ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea asului din mânecă

On Martie 13, 2010, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

La masa de joc, o partidă nu poate fi considerată pierdută câtă vreme mai ai o carte la îndemână.

Un singur vis, o singură dorinţă mistuitoare a avut Mahomed al II-lea: să întreacă cu mult faptele bunicului său Baiazid şi pe ale tatălui său, Murad, care au dovedit pentru prima dată Europei superioritatea militară a naţiunii turce. Şi, pentru a-şi putea dovedi calităţile reale de bun conducător, fapt ce l-ar fi putut propulsa rapid printre cei mai populari şi mai iubiţi sultani, s-a decis să cucerească cu orice preţ Bizanţul, ultimul giuvaier al împărăţiei lui Constantin Dragases (Constantin al XI-lea Paleologul).

Orbit de ambiţie, ahtiat după putere, după faima, el îşi construieşte o armată de aproape 150.000 de soldaţi, chemând sub arme toţi bărbaţii valizi din toate cele patru colţuri ale Imperiului otoman. Dar Bizanţul, ale cărui ziduri circulare de apărare erau extraordinar de rezistente, prevăzute cu creneluri şi deschideri, protejate cu şanţuri de apă, păzite de masive turnuri pătrate, nu poate fi cucerit deloc uşor. Niciun oraş din Europa nu era mai bine şi mai puternic apărat ca Bizanţul, acele blocuri masive de piatră sfidaseră toate maşinile de război cunoscute. Loviturile de berbece, proiectilele azvârlite de cele mai puternice mortiere şi culevrine ale vremii, rămâneau neputincioase în faţa acelor ziduri abrupte. Pe lângă asta, Constantin, ştiind foarte bine ce plănuieşte Mahomed, în ciuda mesajelor lui necontenite despre pace, ceru imediat ajutor lumii creştine din Europa.

Leadership: Ţi-ai exersat abilităţile în experiența de utilizare a "întâmplării destinului” pentru a birui o provocare măreaţă, în încercarea de a te defini în termeni de "creator al unei lumi noi" ?

La ziduri puternice, tunuri puternice. Datorită celui mai ingenios şi mai experimentat turnător de tunuri din lume de la acea vreme, un român pe nume Orban, sunt construite la ordinul lui Mahomed, într-un timp foarte scurt, nişte tunuri imense, cu bătaie foarte lungă, ale căror proiectile enorme din piatră au puterea să dărâme zidurile dintr-o singură lovitură. O întreagă armată, un întreg popor, timp de două luni târăşte 20-30 astfel de coloşi spre Bizanţ. Bătălia începe. Zilnic zidurile sunt zguduite de o mulţime de proiectile, fortificaţiile ciuruite. Starea de spirit a bizantinilor e în suferinţă.

Dar speranţa nu se lasă niciodată prea mult aşteptată, ci se întrezăreşte chiar atunci când ai mai multă nevoie de ea. Ajutoarele din Europa îşi fac apariţia. Patru corăbii imense, bine înarmate, cu un echipaj destul de mare, încărcate cu tot felul de provizii, reuşeşte să pătrundă în portul sigur al Bizanţului. În acest moment Mahomed realizează că şansele lui încep să se reducă tot mai mult. Căci în sprijinul Bizanţului vor veni şi alte ajutoare în următoarele săptămâni, şi altele, şi altele, iar el va întâmpina tot mai multe oprelişti şi cine ştie, poate că nu va mai reuşi să cucerească oraşul, iar visul său va rămâne la stadiul de vis.

Dincolo de mâinile de start stă voinţa neclintită a unui individ neînfricat de a da o lovitură de graţie regulilor stricte ale istoriei.

Leadership: Felul în care interpretezi sensul lumii şi al vieţii poate influenţa modul în care te raportezi la o imagine a puterii care se lasă condusă numai de noroc şi nu se lasă înfrântă decât de minunea unui fapt reprezentat prin semnul divin?

Când potul este imens, ori ai cărţi bune şi control asupra lor, şi mergi mai departe, ori dacă nu te retragi. Iar Mahomed ştie să interprezeze o minune atunci când ea se arată tocmai prin disperarea locuitorilor cetăţii Bizanţului de a ascunde dezastrul în care se află, prin disperarea lor de a găsi ajutor în marile puteri din Europa. Dar nimeni nu mai aruncă o privire încărcată de milă celui aflat în preajma morţii, nimeni nu ridică mâna să salveze o relicvă, o fantomă a trecutului. Semnul divin îl favorizează doar pe El.

Un om puternic, ambiţios până la capăt ca Mahomed, nu poate fi înduplecat şi nici intimidat de nimeni şi de nimic. O dată ce şi-a propus un scop, oricât ar fi de greu de atins, el nu se lasă cu una cu două, atitudinea lui fiind tot mai dârză, dorinţa lui tot mai acerbă. Pentru Mahomed, cu cât potul e mai mare, cu atât tentaţia de a merge mai departe este mai mare, cu atât e nevoit să-şi pună la bătaie tot ce are el mai de preţ, cu atât se îndârjeşte mai mult să câştige, chiar dacă riscurile sunt prea multe şi prea mari.

