ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Marca artizanală a intervenientului

On Mai 01, 2013, in Leadership T7-Hybrid, by Neculai Fantanaru

Încearcă să anticipezi reacţiile dependente de sensibilitatea oamenilor, astfel încât să poţi interveni în desfăşurarea evoluţiei lor.

Niciun fel de trăire, nicio emoţie, niciun gând nu se agită atât de puternic în retorta existenţei Laurei Quinn pentru a-i reduce resentimentele şi frustrările. Pentru prima oară taifunul schimbării încearcă s-o smulgă din starea de cumpănă în care zăcea de ceva vreme. Relaţia în care este cuprinsă starea ei de funcţionalitate se poate scrie sub forma: sentiment de dispreţuire + stimuli negativi = reacţie adversă.

Ştirea pe care i-o aduce domnul Hobbs, aceea că va fi concediată, azvârle o privire mai ascuţită în tenebrele care ascund adevărul, revelând acel dezechilibru, steagul negru al propriei ei deşertăciuni. Viteza reacţiilor de descompunere a materiei însufleţitoare, acţionând asupra energiei de activare a conductorului intrinsec, se accelerează. Într-o clipă zidul care îi conturează personalitatea începe să se clatine.

Laura primeşte cu vădită neplăcere ştirea. În ea se sfâşie ceva, ca şi cum un organism străin i-ar fi intrat în corp, celulele albe fiind incapabile să mai lupte cu agresiunea virală. Indecizia îi agravează starea psihică. Inima ei recunoaşte disperarea. Stăpânirea de sine, păstrată cu atâta greutate, ca o compresă sterilă pusă pe o rană deschisă adâncă, nu mai poate fi ţinută sub control. Povara demnităţii artificial menţinută îi alunecă de pe umeri. Ciocănelul din inimă se agită, bate tot mai puternic. Gongul care anunţă intrarea în criză se aude tot mai înfricoşător.

Un sistem chimic îşi menţine volumul constant până când se produce o reacţie de ardere. Laura nu-şi mai poate ascunde ura amplificată de vestea tulburătoare. Frământat, micul tiran din ea care le face şi le desface pe toate, nu mai poate să se stăpânească. Erupe cu un efect maxim, pe de o parte paralizant, pe de altă parte iritant şi răscolitor. "De unde ştii toate astea despre mine? Cum îţi permiţi..?"

Eu sunt aici doar pentru tine, pentru noi !

În acest moment nu o mai recunoaştem nicidecum pe Laura ca o entitate perfectă, ci mai mult ca o făptură de carne de sânge şi de nervi, creată pentru durere şi răzbunare. În ea se trezesc toate formele de protest, de neîncredere, de awareness, energia întregii ei fiinţe consumându-se vertiginos. Constantele ei caracteristice A+B, iubirea de sine şi respectul faţă de propria persoană, par că se pierd.

Eu vreau doar să te ajut. Sunt singurul om în care poţi avea încredere. Iar tu eşti singura fiinţă pe care eu pot conta. Este în joc viitorul nostru.”, îi dă de înţeles domnul Hobbs - el care împleteşte firele prezentului şi viitorului, el care înţelege particularităţile cele mai semnificative ale fiinţei ei, legile de desfăşurare a evoluţiei ei, cu aceeaşi siguranţă de sine cu care un chimist stabileşte legile de desfăşurare în timp a reacţiilor chimice.

Îndrăznind să acţioneze asupra ei cu o altă forţă de reacţie de aceeaşi mărime şi direcţie, dar de sens contrar, domnul Hobbs ridică un măreţ edificiu psihic şi emoţional, incomparabil cu nicio altă construcţie din structura ei existenţială. Pentru ca Laura să interacţioneze cu gruparea funcţională rămasă liberă în ea, neatinsă de fasciculul neliniştii absolute, el încearcă să-i reducă drastic suspendarea psihică condiţionată de conversia fiinţei ei de la valoarea true la false.

La mijloc e vocea cea mai profundă, lăuntrică, care-i şopteşte Laurei, arătându-i calea de mijloc. Acum, mai mult ca niciodată, ea trebuie să evadeze din starea abisal-imuabilă care o încearcă, înainte ca sufletul ei să se precipite în prăpăstiile cele mai întunecoase ale nepătrunsului. Să transforme total reactantul X în exces care în cursul reacţiei de nervozitate tinde să-i epuizeze resursele. Să se adapteze la noi stimuli antigenici, şi prin anticorpii produşi să se apere de propriile ei decizii şi gânduri negative. Să nu facă cumva ceva necugetat.

Păşeşte înainte, Laura ! Păşeşte fără nicio ezitare pe calea bucuriei şi a fericirii depline !

Leadership: Terenul care nu se poate vinde, dar de pe care se poate decola

Zidul care îţi conturează personalitatea începe să se clatine? În tine se dezvoltă forme de protest şi de neîncredere? Constantele tale caracteristice par că se disipează atunci când întâlnesc zona de separare dintre cei doi poli: negativ şi pozitiv? Poţi să evadezi din starea abisal-imuabilă care te încearcă? Poţi să transformi total reactantul X în exces care în cursul reacţiei negative tinde să-ţi epuizeze resursele?

Un leadership încărcat cu vicii ascunse are inevitabil un impact major asupra tuturor aspectelor implicate în procesul de dezvoltare al oamenilor - resurse, timp, interacţiuni, reacţii, efecte, percepţii, corecturi, determinări, atenţionări, influenţe multiple şi variate, experienţe sociale satisfăcătoare. Un astfel de leadership ajunge tot mai mult să preocupe acel segment de lideri care investesc într-un teren care nu se poate vinde, dar de pe care se poate decola spre destinaţia finală: excelenţa. Acest teren este ideal pentru înţelegerea omului ca fiinţă duală, prinsă între două spaţii: cel interior şi cel exterior.

Leadershipul, prin prisma modului în care comportamentul afectează bunăstarea individului sau a grupului social, se răsfrânge cu o intensitate mai mare sau mai mică asupra eficacităţii şi tolerabilităţii intervenientului. El, participantul principal la evoluţia omului, are calitatea de a introduce o cerere de adoptare a unor măsuri, măcar provizorii, care să impună reciprocitatea, jocul în doi, gândirea comună, garantând o funcţionalitate a noului său coechipier aflat în diverse stadii ale procesului de reabilitare şi dezvoltare.

Marile schimbări survenite în câmpul vieţii sociale şi personale a omului supus transformării, încă din primele momente când intervenientul concepe propriile sale metode de schimbare, și până la ultima suflare, când armonia dintre factorii conducători ai omului respectiv este tulburată, - pot produce rezultate imediate, utile şi constante, extrem de încurajatoare, satisfăcătoare pentru ambele părţi. Sau, dimpotrivă, pot produce efecte imediate ce devin efemere de-a lungul timpului, chiar dezamăgitoare.

Schimbarea omului depinde în mare măsură de leadershipul pe care îl exercită intervenientul. Prin retuşuri şi adaosuri de elemente străine el poate modifica sensibil caracteristicile aliajelor din care e format omul, cu o scădere mică a rezistenţei lui. Aşa cum mărturisea oratorul profesionist John Fuhrman, “un leadership de succes vine din disponibilitatea de a face la început ceva incomplet sau incorect, a suporta consecinţele, apoi a ajusta şi a relua – până când faci totul bine.”

Aşadar, intervenientul trebuie să vadă omul nu ca pe o fiinţă de sine stătătoare, capricioasă şi dominatoare, nici ca pe un obiect de inventar dat spre folosinţă la preţul de achiziţie, ci mai degrabă ca pe o fiinţă formată dintr-un conglomerat de calităţi care trebuie scoase la iveală.

El poate să-şi lămurească propriile îndoieli în privinţa capacităţilor sale de producere a schimbării, îşi poate demonstra vulnerabilitatea speranţelor cu privire la rolul formativ al leadershipului practicat, în condiţiile în care se dovedeşte totuşi că, în realitate, oamenii nu resping incursiunea lui în viaţa lor.

Leadershipul tău poate fi perceput mai mult ca “exploitation” sau ca “remember”?

Omul trebuie să simtă în orice condiţie că intervenientul este modelatorul destinului său şi că fericirea mult dorită, starea lui pozitivă de a fi, nu poate fi dobândită decât după învingerea tuturor obstacolelor pe care complexa viaţă le aruncă neîncetat asupra lui.

Punctul de vedere al scriitorului roman Lucian Blaga este valid: “De multe ori e o datorie să vedem în culori mai negre decât e de fapt. Pentru că din această vedere, să izvorască o luptă mai hotărâtă spre bine.

Dar în jocul de lumini şi de umbră a vieţii, predominant nu trebuie să fie negru, şi nici albul, ci mai degrabă un roşu aprins care nu păleşte, ţâşnind cu forţă în fiecare moment, retrăgându-se apoi regulat, după cum răsăritul şi asfinţitul soarelui, momente la fel de frumoase, se întâlnesc şi se completează armonios.

Leadershipul tău poate fi mai mult perceput ca “exploitation” dacă relaţia ta cu oamenii pe care îi conduci nu este în pierdere, deci dacă este adecvată tipului de rezultat scontat de amândouă părţile.

Sau poate fi perceput ca “remember” dacă nu reuşeşti să cultivi virtuţile care conturează pe omul nou, dacă tot ceea ce întreprinzi în folosul lor nu îi ajută cu nimic – astfel leadershipul tău devine şters, dispare, sau în cel mai bun caz “împietreşte”, stă acolo, aşteaptă fără niciun rezultat un răspuns.

Marca artizanală a intervenientului are pretenţii de premium, fiindcă intră mai greu în faliment. Reprezintă emblema celui mai iscusit lider, fiind o valoare ce nu poate fi "copiată" sau "furată" de către competitori, o caracteristică suplimentară care îl ajută să înţeleagă particularităţile cele mai semnificative ale omului şi legile de desfăşurare a evoluţiei lui.

Ca să interveni în desfăşurarea evoluţiei oamenilor, încearcă să anticipezi reacţiile dependente de sensibilitatea lor. Străduieşte-te să transformi total reactantul X în exces care în cursul reacţiei negative tinde să epuizeze resursele acestora. Îndrăzneşte să acţionezi asupra oamenilor cu o altă forţă de reacţie de aceeaşi mărime şi direcţie, dar de sens contrar, încât să ridici un măreţ edificiu psihic şi emoţional, incomparabil cu nicio altă construcţie din structura lor existenţială.Notă:Flawless (2007)"

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us