ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Verdictul final al juraţilor

On Iulie 03, 2011, in Hr - Resurse Umane, by Neculai Fantanaru

Valorifică-ţi la maxim calităţile de lider, legându-te de oameni printr-un liant spiritual invizibil care să dea şi să păstreze o coeziune continuă între tine şi ei.

Ieri am citit un articol interesant despre un om de afaceri care a împrumutat un milion de euro în numele angajaţilor săi. Mai mult de o sută de salariaţi au acceptat "afacerea" pentru că şeful lor le-a promis că o să plătească ratele. Însă mare le-a fost mirarea când, zilele trecute, oamenii s-au trezit cu executorul silit la uşă, pentru că şeful lor n-a mai plătit la banca din 2009.

Mai mulţi dintre foştii angajaţi ai omului de afaceri au depus plângere la poliţie. Se pare că acesta a plătit acele credite, cu rate eşalonate în fiecare lună, până în 2009, când datorită crizei, firma lui a intrat în incapacitate de plată.

Leadership: Asumarea responsabilităţii va fi simţită ca o creştere a propriei puteri de a face lucrurile corect sau ca o evadare din constrângerea de a-ţi recunoaşte limitele conştiinţei?

Celebrul scriitor Alexandre Dumas avea o vorba pe care o consider adevărată: "Nu tulbura oamenii fericiţi din fericirea lor." Nu încape îndoială că omul de afaceri respectiv nu a putut anticipa evenimentele, nu a fost precaut şi nici nu şi-a estimat corect forţele şi responsabilităţile în situaţii de criză economică.

Degeaba ai o viziune care este îmbrăţişată de mulţi oameni (fiindcă ia în calcul interesele lor), dacă dezamăgeşti prin superficialitatea tratării acesteia, prin neluarea în calcul a acţiunilor de prevenire a efectelor negative care pot apărea. Degeaba ai o idee bună, dacă ea nu e dusă la bun sfârşit şi, mai mult decât atât, dacă aceasta îi afectează pe toţi cei care au susţinut-o. În final, în cazul unui eşec, vina va fi doar a ta, fiindcă a fost iniţiativa ta.

A conduce înseamnă să te dezvălui drept cunoaştere a unei experienţe de reflectare asupra rezultatelor obţinute în condiţiile unei creşteri exponenţiale a puterii tale de caracter.

Nu ştiu în ce măsură îţi doreşti să le fii de folos oamenilor, dar în orice împrejurare, te rog să te asiguri că dispui de toate pârghiile prin care să rişti mai puţin. A-ţi respecta întotdeauna principiile fondatoare, sănătoase, care stau la baza propriei personalităţi este esenţial pentru tine, ca lider, mai ales când sunt în joc viitorul şi bunurile materiale ale oamenilor care te-au susţinut şi te-au urmat.

Dacă vrei să fii întotdeauna întâmpinat cu respect şi bunăvoinţă trebuie să dispui de toate resursele necesare prin care să le inspiri până la capăt oamenilor un puternic sentiment de solidaritate şi încredere. Trebuie să pătrunzi în acea cămăruţă a sufletului lor şi să te legi de ei printr-un liant spiritual invizibil care să dea şi să păstreze o coeziune continuă între voi. Pentru asta ei trebuie să vadă la tine nu doar dovada unei hotărâri de a acţiona în favoarea lor, ci şi seriozitatea ta, respectarea cuvântului dat şi achitarea promisiunilor.

Leadership: Pe unde treci, paşii tăi lasă urme?

Străduieşte-te să realizezi un echilibru armonios şi consecvent între tine şi ei, ca răspuns al chemării lor, fără să încerci nicidecum să maschezi intenţiile tale. Aşa cum sângele este materia cea mai preţioasă a vieţii, tot aşa integritatea este „materia” cea mai preţioasă a leadershipului tău. Tot ceea ce faci trebuie considerat ca o faptă bună, ca un accept din partea lor care îţi permite să-ţi formulezi viziunea şi să o duci la bun sfârşit.

Să-ţi dai seama de natura omului nu e greu: unde trece, paşii lui lasă urme. Fii sigur că orice acţiune pe care o întreprinzi sau orice obligaţie pe care ţi-o asumi lasă un ecou durabil în urma ta. Vei avea nevoie de ceva timp ca să restabileşti pe o temelie solidă imaginea pătată.

Aşa cum un pictor dovedeşte o preocupare susţinută pentru zugrăvirea modelului ales - tot aşa şi tu trebuie să dovedeşti o preocupare susţinută pentru explorarea valorilor şi sentimentelor oamenilor care te-au acceptat la conducerea lor.

Caracterul te face om. El are ca element de bază motivul care te face să te întrebi cine eşti atunci când te redescoperi consternat de falsitatea imaginii care a devenit adevărul de care te înconjori zi de zi.

Verdictul final al juraţilor desemnează momentul hotărâtor în care oamenii au decis, în urma evaluării acţiunilor şi faptelor tale, să te stigmatizeze sau să nu te stigmatizeze pentru un timp îndelungat. Este momentul în care eşti judecat după felul în care ai contribuit la binele lor, după felul în care ţi-ai onorat promisiunile şi obligaţiile. Ei sunt juraţii care, conştienţi de faptele tale şi de urmările lor, vor decide şi vor da verdictul final: vinovat sau nevinovat.

Se spune în popor: "Să te ferească Dumnezeu să fii judecat de oamenii din jurul tău". De ei, de verdictul lor final depinde viitorul tău ca lider, mai ales atunci când le-ai înşelat încrederea şi speranţele legate de existenţa lor prezentă şi viitoare. În acest moment al verdictului final prin care eşti „declarat” vinovat, se rup orice legături între tine – liderul - şi ei, iar liantul spiritual, invizibil care a păstrat o coeziune între voi, dispare pentru totdeauna.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us