Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Interacţiuni şi relaţii interumane

On Ianuarie 01, 2009
, in
Leadership sX-Experience by Neculai Fantanaru

Dezvoltă-ţi mai mult viziunea emoţională, făcând din tine însuţi un exemplu de credinţă în raport cu preţul vieţii.

Demult, un alpinist a fost dat dispărut în munţii Bucegi, în luna februarie. Atunci zăpada avea un strat subţire, creând condiții optime pentru desfășurarea activităţilor montane în condiţii de maximă securitate. Nimeni nu ştia unde a dispărut. Nu putea fi localizat. Căutările celorlalţi alpinişti nu au dus la niciun rezultat. Unde este omul?

"Cred că el este în viaţă, abia aştept să-l găsim. Le mulţumesc tuturor celor care ne ajută în continuare" - a precizat şeful echipei montane de salvamont.

Şi, dintr-o dată, ceva iese la iveală. O dovadă. O mănuşă de culoare roşie fixată într-un băţ de ski. Era de fapt un semn care a dus în final la descoperirea alpinistului. Acesta se afundase într-o groapă căscată de o alunecare de teren. În ultimul moment, ştiind că se va cufunda, a avut inspiraţia să înfigă băţul de ski într-un muşchi de pământ.

Leadership: Poţi să scoţi la suprafaţă tot ce este mai bun în tine pe fondul unei ameninţări neaşteptate, transformând o situaţie de cumpănă într-un spaţiu al clarviziunii?

Leadershipul reuneşte acele acţiuni şi resurse lăuntrice, orientate către dimensiunea emoţională a celorlalţi oameni, fapt care conduce la creşterea potenţialului tău de performanţă în a dărui adevărata cunoaştere a binelui. Binele pe care îl poţi înfăptui prin forţele proprii şi prin originalitate, adică prin exemplul personal de supravieţuire.

A-i convinge pe oameni că "eşti în viaţă" înseamnă să dai tonul procesului tău de transformare personală, înseamnă că eşti dispus să fii exemplu altora prin însăşi experienţele tale reuşite, prin gândirea ta, prin puterea ta emoţională, prin faptele tale – prin ceea ce ai reuşit să devii după ce te-ai luptat pentru a fi un exemplu de credinţă, cu preţul vieţii.

Evoluţia ta, ca şi lider, poate fi întârziată dacă leadershipul tău nu permite o evidenţiere optimă a calităţilor deosebite. După cum copiile sau reproducerile unor tablouri indică situaţii când te afli în faţa unor obiecte ce nu pot fi confundate cu realitatea artistică - tot aşa optimizarea unei relaţii, care presupune o cât mai profundă cunoaştere a propriei tale fiinţe şi care se maturizează odată cu nenumăratele transformări ale vieţii tale, indică o mai bună competenţă relaţională, fapt ce determină o probabilitate mai mare de atingere a succesului în bătălia pentru optimizarea performanţelor.

Întreaga viaţă a omului este dominată de interacţiuni şi relaţii interumane. Rolul liderului este acela de a optimiza aceste relaţii, de a le orienta în direcţia obţinerii unor performanţe deosebite şi de a atinge un ţel comun în beneficiul tuturor.

Cât timp, sau ce-ţi trebuie ca să poţi pricepe adevărata natură a unui om? Construirea şi menţinerea unei relaţii este o artă care îmbină ştiinţa de a te raporta la starea spirituală a oamenilor, influenţându-le acţiunile şi deciziile, încercând să intuieşti viitorul lor - cu capacitatea ta de a le pune în valoarea calităţile, de a le dezvolta şi stimula în mod susţinut potenţialul. Aceasta este, într-un cuvânt, clarviziunea.

Leadership: Poţi găsi echilibrul între ceea ce eşti în ochii celorlalţi oameni şi ceea ce defineşte o situaţie din care ai vrea să evadezi, dar nu te poţi abate de la firul evenimentelor?

Depăşirea unui impas relaţional sau optimizarea unei relaţii presupune, desigur, o cât mai profundă cunoaştere de sine, capacitatea de a conştientiza ce se întâmplă cu tine, cu ceilalţi, care este contextul în care se desfăşoară o relaţie. Dar după cunoaştere, pasul următor este schimbarea. Trebuie să fii dispus să dai exemplu altora prin viaţa ta.

Folosirea tuturor sentimentelor, valorilor şi convingerilor pe care se clădeşte fiinţa ta, pentru a le reinventa, sau pentru a le reface structura emoţională şi psihică, pentru a trăi altfel, în acord cu ei înşişi, cu ceea ce sunt şi cu ceea ce iubesc. Schimbarea este, deci, una personală şi se bazează pe puterea ta de a influenţa emoţionalul din oameni. Ca lider, îţi revine sarcina de a găsi echilibrul între ceea ce sunt şi ceea ce îi poate defini pe ceilalţi oameni.

Un lider trebuie să aibă capacitatea de a scoate la suprafaţă ce este mai bun în oameni, prin propria lui forţă carismatică. Acest lucru îl consider o trăsătură pozitivă în dezvoltarea puterii de influenţă. Cred că una din calităţile care stimulează progresul calitativ al leadershipului este viziunea emoţională, componenta esenţială a mecanismului de ghidare a oamenilor spre un anumit punct.

Cum scoţi la suprafaţă ce este mai bun în oameni? Simplu, părăsindu-i o vreme şi lăsând în urma ta un indiciu despre tine, fără a te abate de la firul evenimentelor, cu rare excepții și numai pentru a da explicații sau înțeles mai larg ideilor începute.

