i modeleze pe oameni după natura lui fundamentală, după latura pozitivă a fiinţei sale. Trebuie să schimbe starea lor sufleteasca învăluindu-i cu acea vibraţie benefică, cu acea putere morală, cu acea energie vindecătoare capabilă să activeze sistemul lor interior de convingeri şi să amplifice motivaţia lor de a se schimba.

Un lider adevărat nu are rolul de a masca şi de a acoperi defectele vizibile ale oamenilor, ci trebuie să fie un “artist de suflete” înzestrat cu acea energie care să-i permită să aibă o mare înrâurire asupra lor. Unui astfel de lider i se datorează ideea generală a ordonării interiorului, nu a decorării exteriorului.

O credinţă cu valoare de "preaviz anterior deciziei finale" se dezvăluie sub forma unei atenţionări valabilă în situaţia în care eşti decis să contrezi un pronostic atunci când miza contrei depăşeşte percepţia ta faţă de cele întâmplate. Această atenţionare vine de regulă din partea conştiinţei pentru a putea menţine integritatea Eului faţă de conţinutul plin de "bine" ce izbucneşte cu forţă dintr-un suflet curat.

Să te păzeşti "fără de pată" din partea lumii înseamnă să te încumeți să faci parte dintr-un eveniment plin de consecinţe nedorite care se reinventează prin punerea laolaltă a cunoașterii, percepțiilor și credințelor ce pictează o imagine nouă a propriei tale naturi.

Străluceşte fără să te stingi exprimă metaforic acea forţă umană care produce necontenit energia necesară alimentării emoţiilor şi sentimentelor pozitive din “sistemul" emoţional al oamenilor. Ca să-ţi ridici leadershipul la rang de artă trebuie să întreţii această strălucire a oamenilor ţintind mai mult spre caracterul care îi defineşte, cercetând cu o sensibilitate de artist sentimentele lor, stabilind „compoziţia” lor de calităţi sufleteşti – precum compasiunea, mărinimia şi conştiinţa curată.

Dacă vrei să schimbi convingerile oamenilor trebuie să recurgi la un modelaj mai delicat, pe mai multe planuri (pe plan emoţional şi mental, nu doar profesional) şi trebuie să oferi o sursă inepuizabilă de stimuli care să se încadreze perfect în sistemul lor emoţional şi cognitiv.

Eşti în stare să-ţi dozezi leadershipul cu acest gen de energie, cu acea fineţe extraordinară de a reda oamenilor adevărata lor natură? Îi ajuţi pe oameni să-şi intensifice puterea emoţională prin descoperirea adevărului din ei înşişi?

Concluzie: În leadership resursele umane au un rol deosebit. Oamenii sunt diferiţi în ceea ce priveşte gândirea, concepţiile şi modalităţile de acţiune. Rolul unui lider este de a aduce la acelaşi numitor comun pe toţi aceia care l-au ales. Desigur, acest lucru este uneori foarte greu de realizat dacă nu există acea bunăvoinţă, acea disponibilitate sufletească şi bunătate de ambele părţi.

Dacă un lider va reuşi să îmbine armonios “modelingul sufletesc” cu îmbunătăţirea performanţelor, atunci el „va străluci fără să se stingă.”

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us