ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Innuendo (II)

On August 04, 2015, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Apelează la noi forme de exprimare artistice prin contactul dintre creaţie, manifestări, teorii, experimente, astfel încât să validezi în mod eficient imaginea finală a ceea ce ai ajuns să fii.

Îngândurez înţelegeri tot mai pregnante ale separării mele de lume, neobosit, pradă diversităţii de creaţii, manifestări, teorii, experimente - întâi şi’ntâi pe cele care se armonizează cu specificul unei taine pure, produse sub acţiunea forţelor de oscilaţie ale minţii care nu poate trăi în prezent, ci fuge tot timpul înainte şi înapoi, ca o fracţiune din universalitate.

Este ceea îmi mişcă curiozitatea de-a lungul conturului invizibil al unei "superstition, false religion". Încet-încet, mintea-mi intră în prizonieratul unei convenţii posesive cu un duh necurat, între dansuri, ritmuri rupte, sincopate, şi piese cu tempo-uri antrenante.

Dar astfel se naşte senzaţia actului de trăire suprem, a cărui legi de toleranţă, ticluite în felul în care artistul stă conectat la elementele gata aranjate de natură, fac obiectul unor note precise rânduite într-un acord vijelios: "You can be anything you want to be / Just turn yourself into anything you think that you could ever be." Cine îndrăzneşte să-mi fredoneze delirul?

Aş compara izolarea geniului cu un adânc etern unde se scufundă fără zgomot şi fără urmă toate sentimentele cu care este întâmpinat de o lume fragilă în faţa neştiutului. Sau, mai bine zis, cu un ocean adânc ce acoperă pământul nimănui. Permanent, există în jurul lui o răceală, dar în acelaşi timp o formă aparte de validare a regulii: "Show yourself - destroy your fears - release your mask". Se mişcă ceva în mine când cercetez amănunţit ceea ce nu ştiu despre acest spirit artistic, în raport cu împrejurările unei cauze specifice.

Meritoriu, la acest purtător complex de posibilităţi plastice în interpretarea emoţiilor, mişcarea atrage întâi atenţia, abia apoi te gândeşti la ce se mişcă într-un tempo furioso, de sute de ori imprevizibil. Dovedindu-se mai presus de Newton care căuta să descopere operaţiunile naturii, Freddy Mercury este el însuşi natura lumii, un sistem energetic revoluţionar care leagă toate spiritele libere, un mic univers câştigat prin raţionamentul înaripat cu fiecare gând, cu fiecare dans, între acorduri minore şi septacorduri dominante.

Dar supremei arte nu-i este trebuincioasă doar îmbinarea imaginaţiei cu diferite sunete, într-o vastă arcadă a acordurilor muzicale, ca să se transforme într-o săgeată universală care străbate infinitul. Ea se construieşte vivace, într-o rotaţie elementară a cadrelor, atunci când omul timpului trece brusc la o altă scenă, substituindu-se instantaneu oricărui fenomen de cultură: portrete, peisaje, obiecte, însufleţite sau nu. Iar ele produc prin contagiune forţele de atracţie şi tendinţele favorabile care articulează lumea exterioară vizibilă, redată prin microscopie moralizatoare.

Leadership: Poţi să conturezi o nouă perspectivă asupra artei, care însă admite existenţa fenomenului de tip: „Nu atinge vârful acela înalt, mereu ascuns în nori”?

Redarea unei forme de exprimare artistice prin contactul dintre creaţii, manifestări, teorii, experimente, comprimate la extrem în fracţiunile unui volum de gânduri care aduce anumite emoţii, trăiri, sentimente, nu doar că modifică realitatea ta temporară, dar conduce la cu totul alt rezultat imaginea finală a ceea ce ai ajuns să fii.

Arta de a te lăsa purtat de valul gândurilor, al libertăţii de creaţie şi exprimare prin raportare la limitele unei autonomii care te înstrăinează de lume, de pe poziţiile unei filosofii care reflectă complexitatea funcţiei de creator, constituie o invitaţie la subtilitatea unui joc de culise, de nivel înalt, care nu cuprinde acceptul veridic al leadershipului: de a te întoarce de unde ai plecat.

Prin izolare geniul, spiritul liber, ajunge să cuprindă în câmpul său perceptiv implicaţiile unor fenomene de cultură care găsesc scurtătura spre modelarea ideilor prin puterea de a se înnoi sub impactul evenimentelor. Beneficiind de o abordare nouă şi neaşteptată, ele obligă la „orientarea armei cu tăişul către propriul corp”. Adică la un deficit de valori, la scăderea credibilităţii, la anularea acelor credinţe care îl feresc de pericolul de a se autoînvălui radical în magia ficţiunilor create de el însuşi.

Pentru ca leadershipul să devină un act de substituţie pentru procesul de manifestare a unei autorităţi, a unei forţe individuale, trebuie conturată o nouă perspectivă asupra artei, care însă admite existenţa fenomenului de tip: „Nu atinge vârful acela înalt, mereu ascuns în nori”.

Şi aceasta nu numai datorită faptului că o mulţime de viziuni şi obiective fantastice sunt comprimate într-o succesiune de forme care duc spre confuzie. Ci pentru că incluziunea omului în altă direcţie de dezvoltare a ştiinţei înrădăcinează convenţia că specificul unei evoluţii nu se rezumă propagandistic, condensat, la elemente şi personaje care devin emblematice prin exploatarea unei noi forme de expresie, de cultură, de filosofare sau de cunoaştere.

Evoluţia poate avea ca element constitutiv călătoria imaginaţiei spre culmi de glorie încă neatinse de nimeni, care devine un act iniţiatic în vederea formării tale ca om de creaţie. Dar imaginaţia trebuie consumată nu doar prin împuternicire intrinsecă, ci mai curând împărtăşire şi relaţionare în confruntarea cu realitate.

Innuendo este o formă de a te autodepăşi prin intermediul practicării creaţiei, întrunind criteriile imaginaţiei şi ingeniozităţii, care nu este evidentă la prima vedere decât prin încercarea de a sugera o nouă perspectivă asupra lumii, inclusiv prin prisma cunoaşterii de sine. Dar care afectează modul în care te simţi în legătură cu ideea de a fi tu însuţi un câmp de luptă pentru câţiva adversari teribili: morala, identitatea, locul tău în societate, convenienţele general acceptate, trăirile sugerate şi dreptul de a fi înţeles şi apreciat.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us