ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un nou look pentru o nouă viaţă

On Ianuarie 18, 2011, in Hr - Resurse Umane, by Neculai Fantanaru

Fii pregătit să serveşti drept îndreptar pentru ceilalţi oameni, rezonând cu acea realitate care să le dea acestora impulsul necesar pentru a atinge excelenţa.

Vreau să vă reţin atenţia, în cele ce urmează, asupra unui aspect destul de important. Şi pentru aceasta am să fac încă o dată referire la filmul "Pretty Woman (1990)", pe care personal îl găsesc drept o excelentă demonstraţie de leadership.

Controversatul om de afaceri, Edward Lewis, a angajat o prostituată, Vivian Ward, pe post de damă de companie. Timp de o săptămână ei au locuit împreună într-un apartament de lux, au mers împreună la reuniunile lui de afaceri. Mai mult decât atât, datorită lui Edward, ea a pătruns în saloanele cele mai exclusiviste ale înaltei societăţi. Tot el a învăţat-o să fie o femeie cu stil, a învăţat-o cum să intre în restaurante şi ce să comande acolo, cât bacşiş să dea şi când trebuie, ce trebuie să bea la anumite feluri de mâncare, etc. A învăţat-o să se exprime cum se cuvine într-un mediu de elită, într-un mod civilizat şi de bun simţ.

La multe capitole, prin rafinament şi eleganţă, şi mai ales cu frumuseţea ei eclatantă, cu sensibilitatea şi temperamentul ei, Vivian Ward a reuşit să atragă atenţia tuturor dovedind printr-un mod cu totul deosebit că este mai mult decât o prostituată, că este o femeie de înaltă clasă, cu o personalitate puternică, distinsă şi plină de viaţă, cu aspiraţii înalte şi obiective îndrăzneţe.

Leadership: Direcţia în care îţi manifeşti afecţiunea este forma finală a modului în care alegi să-ţi exprimi emoțiile şi gândurile în vederea unei afirmări tot mai hotărâte a apartenenţei la o conştiinţă care şi-a pierdut cândva şi undeva, speranţa?

În "Metamorfozele X", poetul roman Ovidiu povesteşte despre vestitul sculptor grec, Pygmalion, din Cipru. Pe scurt, legenda spune că Pygmalion a sculptat într-un trunchi de fildeş alb ca zăpada o femeie, căreia i-a dat numele de Galathea. Deşi nu era interesat de femei în mod special, el i-a dat statuii o frumuseţe pe care nici o femeie nu o putea avea de la natură. A fost atras atât de mult de acea statuie încât s-a îndrăgostit de ea şi a rugat-o pe zeiţa Afrodita să-i dea viaţa. După ce statuia a fost însufleţită, Pygmalion s-a căsătorit cu ea.

Puterea unei mari iubiri s-a exercitat şi în viaţa lui Edward Lewis. Îndrăgostindu-se de Vivian, stimulat de puternice sentimente pentru ea, el a reuşit să o "însufleţească" conferindu-i un nou "look" pentru o nouă viaţă. El a servit drept îndreptar pentru ea, a oglindit o nouă realitate, dându-i impulsul necesar pentru dobândirea unui nou statut, a unui alt viitor.

Leadership: Atitudinea ta în faţa imaginii unei realităţi care se încăpăţânează să-ţi reziste este determinată de valenţele ei reprezentative?

Vă amintiţi de colonelul Pickering, din filmul "My Fair Lady (1964)"? El a spus o frază rămasă celebră: "Orice florăreasă poate fi o lady, şi orice lady se poate transforma într-o florăreasă."

Finalul filmului "Pretty Woman (1990)" este unul plin de învăţăminte. Vivian, având acea mândrie cât şi conştiinţa că se poate schimba, s-a hotărât să-şi continue studiile şi să-şi construiască o carieră. Ea a ajuns la concluzia că are capacitatea de a merge mai departe şi de a se ridica mai presus decât ceea ce era – o prostituată, şi să devină o "lady". A ajuns la această concluzie după ce a păşit în acea lume "sofisticată", o lume mai educată, cu o anumită cultură, cu anumite maniere, mai ales cu cultura banului, care era inaccesibilă ei.

Iată ce poate face farmecul unei lumi noi. Iată ce pot face "mâinile unui artist" care ştie să pună în valoare personalitatea unui om.

Sistemul de "creaţie emoţională" specific leadershipului va rămâne în continuare dominat de principiul originalităţii şi deci al rarităţii operei, concepute dintr-un act de sinceritate, înaintea a tot şi a toate, al valorilor unice sau relativ ridicate. Cel care se interesează de marea operă a liderului, supusă aprecierii, va percepe o anumită simetrie între cele două roluri: de factor determinant în remodelarea umană şi de factor întăritor al unităţii şi dragostei reciproce.

Leadership: Valoarea imaginii tale se defineşte în nemijlocit contact cu ceea ce este semnificativ şi viu în tine?

Se cere reţinută şi observaţia cu privire la faptul că leadershipul aduce întotdeauna în prim plan un sistem de gândire care nu neagă existenţa tăriei sufleteşti. Această ştiinţă posedă, în mod autonom, o valoare utilă şi, în acelaşi timp, o valoare estetică prin încercarea continuă de a prinde realitatea în cristalizări deosebite la lumina unor împrejurări neprevăzute, în care liderul acţionează ca înfăptuitor de miracole.

Din acest punct de vedere, ar fi necesar să se opereze o distincţie între "moda" de a fi actor pe scena vieţii altora şi "moda" de a fi artist al remodelării caracterelor, pe care adeseori unii le confundă, percepându-le cumva drept valorificări ale mitului lui Pygmalion ca factor de creştere a calităţii relaţiilor interpersonale, a coeziunii sociale, a imaginii personale.

Cele două tipuri de modă privesc un sistem de investiţie solid folosit în armonie cu oportunităţile propriei vieţi, a căror valoare se defineşte numai în raport cu ceea ce resimţi, cu emoţiile tale, dar şi cu ceea ce pretind ceilalţi de la tine. Însă dincolo de posibilitatea de a fi considerat de ceilalţi drept o persoană încântătoare, sau, în acelaşi timp, un ignorant al sufletului, se profilează la orizont şi acea ieşire din sfera a ceea ce se numeşte modă.

Spre deosebire de ceea ce am putea fi tentaţi să credem, cele două tipuri de modă ar aduce nişte beneficii de ordin mental şi emoţional în dezvoltarea leadershipului. Deci, un sistem de stabilizare a imaginii promovate, a cărei valoare se defineşte în nemijlocit contact cu ceea ce este semnificativ şi viu în lider. El este menit a-şi desăvârşi opera de artă, în condiţiile în care, prin intermediul puterii dobândite de conştiinţa de a se replia asupra lui însuşi, luând în posesie un sine care odată redescoperit permite reformularea relaţiei cu ceilalţi, i se asigură o configuraţie identitară inedită, impunându-se ca sursă de inspiraţie şi speranţă.

Leadershipul tău aduce în prim plan un sistem de gândire care neagă existenţa tăriei sufleteşti?

Tu ai harul lui Edward Lewis, de a intra pe scena vieţii oamenilor şi de a determina transformarea lor? Ai capacitatea să modifici în bine viitorul celor care au nevoie de sprijin, şi apoi să îl faci să devină o realitate? Faci uz de toată influenţa pe care o ai spre a le netezi celorlalţi calea spre afirmare? Poţi să le oferi oamenilor un nou "look" pentru o nouă viaţă?

Dacă nu ai capacitatea să le oferi celorlalţi o nouă orientare, înseamnă că leadershipul tău are nevoie de îmbunătăţiri. Trebuie să dispui de o adevărată pricepere în dezvoltarea relaţiilor umane, trebuie să-i "educi" pe oameni cu răbdare şi perseverenţă dacă vrei ca ei să-şi atingă desăvârşirea.

Schimbă în bine viitorul celorlalţi din jurul tău, tratează-i cu afecţiune şi stimă, dă-le impulsul de care au nevoie pentru a-şi dori o schimbare radicală în viaţa lor. Asta este ceea ce va conferi calitate leadershipului tău, ceea ce te va diferenţia de ceilalţi aspiranţi la statutul de lider.

Valoarea imaginii tale este dată de estetica construirii unui ataşament autentic faţă de impresia pe care ţi-o lasă la prima vedere o conştiinţă căreia nu-i dă nimeni atenţie.

Un nou look pentru o nouă viaţă este acea transformare care produce o mare satisfacţie, rezultând în urma unui proces de schimbare simţit de toţi acei oameni care au avut capacitatea de a merge mai departe, de a se ridica mai presus decât condiţia lor şi de a-şi construi o carieră.

Este dovada puterii tale dar şi a dorinţei tale de a schimba lucrurile în bine, este dovada că poţi intra cu graţie în viaţa oamenilor şi să conferi calitate transformării lor. Oferă-le oamenilor un nou "look" pentru o nouă viaţă, iar ei vor fi stimulaţi de puternice sentimente de recunoştinţă pentru tine. Dacă reuşeşti această performanţă, atunci ei vor putea spune despre tine că eşti mai mult decât un "pasager" în viaţa lor, că eşti un lider.

Foloseşte-ţi puterea şi talentul încât să-i atragi pe oameni spre rezultate pozitive şi spre performanţă. Fii pregătit să serveşti drept îndreptar pentru ei, rezonând cu acea realitate care să le dea impulsul necesar pentru a atinge excelenţa.

P.S. Un lider iscusit poate induce schimbarea pozitivă şi să contribuie la construirea unui nou "look" nu atât din punct de vedere fizic, cât mai ales din punct de vedere al gândirii şi mentalităţii oamenilor. Succesul va fi al ambelor părţi şi toţi vor fi câştigaţi din această transformare pozitivă. Depinde însă şi de...oameni.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us