ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Prometeu înlănţuit

On Martie 07, 2013, in Leadership T7-Hybrid, by Neculai Fantanaru

Învaţă să faci saltul spre excelenţă, fără să te supui unei tensiuni prea puternice de ordin revelatoriu.

Mă aflam în conflict cu mine însumi, o lege inflexibilă a vieţii de care nu-mi puteam bate joc. Nu voiam să accept faptul că nu se poate trăi într-o lume proprie, utopică. Lumea mea, interconectată la nivel subtil cu mintea şi cu puterea de observaţie, oferindu-mi un mod nou şi incitant de a explora misterul a ceea ce eram eu adevărat. O lume formată din multe sisteme distincte, dar relaţionate între ele, funcţional, printr-o desfăşurare ambiguă de energii potenţiale apărute în timpul unor procese tranzitorii. Însă ele produceau pierderi, nu de natură directă, ci indirectă.

Unui om învăluit de o veritabilă colecţie de gânduri şi întrebări, modelat de o cascadă tumultoasă de reguli alambicate ce curge cu putere producând docilă energie, îi trebuie doar un impuls de moment pentru a crea o lume întreagă cu legi proprii. Era încercarea de inversare a unui proces permanent în construcţie, o largă desfăşurare a imaginaţiei mereu pusă la îndoială, un fir conductor care îşi triplează lungimea până la absurd.

Necontenit, ţinteam cu uriaşa mea voinţă asupra întregului în încercarea de a-mi desfăta propriul “ego pride” într-un mic paradis, în lumea mea particulară. Torenţial, ceva în mine se dezlănţuia cu furie, cu toată setea, cu necruţare. Acea poftă agresiv-pătrunzătoare de a poseda cunoaşterea, acea fanatică ambiţie care socoteşte amănuntul, semnul particular, fenomenul izolat.

Leadership: Opera la care te raportezi favorizează întâlnirea cu un Creator al realităţii care îşi exprimă viziunea în spaţiul unei relaţii cu menirea de a fi înţeles dincolo de exersarea continuă a cunoaşterii?

Omul care îşi caută sensul este un artist al deducţiei care pleacă de la o premisă generală pentru a ajunge, de cele mai multe ori, la o concluzie particulară. Eram atins de un moment de maximă încordare. O coagulare a stimulilor care declanşau o reacţie adversă, scoţând la lumină răspunsuri mai puţin aşteptate, cele mai adânci temeri şi nesiguranţe. Cine eram eu?

Mi-am recâştigat apetitul pentru această frumoasă nebunie numită “creaţie”. Îmi plămădeam opera cu acea intensitate a unui curent electric ce străbate un circuit, depăşind valoarea maximă admisă, dublând riscul de a se auto-distruge. Cumva, simţeam că trebuie să mă fac înţeles dincolo de exersarea continuă a cunoaşterii, printr-o imagine şi atât, o imagine a satisfacţiei de a mă vedea împlinit pe plan creator, artistic, o imagine a unei ființe plină de semnificaţie fixată într-o realitate care este în acelaşi timp unitate deschisă şi pluralitate complexă.

Capacitatea de creaţie este şansa de a evolua prin imaginaţie la o cunoaştere care premerge unei experienţe făcută să zguduie în totalitate ceea ce a fost şi să permită reînceperea unui absolut altceva. Îndoielnic, fără să posed o anumită logică, încercam să fac distincţia între două tipuri de entităţi: A şi B, într-o relaţie de unu-la-unu. Trebuia să văd dincolo de zidul ce se înălţa odată cu creşterea nivelului de cunoaştere şi putinţă. Tratam totul cu dispreţul uşor arogant al unui elev al filozofilor.

Leadership: Revelaţia la care se poate ajunge prin intermediul creaţiei tale are meritul de a supune reexaminării rolul de artist al unui moment de luciditate în care totul este favorabil apariţiei unei arte originale?

Din materia pe care o avea la îndemână, pământul argilos, Prometeu, fără să dea ascultare zeilor din Olimp, a creat primul om lipsit de viaţă şi conştiinţă, apoi a furat focul divin pentru a insufla viaţă creaţiei sale.

Eu lucram mai intens cu argila realităţii pe care o modelam după gradaţiile unei observaţii atente a omului şi a psihologiei sale existenţiale, fără să mă conformez niciunei norme, niciunui tipar, niciunui curent. Ci aşa cum spunea Kant: “Have courage to use your own understanding.

Cercetam şi ajungeam la revelaţie. Evrika ! Dar trebuia să protejez secretele pe care pretindeam că le pot revela. Cu orice preţ, stăruitor, trebuia să obţin o reacţie pozitivă, trebuia să lămuresc în ce anume constă acea trecere de la esenţă la existenţă, trecând prin substanţă, care putea să dea sens eforturilor mele de a insufla viaţa propriei mele creaţii.

O artă originală face legătura dintre ceea ce iese la lumină şi lucrul din care ceva iese la lumină, fiind punctul de demarcaţie dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci într-un context de schimbări de priorităţi.

Mă furnica, mă cutreiera, mă traversa un fior de entuziasm, un val de ezitări, clipe de mare intensitate. Câteodată simţeam că aş fi putut renunţa bucuros la munca mea, dar ar fi însemnat să risc să nu mai bat niciun record de performanţă. Ştiu că era o prostie, că asta însemna să-mi amputez acea latură din mine, ce simte, raţionează, acumulează noi stimuli, intensificând fiecare stadiu al evoluţiei mele. Să las la o parte ani şi ani de chin şi de muncă, de nesomn?

Rolul siguranţelor fuzibile dintr-un panou electric este acela de a întrerupe circuitul atunci când intensitatea curentului electric depăşeşte valoarea maximă admisă.

Tot astfel rolul meu era acela de ucenic al propriului meu Ego, de responsabil principal al propriei mele transformări, însărcinat cu instalarea cablurilor de legătură dintre creaţia şi evoluţia mea - care-mi puteau garanta libertatea pe plan intern şi profesional. Dar fără să-mi expun potenţialul riscului major de a suferi "rupturi", de a pierde din esenţă şi din valoare. Trebuia să fac saltul spre excelenţă, fără să ma supun unei tensiuni prea puternice.

Prioritatea mea nu era aceea de a experimenta în sfârşit o creaţie deşteaptă, ci de a face din creaţie o direcţie de urmat înspre detașarea mea maiestuoasă față de fenomenul dependenţei de a fi ca ceilalţi.

Leadership: Poţi să-ţi îmbunătăţeşti capacitatea de a plămădi o operă fără egal, fără să o supui riscului de a se auto-distruge?

Tu însuţi te afli într-un proces permanent în construcţie şi în reconstrucţie. O largă desfăşurare a imaginaţiei mereu pusă la îndoială, un fir conductor care îşi triplează lungimea până la absurd, neşansa unei evoluţii perfecte şi a resorturilor ei, pot reprezenta nişte repere abstracte care nu pot suplimenta adevăratul tău necesar existenţial, lipsurile tale cele mai mari.

Consecinţa? Vei atinge frecvent momente de maximă încordare, declanşând o reacţie adversă, scoţând la lumină răspunsuri mai puţin aşteptate, cele mai adânci temeri şi nesiguranţe. Cine eşti tu cu adevărat?

Aceasta e esenţa înţelepciunii în lupta dintre tine şi leadership: capacitatea de a-ţi plămădi opera, fără să o supui riscului de a se auto-distruge. Trebuie să vezi dincolo de zidul ce se înalţă odată cu creşterea nivelului tău de cunoaştere şi putinţă. Ce este dincolo de acest zid? Ce se află dincolo de apetitul pentru această frumoasă nebunie numită “creaţie” ?

Curajul de a utiliza înţelepciunea ta, your own understanding. Dar mai ales capacitatea de gestionare a echilibrului dintre câştig şi pierdere, dintre o funcţionalitate bună şi o funcţionalitate precară.

Cercetează şi ajungi la revelaţie, fără să te laşi dominat de o realitate imaginată, prea încurcată. Fii ucenicul propriului tău Ego. Acelui Ego care nu se diminuează voit, în contactul cu stimulii puternici ai evoluţiei prin sporirea cunoaşterii.

Învaţă să faci saltul spre excelenţă, fără să te supui unei tensiuni prea puternice. Căci altfel rişti să devii un “Prometeu înlănţuit“, suferinţele pricinuite de curajul tău de trece de limitele normalului, dictate de voinţa ta de a te depăşi, te vor face să suspini amarnic. O rătăcire înspre absolut pentru care vei plăti cu chinuri grele.

Leadershipul este revelaţia unei noi identităţi care nu trebuie să o consideri dreptul punct de plecare al unei creaţii de mare cultură, ci o variantă a sinelui care străluceşte prin ceea ce reuşeşti să declanşezi la nivel de trăiri, sentimente sau emoţie.

Prometeu înlănţuit simbolizează neîntrerupta transformare determinată de încercarea de a-ţi desfăta propriul “ego pride” într-un mic paradis, în lumea ta particulară. Acel Ego superior care se străduieşte din răsputeri şi fără încetare să te transforme în altcineva, îndepărtându-te de tine însuţi făcându-te să te simţi prea “sus” în raport cu nivelul de susceptibilitate al potenţialului tău leadershipului.

Eşti conştient de înălţimile la care poţi zbura?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate