ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Sunetul muzicii

On Octombrie 25, 2014, in Hr - Resurse Umane, by Neculai Fantanaru

Ieşi din tiparul obişnuit al stilului impus de preferinţele unei viziuni riguroase, gestionând cu pricepere efectele care trebuiesc relevate în lumina magică a propriei creaţii.

De câte ori se termină repetiţiile, compozitorul îl invită pe Serghei Eisenstein să asiste la înregistrare. De fiecare dată regizorul găseşte un amănunt care trebuie relevat, un efect dramatic care cere subliniat. „Îmbunătăţim astfel mult efectele muzicii noastre.”, spune Prokofiev. Eisenstein se entuziasmează pentru muzica acestuia. Dar şi compozitorul este mulţumit.

La o înregistrare, cei din jur îl aud mormăind: „Ce ciudat sună !” Nimeni nu înţelege ce vrea să spună marele compozitor, până când Prokofiev, remarcând nedumerirea celor din jur, le spune râzând: „Muzica nu seamănă deloc cu Prokofiev”.

Dar mai târziu, avea să-i spună cu candoare soţiei sale: „Aud la radio un cântec frumos şi, când colo, era – Sculaţi, voi oameni ruşi – din filmul Nevski ! ” *

Leadership: Tragi linia acolo unde ”amănuntul” se transformă într-un efect de extindere a dimensiunii de creaţie?

Alături de aşa zisa originalitate a complexităţii, fondată pe corelaţiile înnoitoare dintre variabilele de „amănunt” dependente de o anumită reprezentare pe suportul liniei de creaţie, am putea vorbi de o microestetică ce vizează nu doar conţinuturi, ci raporturi de sensuri şi forme considerate proprietăţi ale percepţiei individuale, transpuse în elemente structurale ale unei serii evoluate de îmbunătăţiri.

Sensurile şi formele atribuite unui conţinut care variază, ca nivel de dificultate, în funcţie de temă şi amploare, în tandem cu cerinţele noi de acurateţe şi de calitate pe care le conţine un stil potrivit cu personalitatea proprie, sunt luate în considerare cu mai multă atenţie, şi în final integrate într-o nouă structură de susţinere a idealului de perfecţiune.

Aici putem vorbi despre un leadership care dă măsură performanţei şi capacităţii tale deosebite în recunoaşterea sensului şi formei pe care trebuie să o îmbrace opţiunea de inedit. Tu singur trebuie să conştientizezi şi să tragi linia acolo unde ”amănuntul” se transformă într-un ”efect de extindere a dimensiunii de creaţie”, accentuând necesitatea de a materializa orice input de sens şi de formă într-un rezultat de excepţie.

Amănuntul care trebuie relevat pentru ca o creaţie să capete un efect de originalitate cu impact de durată este o ieşire din tiparul clasic al expresiei artistice, urmată de instituirea unui sens mai profund de regăsire a unei părţi din tine.

Această parte din tine este esenţa unei lumi în schimbare şi, în acelaşi timp, esenţa unei vieţi trăite din toată inima.

Ceea ce declanşează o resetare totală a leadershipului este posibilitatea de a ieşi din tiparul obişnuit al stilului impus de preferinţele unei viziuni riguroase, gestionând cu pricepere efectele care trebuiesc relevate în lumina magică a propriei creaţii. Mare dreptate avea cel care spunea: „Din cauza  unei viziuni prea  stricte şi minuţioase, se poate pierde un lucru important, spiritul va deveni nesigur, iar în felul acesta poţi pierde şansa unei victorii certe.

Victoria, pe planul unor activităţi convenabile de reinterpretare a compoziţiei creaţiei, sub aspectul multiplicării sensurilor şi formelor de expresie, cernute într-o formulă modernă şi bine închegată, este de fapt o consecinţă firească a raţiunii de pătrunde acolo unde nu ţi se permite accesul. În acea dimensiune a superiorităţii, în care variaţiile şi combinaţiile de inedit, mărginite adesea de părerile celorlalţi, pot atinge valoarea uimitoare de „Wow !”

Preferinţele unei viziuni riguroase diferă în funcţie de modalitatea de exprimare a Sinelui în mijlocul unor prefaceri de ordin structural şi estetic care oferă muzicii puterea de a induce euforia.

Sunetul muzicii redă acea vibraţie interioară a firii înclinate spre studiu şi detaliu, în etapa de redimensionare a creaţiei, care se poate înalţa sau coborî în funcţie de satisfacţia resimţită în urma vizualizării rezultatelor finale.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us