ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Partea empirică a cunoaşterii

On Iulie 20, 2021, in Leadership Quantum-XX, by Neculai Fantanaru

Încearcă să realizezi o delimitare de normele “nescrise” ale utilizării tehnologiei, extinzând noțiunea de “credibil” la evenimentele din trecut care au un înțeles dincolo de actul lor de adoptare.

Am căutat ieri nişte aplicaţii de tipul "mp3 Cutter". Bineînţeles, pe GooglePlay am căutat prima oară. Şi în timp ce testam diferite aplicaţii, îmi amintesc c-am accesat o aplicaţie free trial, cu reclame. Şi apăruse la un moment dat o reclamă la nişte circuite electronice, interesant mod de promovare, dar fără nicio legătură cu muzica. Şi, fiindcă pe vremuri m-a pasionat domeniul, am dat click. Nu s-a întâmplat nimic, era o pagină oarbă. S-a închis brusc aplicaţia.

Şi uite aşa m-am ales la story pe Facebook cu o melodie românească, cu ritm de manea, unde artistul respectiv a dăruit lumii întregi "talentul" său nemăsurat. Abia mai înainte am observat ce mi-a apărut la story. Am şters imediat postarea, chiar dacă, ce-i drept, a fost prea târziu. Deja lumea văzuse ce aveam la story. Într-adevăr, ar fi tare liniştitor să asculţi o manea, dacă ţi-ar plăcea genul...Dar prefer un Haddaway.

Şi iată ce vreau să spun, ca s-o spun mai bine:

Distincţia dintre ceea ce se vede şi ceea ce este credibil se face după două criterii principale: sursa de obţinere a informaţiei şi modalitatea în care creierul procesează informaţia – trecând de la o idee la alta în loc de a gândi liniar.

Nu, nu eşti păcălit de tehnologie, ci trebuie să fii pregătit s-o cunoşti chiar şi când aceasta are un rol minor în viaţa ta. Aceasta este o lecţie pe care trecutul mi-a dat-o de nenumărate ori.

Leadership: Ceea ce ţi s-a întâmplat fără să te aştepţi este ceea ce vei putea să fructifici la nivel de cunoaştere, ca să ştii cum să abordezi dintr-o altă perspectivă lucrurile care ţi se întâmplă?

Într-adevăr. Nu știu cum a ajuns la story o melodie fără sens, fără ritm, doar fiindcă am dat click pe o reclamă. Iată, asta înseamnă să ajungă telefonul tău să fie condus de tehnologie, în timp ce tu încă nu eşti la curent cu pericolul din spatele tehnologiei. Poate că nici Facebook nu ştie cât de multe “minuni” se pot face cu ajutorul lui, fără ca el să-şi dea seama, fără să poată împiedica anumite influenţe din exterior.

În acest context nu prea este cazul să mă iau după reperele normale ale internetului, deci după reperele unei schimbări care păstrează fondul vechilor reguli de normalitate. Ci trebuie să fiu atent la normele şmechere, nescrise, care sunt general valabile când vine vorba de evaluarea şi testarea unui sistem informaţional, şi care totuşi sunt legiferate. Iar reperele mele puţine, dar cântărind fiecare în parte enorm, vor fi mereu toleranţa, raţiunea, moralitatea şi conştiinţa.

Cu toate acestea, probabil că se păstrează acel sentiment de superioritate chiar şi atunci când eşti păcălit” de tehnologie. De fapt, mulţi oameni păcăliţi de tehnologie devin tot mai încrezători în capacităţile tehnologice, având speranţa că pot folosi la rândul lor orice “şmecherie” în folosul ştiinţei pe care trebuie să şi-o însuşească tot mai mult - la modul cum poate ea face anumite lucruri greu de acceptat.

Spun toate astea fiindcă nu este prima oară când tehnologia o ia înaintea cunoaşterii de care dispun, dar de fiecare dată am încercat să învăţ mecanismul din spatele tehnologiei şi să-l folosesc în scopul obţinerii unei mai bune cunoaşteri a etapelor evoluţiei metodei de cunoaştere ştiinţifică.

Superioritatea omului care îmbrăţişează ştiinţa rezidă în faptul că ceea ce este îndreptăţit să aprobe sau să respingă la nivel de noutate cuprinde experienţa sa anterioară în gestionarea unor provocări de tipul "keep only those things that carry a meaning beyond their sheer enactment".

Partea empirică a cunoaşterii se referă la activitatea propriu-zisă de cercetare şi manipulare a informaţiilor (care pot fi extrase din diverse instrumente web) astfel încât pentru adoptarea deciziilor legate de măsurarea performanţei personale să fie luate în considerare numai datele semnificative procesului coordonat şi condus de abilitatea de a rezista în faţa dezamăgirilor.

Cam aşa gândeşte un om care iubeşte tehnologia, chiar şi atunci când a fost păcălit de ea: “Ceea ce mi s-a întâmplat fără să mă aştept este ceea ce voi putea să fructific la nivel de cunoaştere, ca să ştiu cum să abordez dintr-o altă perspectivă lucrurile care mi se întâmplă.”

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate