ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Întâmplătorul din cadrul apropiat al evoluţiei

On Iunie 26, 2014, in Leadership T7-Hybrid, by Neculai Fantanaru

Efectuează constant operaţiuni de interceptare şi monitorizare a fenomenelor de tip “aleator”, pentru găsirea surselor de “venit” suplimentar în sfera ştiinţei şi inovării.

Marele regizor era tot timpul concentrat asupra muncii sale concrete. Într-o zi însă, în timpul unei repetiţii în foaier, surprinse întâmplător cu privirea obrazul rumen şi rotofei al unui băieţel de şapte ani, fiul unei plasatoare. Puştiul obişnuia să vină la repetiţii şi nimeni nu-i dădea atenţie. Eisenstein fu izbit în acel moment de faptul că obrazul băieţelului reflecta ca o oglindă tot ce vedea: nu numai mimica şi gesturile fiecărui personaj, ci totul în ansamblu, simultan. Pe Eisenstein îl surprinse la început tocmai această simultaneitate.

În drum spre casă - mergea pe jos, tramvaiele nu funcţionau la vremea aceea - el începu să mediteze asupra naturii fenomenului pe care-l observase. Drumul până acasă era lung şi meditarea aceasta în mers se putea desfăşura în voie. Îl încântase totdeauna eleganţa paradoxului lui W James: nu plângem pentru că suntem trişti, ci suntem trişti pentru că plângem. Îi plăcea şi gândul că din reproducerea corectă a unei expresii poţi da naştere emoţiei corespunzătoare. Dar, medita Eisenstein, dacă lucrurile stau astfel, mimând comportamentul exterior al personajelor, puştiul trebuie să retrăiască ceea ce simt actorii pe scenă sau ceea ce încearcă măcar să redea. *

Leadership: Meditezi asupra naturii fenomenelor pe care le observi cu totul întâmplător?

Antrenament mental, în special cochetarea cu întâmplătorul şi neobişnuitul, căutate acolo unde există echilibrul dintre “recunoaştere” şi “diferenţiere” a elementelor de noutate, ca urmare a experienţei de mobilitate, este o necesitate absolută pentru conştientizarea şi găsirea surselor de “venit” suplimentar în sfera ştiinţei şi inovării.

Înţelegerea deplină a evoluţiei ştiinţei, a recunoaşterii însemnătăţii şi semnificaţiei legilor ei, dar şi asumarea consecinţelor ce decurg din conţinutul ei, nu se poate realiza fără efectuarea constantă a unor operaţiuni de interceptare şi monitorizare a fenomenelor de tip “aleator”.

Antrenamentul mental este, aşadar, o componentă importantă dintr-un program care foloseşte observarea sistematică ca modalitate de dobândire a experienţei profesionale. El trebuie aplicat în aşa fel încât, imaginându-ne pe noi într-o anumită situaţie, să adaugăm activitatea factorilor externi la o nouă sursă de inspiraţie care să permită reorganizarea tuturor direcţiilor de control a cunoaşterii.

Antrenamentul mental ne ajută să vedem mai uşor oportunităţile de integrare a elementelor aleatoare într-un ansamblu de tehnici şi metode, aplicabile în leadership în funcţie de un anumit sistem de referinţă.

Leadership: Poţi realiza simultaneitatea complexă a perceperii sensurilor care evidenţiază o realitate ignorată iniţial?

Un lider care pune ştiinţa pe primul plan al preocupărilor sale reflectează constant asupra combinaţiilor de percepţii, reprezentări, impresii, valori şi referinţe, din împrejurările imediate, căutând să realizeze acea simultaneitate complexă a perceperii sensurilor care evidenţiază o realitate ignorată iniţial. Dar mai ales diferenţele de impact între diferite modele de reprezentare a relaţiilor cauzale dintre întâmplările probabile, importanţa şi implicaţiile lor, şi factorii care influenţează favorabil procesul de producţie şi organizare elementelor componente ale creaţiei.

Această reflectare în exterior, asupra unui nou cadru de entităţi de tip “start-up” în procesul de dezvoltare şi aplicare a ştiinţei, constituie condiţia existenţei leadershipului ca artă “savantă”, dar şi o depăşire a limitelor proprii de înţelegere şi percepţie a unor aspecte, teme sau obiective abordate. În permanenţă, redirecţionarea gândirii are nevoie de o nouă structură de conţinut, în încercarea de a înţelege modul în care se transformă ştiinţa în componente reproductive ce pot fi influenţate sau schimbate de om.

Întâmplătorul din cadrul apropiat al evoluţiei se referă la acele momente de cotitură din evoluţia unui lider care apar aleatoriu, sub influenţa unor factori neprevăzuţi, care pot modifica percepţia despre traseul urmat în perfecţionarea ştiinţei.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us