ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un aspect care nu trebuie neglijat

On Aprilie 17, 2009, in Hr - Resurse umane, by Neculai Fantanaru

Ieri dupa-amiaza citeam in scrânciobul din gradina din spatele casei mele cand, deodata, din curtea vecina o aud pe noua proprietara adresandu-se copiilor care venisera la ziua de nastere a fiului ei in varsta de patru anisori. “Bun copii, acum ne vom juca de-a v-ati ascunselea. Este un joc nou, dar o sa va placa la nebunie, o sa vedeti. Eu ma voi intoarce cu fata la perete, iar pana ce termin de numarat voi trebuie sa va ascundeti oriunde vreti voi in curte. Dar atentie, nu va ascundeti in casa, sunt destule locuri unde va puteti ascunde in curtea asta mare.” Zis si facut, incepe numerotarea: “1, 2, 3... 10. Cine nu-i gata il iau cu lopata.” Insa nici bine nu s-a intors doamna ca am si auzit: “Ionut, te-am vazut. Poti sa te dai jos de pe capota masinii. Ti-am spus sa te ascunzi, nu sa te urci pe masina.”

Spre deosebire de ceilalti copii care s-au ascuns prin toată curtea, Ionut s-a asezat la vedere, si asta pentru ca mama lui nu i-a explicat suficient de clar ce inseamna “sa te ascunzi”. Daca insa le-ar fi spus copiilor sa se aseze intr-un loc in care sa nu poata fi vazuti si gasiti, poate ca Ionut ar fi inteles mai bine ce trebuie sa faca si nu s-ar mai fi urcat pe masina ci, cel mai probabil s-ar fi pitulat in spatele ei.

Explicati-le oamenilor foarte clar ce au de facut

Succesul unei companii depinde in primul rand de angajatii sai si de calitatea serviciului oferit clientilor. O companie va iesi invingatoare chiar si in momentele cele mai dificile daca angajatii au inteles foarte clar ce au de facut si daca se implica in gasirea solutiilor si in implementarea acestora. Nu este deloc surprinzator faptul ca angajatii care sunt instruiti cum trebuie dau intotdeauna randamentul dorit, spre deosebire de aceia carora nu li s-a oferit o intruire eficienta.

Idealul oricarui specialist de resurse umane este de a gasi angajati dornici de munca, capabili sa obtina rezultate din ce in ce mai bune. Apoi el trebuie sa se asigure ca angajatii pricep care este rolul lor in cadrul companiei, ca stiu de ce fac munca pe care o fac si ca inteleg foarte clar care este scopul acestei munci. Daca angajatii nu inteleg ce au de facut, mai mult ca sigur nu se vor implica in munca pe care o fac si nu-si vor indeplini obiectivele si sarcinile prevazute in fisa lor de post.

Parafrazand-o pe Anda Racsa, managerul general al companiei Abc Training Consulting: “Daca angajatii nu inteleg foarte bine ce se cere de la ei, se poate intampla ca rezultatul sarcinilor delegate sa fie nesatisfacator si sa influenteze nefavorabil si alte activitati din cadrul departamentului sau al companiei.

Incontestabil, gradul in care managerul sau specialistul de resurse umane reuseste sa formuleze sarcinile de lucru ale angajatilor determina gradul de implicare a acestora in activitatea companiei. Asadar, sarcinile de lucru trebuie sa fie cat mai clar formulate.

Ajutati-i pe oameni sa faca performanta

Este un semnal de alarma pentru companii atunci cand angajatii incep sa nu mai fie interesati de indeplinirea sarcinilor de serviciu ce le revin. Asta poate fi o consecinta a faptului ca ei ori nu isi doresc sa munceasca, ori nu stiu concret ce anume trebuie sa faca. Degeaba au companiile clar definite standarde si proceduri de lucru care le dau posibilitatea angajatilor sa evolueze daca acestia nu pricep ce anume se doreste de la ei.

De aceea rolul specialistului de resurse umane este esential in tot ceea ce priveste evolutia unei companii. El, impreuna cu cadrul tehnic, trebuie sa clarifice sarcinile angajatilor si sa urmareasca modul de indeplinire a acestor sarcini, sa le explice ce au de facut si sa le arate cum trebuie sa lucreze.

Identificarea unor programe de training care sa duca la dezvoltarea profesionala a personalului este de cele mai multe ori solutia optima. In urma acestor traininguri angajatii vor intelege mai bine ce se cere de la ei si cu aceasta ocazie isi vor dezvolta nivelul de cunostinte si abilitati tehnice necesare realizarii obiectivelor profesionale. In consecinta, pentru ca angajatii sa lucreze la potentialul maxim, ei trebuie sa-si dezvolte aptitudinile profesionale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us