ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Regizorul cu 20 de capete

On Octombrie 16, 2014, in Leadership Q2-Sensitive, by Neculai Fantanaru

Analizează legătura dintre percepţie şi realitate, definindu-ţi un stil de leadership cu tendinţe de evidențiere continuă a laturilor caracteristice personalității tale.

Totul începuse ca o glumă. În 1928, institutul îşi avea sediul în clădirea fostului restaurant "Iar". Sala studenţilor din clasa I de regie era fosta sală a oglinzilor. Sunase clopoţelul şi studenţii îşi aşteptau nerăbdători profesorul pe care-l cunoşteau doar din fotografii. Uşa se deschise şi profesorul intră. Oglinzile multiple reflectau de nenumărate ori prim-planul lui Eisenstein. Profesorul surâse: "Sunteţi într-adevăr norocoşi: după cum vedeţi, nu veţi avea un singur profesor, ci o droaie !"

Mai târziu, Eisenstein era numit "Regizorul cu 20 de capete". De data aceasta nu mai era însă o aluzie la jocul de oglinzi, ci la metoda să pedagogică: profesorul gândea la cursurile sale concomitent cu minţile celor 20 de studenţi ai săi. *

Leadership: Transformarea ta trebuie înţeleasă ca o formă de eliminare a identităţilor sau ca o lecţie pe care ţi-o transmite propriul sine?

Limitele dezvoltării performanţei, respectând proporţia punctelor de experienţă care influenţează modul cum te prezinţi în faţa altora, se cer a fi depășite prin provocarea de a te regăsi uneori în postura de a fi altcineva, în dimensiunile cât mai captivante ori înălţătoare ale unei realităţi multiplicate.

Acest tip de realitate, ce intervine în leadership printr-un fel de introspecţie amplă care îţi permite să vezi greşelile şi erorile, permiţând abordări ale identităţii personale din unghiuri diverse, se susţine la nivel diferit, în funcţie de prin-planul în care eşti surprins.

Prim-Planul reprezintă suma unor identităţi parţiale, deci care nu urmează modele şi norme curente de reprezentare, având tendinţa de a se accentua, de a se compara şi de a se război între ele pentru dobândirea unor noi însuşiri, pentru a obţine un indicator de măsurare a gradului de variabilitate a ascensiunii pe plan profesional. Este poate cel mai folosit cadru de raportare voluntară la elementul esenţial al autorităţii tale şi, mai exact, la o nouă ierarhie de valori care defineşte relaţiile tale cu ceilalţi.

Transformarea ta trebuie înţeleasă ca o formă de eliminare a identităţilor care se camuflează reciproc sau ca o lecţie pe care ţi-o transmite propriul sine pentru a-ţi aduce aminte cine eşti cu adevărat în câmpul unei autoanalize, a unei autocredibilităţi. Dar şi în câmpul unei relaţionări profunde cu tot ceea ce încă nu cunoşti despre tine sau cu ceea ce doreşti să fii intrând în rezonanţă cu alţii.

Leadershipul este un domeniu vast în care omul ce se impune cu autoritate în faţa celorlalţi trebuie foarte bine înţeles. Dar percepţia individuală este întotdeauna diferită. Căutând să înţelegi cum sunt percepute ideile tale de ceilalţi, ajungi să te transpui în locul lor bazându-te pe o bună cunoaştere a raţiunii umane, în strânsă corelaţie cu modul de gândire şi educaţia fiecăruia.

Acest lucru te ajută să faci o distincţie clară între modul în care eşti înţeles şi accepţiunea condiţionată de postura impusă de autoritatea recunoscută de ceilalţi. Este o modalitate de a te descoperi pe tine însuţi în faţa a ceea ce este evident sau în faţa a ceea ce îi faci pe ceilalţi să creadă.

Regizorul cu 20 de capete evidenţiază felul în care leadershipul se reflectă în conştiinţa celorlalţi, dar şi o modalitate de autocontrol pentru a-ţi menţine intactă identitatea. În funcţie de realitatea pe care o descoperi în gândirea celorlalţi vei putea să construieşti noi abordări de dezvoltare personală şi profesională. Şi mai ales printr-o apreciere obiectivă a poziţiei tale de „monopol” faţă de alte forme de conducere şi instruire, nu doar prin cunoaştere şi reflecţie asupra naturii umane.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us