ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Instanţele de judecată ale creatorului

On Februarie 07, 2013, in Leadership X3-Silver, by Neculai Fantanaru

Examinează-ţi “creaţia” prin prisma acelor instanţe de judecată capabile să îţi evalueze corect nivelul de excelenţă.

A început prin a fi rodul unei ştiinţe imposibile. O pură interpretare a unei viziuni care delimita prezentul de viitor. O transformare la nivel de percepţie care intensifica la maxim efectul de originalitate şi inedit. Cu mână sigură, cu o gândire analitică de tipul “Numai eu ştiu, numai eu pot”, scriam şi îmi reînnoiam garderoba de idei în acelaşi mod în care picta Van Gogh, ca un posedat, cu aceeaşi repeziciune, cu aceeaşi exuberanţă maniacă a creaţiei.

Absolut unică, creaţia pe care o plămădeam din noroiul evenimentelor, bizară prin alcătuirea ei, cu permanente ricoşeuri într-un imens real care se împărţea în contrarii, părea să se întoarcă împotriva mea. Se îndrepta într-un singur sens, spre suspendare, sau mai rău, spre auto-anulare, spre dezintegrare. Consecinţa îndrăznelii mele de a judeca lucrurile altfel, într-o manieră prea voalată?

Ca un pârâiaş care se varsă într-un pârâu şi apoi se transformă într-un fluviu, aveam impresia că tot ceea ce cream, din tot ceea ce încercam din răsputeri să aflu, din tot ceea ce ajunsesem să cunosc, din tot ceea ce însemnam eu, se vărsa în ceva mai mare. Într-un imens ocean cu limite insuficient definite.

Un orizont înceţoşat, prăfuit ca un drum redescoperit după mii de ani, greu accesibil. Un orizont care nu pleda către un ideal acceptat de majoritatea oamenilor, care nu circumscria orizontul aşteptărilor lor.

Nu e destul sânge sau suficiente cadavre în opera ta !

Dacă creaţia mea ar fi ajuns pe mâinile Agathei Christie, cu siguranţă ea nu s-ar fi putut abţine să nu aducă o remarcă foarte importantă: “Nu e destul sânge sau suficiente cadavre în opera ta !

Pe de altă parte, un critic literar, care pune accent pe obiectivitate, ar fi pus altfel problema: “E adevărat că scriitorii au o predilecţie pentru idei ieşite din comun. Idei depărtate de marginile realităţii, idei cam fanteziste. Însă ideile tale, năstruşnice, preţioase prin ingeniozitatea şi originalitatea lor, cum pot contribui la bunul mers al lucrurilor în sfera ta profesională? Care e impresia pe care o lasă cititorilor? Cum ar putea fi ele originea excelenţei tale?

Materia primă a leadershipul tău se varsă în imensul ocean cu limite insuficient definite?

Orizontul pe care “creaţia” ta îl materializează, este indicatorul cheie al leadershipului. Şi numai dacă eşti o persoană înzestrată cu talent, o persoană inspirată, îţi vei putea facilita parcursul profesional.

Orizontul, un punct forte ce ar trebui mult mai bine exploatat, este asemenea unui obiect executat cu meşteşug, în conformitate cu regulile de alcătuire ce-i sunt inerente, care poate, sau nu, să se bucure de o anumită popularitate în rândul celor interesaţi să-ţi acceseze leadershipul.

În această calitate, de asigurator al perpetuării leadershipului, de customizer al elementelor esenţiale care-ţi definesc inclinaţiile, opera de arta - creaţia căreia îi dai întâietate pe drumul spre atingerea excelenţei, apare drept prezenţă indispensabilă, inedită şi incitantă. Apare drept entitate – concept abstract ce nu poate fi întâlnit oricând şi oriunde, drept combustibil de bază al dezvoltării ce nu poate fi realizat oricum şi de către oricine.

Un asemenea orizont se prezintă ca un podiș relativ rigid, ca un brand inovator, generator de influenţe, ca un competitor reprezentativ în peisajul artiştilor de azi şi de mâine. Leadershipul celui care creează noi standarde de performanţă în lupta cu “materia primă a progresului” - valorificarea deplină a potenţialului său de afirmare, va constitui prilej de admiraţie şi de mândrie pentru cine îl va contempla.

Prin prisma căror instanţe de judecată îţi evaluezi nivelul de excelenţă?

Tot ceea ce creezi este transferat spre două instanţe de judecată. Două borne de racord cu un circuit exterior determinat de un “operator de impedanţă” – capabil să ofere, nediferenţiat, impulsuri negative sau pozitive.

A face un lucru cu artă, înseamnă a-l executa şi definitiva cu sprijinul unui ansamblu de “forţe concurente” unanim acceptate şi recunoscute. Îţi va fi greu să întrevezi, din perspectiva propriei tale înţelegeri şi cunoaşteri, un drum de calitate pe care să păşeşti, dacă nu vei avea lângă ţine doi “dipoli”, două instanţe de judecată, doi evaluatori - un critic şi un anticritic, amândoi dispunând de un imens potenţial de cooperare şi de maximizare a valorii tale.

Apoi trebuie să faci din tine însuţi un bun evaluator. Pune în balanţă feedback-ul primit din partea amândurora, şi vezi care cântăreşte mai mult după pronunţarea verdictului lor - condiţia sine qua non a dezvoltării tale durabile, şi a unei promovări eficiente a leadershipului.

Nivelul tău de excelenţă este dat de feedback-ul care are pondere mai mare în predicţia performanţei tale. Orice argument în sprijinul creaţiei tale – leadershipul - poate fi justificat atâta timp cât există repere precise cu privire la un interes public real.

Raportul de evaluare trebuie să releve încadrarea leadershipului tău în parametrii optimi de dezvoltare.

Instanţele de judecată ale creatorului sunt cele două şiruri de borne ce-ţi călăuzesc calea în scopul obţinerii unui rezultat bun în cursa către atingerea excelenţei, împiedicându-te să aluneci spre extreme.

“Creaţia” căreia îi dai viaţă este rodul unei ştiinţe imposibile? Este ea străbătută de permanente ricoşeuri într-un imens real care se împarte în contrarii? Se întoarce ea împotriva ta?

Examinează-ţi “creaţia” prin prisma acelor instanţe de judecată capabile să îţi evalueze corect nivelul de excelenţă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us