Este viziunea emoţională componentă esenţială a leadershipului tău? Eşti capabil să desfăşori o muncă de conducere de înaltă ţinută morală?

Ia în calcul mereu această posibilitate, altfel rişti să-ţi îngrădeşti potenţialul de a-ţi mări dimensiunea leadershipului tău. O parte importantă a artei de a conduce presupune alcătuirea acestei viziuni. Foarte mulţi lideri uită să facă acest lucru pentru că se angrenează în management, ocupându-se mai mult de "întreţinere", fiind inclinaţi să se bazeze pe sisteme şi comenzi.

Leadership: Concordanţa dintre Ego-ul tău şi natura sufletească a celorlalţi oameni este de 100% pe fondul unui eveniment care nu îşi schimba conturul, ci perspectiva din care îl priveşti?

Într-unul din articolele mele de pe site-ul personal făceam următoarea precizare: "Ca să-ţi ridici leadershipul la rang de artă trebuie să întreţii această strălucire a oamenilor ţintind mai mult spre caracterul care îi defineşte, cercetând cu o sensibilitate de artist sentimentele lor, stabilind "compoziţia" lor de calităţi sufleteşti – precum compasiunea, mărinimia şi conştiinţa curată.

Dacă vrei să schimbi convingerile oamenilor trebuie să recurgi la un modelaj mai delicat, pe mai multe planuri (pe plan emoţional şi mental, nu doar profesional) şi trebuie să oferi o sursă inepuizabilă de stimuli care să se încadreze perfect în sistemul lor emoţional şi cognitiv. Aşadar, concordanţa dintre Ego-ul tău şi natura sufletească a celorlalţi oameni trebuie să fie de 100%.

Ai fi dispus să închei orice relaţie cu oamenii ca să simţi cu adevărat o mulţumire sufletească?

Dacă leadershipul tău este prea "sărăcit" de conţinut, el nu va avea niciodată randament. Educându-ţi sinele în spiritul unui leadership care nu promovează beneficii emoţionale puternice, care nu aduce surse importante de motivare, care nu se pliază dorinţelor şi aşteptărilor oamenilor, vei elimina unitatea elementară pe care se bazează consolidarea relaţiilor.

Este ca şi cum ai înlătura pe cineva drag de lângă tine şi ai încheia orice relaţie cu el ca să simţi cu adevărat împlinirea, fericirea şi mulţumirea sufletească. Iar acest lucru va crea o perspectivă negativă asupra calităţilor tale emoţionale, vei fi tratat fără consideraţie de cei din jur.

Şi trebuie să menţionez că, din nefericire, lumea e plină de astfel de cazuri de lideri lipsiţi de căldură sufletească, care şi-au pierdut orice autoritate emoţională în faţa oamenilor – ei fiind urmaţi mai mult din obligaţie decât din plăcere. Vorba aia, suflete flămânde după faimă şi putere nu ştiu unde să caute şi cu ce să aline durerile celorlalţi, trec prin viaţă mânaţi de instinctul progresului şi bunăstării lor materiale, în loc să obţină o bunăstare sufletească.

Leadership: Te preocupi mai mult de prestigiul tău decât de starea spirituală care se creează atunci când ultimul episod din desfăşurarea evenimentelor devine mai mult decât dramatică?

Aşa cum excesul de oxigen arde mai eficient grăsimile, tot aşa şi tu aducându-ţi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii leadershipului tău, printr-o ajustare mai bine dozată a laturii tale emoţionale, vei arde mai eficient orice "rău", orice factor negativ din interiorul tău.

Modul în care îţi exerciţi calităţile, în special puterea de influenţă, reflectă acea parte din tine, acel impuls negativ sau pozitiv pe care ţi-l impui atunci când vrei să obţii schimbarea celorlalţi. În consecinţă, preocupă-te mai mult de natura fiinţei tale, de interesul pe care îl acorzi oamenilor, mai mult de starea lor spirituală decât de prestigiul tău. Optimizarea relaţiilor presupune o cât mai profundă autocunoaştere, capacitatea de a conştientiza ce se întâmplă cu tine, dar şi cu ceilalţi, asigurând "contextul" în care se desfăşoară o relaţie. Contextul este dat de deciziile pe care le iei pentru ca colaborarea să fie cât mai strânsă.

Cum îţi aduci contribuţia la îmbunătăţirea calităţii leadershipului tău? Modul în care îţi exerciţi calităţile reflectă partea pozitivă din tine? Eşti dispus să faci sacrificii personale pentru a spori natura ta emoţională? Cum ţi-ai propus să înfăptuieşti lucruri măreţe?

A fi în viaţă = a raţiona + a relaţiona

A fi în viaţă înseamnă a raţiona şi a relaţiona cu ceilalţi, înseamnă a-i cunoaşte pe ei şi a te cunoaşte pe tine însuţi. "Bine ar fi fost să putem cunoaşte toate lucrurile doar prin instinct şi prin sentiment. Dar natura ne-a refuzat acest bine şi dimpotrivă ea nu ne-a dat decât puţine cunoştinţe de acest fel, toate celelalte putând fi dobândite numai prin raţionament" , spunea Blaise Pascal.

Leadershipul este momentul când te recunoşti învins de o situaţie care se anunţă catastrofală, conştientizând că salvarea ta o constituie răspunsul oamenilor cu privire la disponibilitatea ta de a risca pe termen scurt, în perspectiva unor performanţe mai mari pe termen lung.

Interacţiunile şi relaţiile interumane cele mai strânse se creează atunci când evenimentele devin dramatice. Ai grijă ce îţi dictează vocea sinelui în asemenea momente !

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…