Stăpânit de exaltare ca un jucător de pocker care ştie că nu-i lipseşte decât o singură carte pentru a câştiga partida, Mahomed nu mai stă pe gânduri şi intervine imediat energic. El trebuie să fie Creatorul Lumii Noi, fidel unei viziuni pur materialiste, personale, deci mai puţin religioase, gata oricând să se sacrifice pentru idealul său de superioritate, astfel dând o lovitură de graţie regulilor stricte ale istoriei care garantau stabilitatea Bizanţului pentru o lungă perioadă de timp.

Asta îi caracterizează pe conducătorii cel mai de temuţi - ei nu prea obişnuiesc să se împovăreze cu niciun fel de ezitări, ci trec la acţiune, lovind direct în inimă, pe neaşteptate, fără reţineri, toţi adversarii, anihilându-le orice urmă de rezistenţă.

Leadership: Fundaţia vieţii tale se distinge prin abordarea temelor legate de reușită, de înfruntare a destinului, de a-ți depăși propriile limite și de a reuși în ceea ce-ți dorești într-un context de tipul "Aminteşte-ţi mereu de măreţia ta"?

Check-Raise. Nimic nu e mai greşit decât să judeci în mod greşit un om neînfricat şi abil, un adevărat jucător, care se pricepe cum să întoarcă în favoarea lui rezultatul.

Mahomed ştia că are o singură şansă să cucerească Bizanţul, dacă şi numai dacă cele patru vase creştine ar fi distruse şi scufundate imediat. Dar flota sa nu putea să pătrundă direct în golf, căci oraşul genovez Galata, a cărui neutralitate trebuia s-o respecte, stătea de strajă la intrare. Vasele creştine puteau fi atacate doar din bazinul interior, aflat dincolo de teritoriul genovez. Cum să aducă el oare flota în acest ochi de apă interior?

În timp ce în inimile asediaţilor plutesc bucuria şi speranţa, Mahomed a născocit un plan de-o îndrăzneală atât de fantastică încât ar merita pe deplin să figureze în istoria războaielor, alături de cele mai curajoase fapte ale lui Hannibal şi Napoleon.

Măreţia este şansa omului de a se distinge în istorie drept un maestru în domeniul hazardului, un maestru al teoriei probabilităţilor care aruncă un joker pe masa legilor de modificare a cursului lumii: "Fii pregătit să acţionezi fără limite atunci când a venit vremea să-ţi împlineşti menirea".

Planul său genial, acela de a-şi transporta flota, sutele de vase peste pământul muntos, în interiorul golfului, a fost perfect realizat şi încununat de succes. Într-o singur noapte, în mai puţin de 10 ore, şaptezeci de vase au fost trecute dintr-o mare în alta peste munţi şi vai, prin vii, câmpii şi păduri.

A doua zi în zori, bizantinii, care n-au luat în considerare în planurile lor o idee atât de absurdă şi irealizabilă, au rămas stupefiaţi, nu înţelegeau cum s-a petrecut minunea.

Iar abia în acel moment de cumpănă, amândoi jucătorii, şi Constantin şi Mohamed, au ştiut precis care dintre ei este câştigător la „masa de joc” – acela care şi-a jucat cel mai bine ultima carte, acela care a fost mai chibzuit şi mai eficient, mai abil şi mai agil - adică Mahomed.

Câştigător nu e acela care are cărţile cele mai bune, ci acela care ştie să joace cel mai bine ultima carte !

Victoria nu este obţinută de acela care are cărţile cele mai bune, ci de acela care ştie să le joace foarte bine pe cele pe care le are. Cred că istoria cuceririi Bizanţului de către Mahomed întăreşte acest lucru.

Mahomed nu s-a bazat doar pe hazard ci a riscat, întocmai ca un jucător de poker profesionist. Căci riscul, dublat de tenacitate şi abilitate, este cel mai mare atu al unui jucător. El a avut un as în mânecă, constând într-o idee genială de a ieşi din impas şi o strategie nemaipomenită de a o aplica. Numai datorită manevrei sale speciale din ultimul moment a reuşit să facă ceea ce nimeni altcineva nu mai reuşise – cucerirea Bizanţului.

Leadershipul înseamnă să produci un impact colosal asupra activităților tale de prelucrare a trecutului şi de rescriere a istoriei, într-o încercare a destinului de Creator care îşi joacă cartea expansionistă la nivel de glorie şi posteritate.

Fără îndoială un conducător adevărat nu-şi doreşte să cunoască gustul amar al înfrângerii, ci numai extazul victoriei. Tenacitatea şi efortul, capacitatea de răspuns rapid, isteţimea şi abilitatea, sunt trăsăturile lui cele mai folositoare. Cel care însă nu e îmboldit de o ambiţie puternică şi nu are o minte trează nu va putea să ajungă câştigător în jocul numit Leadership.

A avea un as în mânecă înseamnă să dispui de capacitatea de analiză a situaţiilor şi de capacitatea de răspuns rapid adecvat, să ai întotdeauna alte alternative chiar dacă în aparenţă sunt nebuneşti şi par imposibile, să ai îndrăzneala şi curajul să le aplici în ciuda piedicilor aparente. Asul din mânecă este totdeauna elementul surpriză pentru adversari şi deci trebuie să te asiguri că-l ai întotdeauna la îndemână.* Notă: Stefan Zweig - Orele astrale ale omenirii, Editura Muzicala, 1976.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate