Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Sunetul muzicii

On Octombrie 25, 2014
, in
Hr - Resurse Umane by Neculai Fantanaru

Ieşi din tiparul obişnuit al stilului impus de preferinţele unei viziuni riguroase, gestionând cu pricepere efectele care trebuiesc relevate în lumina magică a propriei creaţii.

De câte ori se termină repetiţiile, compozitorul îl invită pe Serghei Eisenstein să asiste la înregistrare. De fiecare dată regizorul găseşte un amănunt care trebuie relevat, un efect dramatic care cere subliniat. „Îmbunătăţim astfel mult efectele muzicii noastre.”, spune Prokofiev. Eisenstein se entuziasmează pentru muzica acestuia. Dar şi compozitorul este mulţumit.

La o înregistrare, cei din jur îl aud mormăind: „Ce ciudat sună ! ” Nimeni nu înţelege ce vrea să spună marele compozitor, până când Prokofiev, remarcând nedumerirea celor din jur, le spune râzând: „Muzica nu seamănă deloc cu Prokofiev”.

Dar mai târziu, avea să-i spună cu candoare soţiei sale: „Aud la radio un cântec frumos şi, când colo, era – Sculaţi, voi oameni ruşi – din filmul Nevski ! ” *

Leadership: Tragi linia acolo unde ”amănuntul” se transformă într-un efect de extindere a dimensiunii de creaţie?

Alături de aşa zisa originalitate a complexităţii, fondată pe corelaţiile înnoitoare dintre variabilele de „amănunt” dependente de o anumită reprezentare pe suportul liniei de creaţie, am putea vorbi de o microestetică ce vizează nu doar conţinuturi, ci raporturi de sensuri şi forme considerate proprietăţi ale percepţiei individuale, transpuse în elemente structurale ale unei serii evoluate de îmbunătăţiri.

Sensurile şi formele atribuite unui conţinut care variază, ca nivel de dificultate, în funcţie de temă şi amploare, în tandem cu cerinţele noi de acurateţe şi de calitate pe care le conţine un stil potrivit cu personalitatea proprie, sunt luate în considerare cu mai multă atenţie, şi în final integrate într-o nouă structură de susţinere a idealului de perfecţiune.

Aici putem vorbi despre un leadership care dă măsură performanţei şi capacităţii tale deosebite în recunoaşterea sensului şi formei pe care trebuie să o îmbrace opţiunea de inedit. Tu singur trebuie să conştientizezi şi să tragi linia acolo unde ”amănuntul” se transformă într-un ”efect de extindere a dimensiunii de creaţie”, accentuând necesitatea de a materializa orice input de sens şi de formă într-un rezultat de excepţie.

Amănuntul care trebuie relevat pentru ca o creaţie să capete un efect de originalitate cu impact de durată este o ieşire din tiparul clasic al expresiei artistice, urmată de instituirea unui sens mai profund de regăsire a unei părţi din tine.

Această parte din tine este esenţa unei lumi în schimbare şi, în acelaşi timp, esenţa unei vieţi trăite din toată inima.

Ceea ce declanşează o resetare totală a leadershipului este posibilitatea de a ieşi din tiparul obişnuit al stilului impus de preferinţele unei viziuni riguroase, gestionând cu pricepere efectele care trebuiesc relevate în lumina magică a propriei creaţii. Mare dreptate avea cel care spunea: „ Din cauza unei viziuni prea stricte şi minuţioase, se poate pierde un lucru important, spiritul va deveni nesigur, iar în felul acesta poţi pierde şansa unei victorii certe.

Victoria, pe planul unor activităţi convenabile de reinterpretare a compoziţiei creaţiei, sub aspectul multiplicării sensurilor şi formelor de expresie, cernute într-o formulă modernă şi bine închegată, este de fapt o consecinţă firească a raţiunii de pătrunde acolo unde nu ţi se permite accesul. În acea dimensiune a superiorităţii, în care variaţiile şi combinaţiile de inedit, mărginite adesea de părerile celorlalţi, pot atinge valoarea uimitoare de „Wow ! ”

Preferinţele unei viziuni riguroase diferă în funcţie de modalitatea de exprimare a Sinelui în mijlocul unor prefaceri de ordin structural şi estetic care oferă muzicii puterea de a induce euforia.

Sunetul muzicii redă acea vibraţie interioară a firii înclinate spre studiu şi detaliu, în etapa de redimensionare a creaţiei, care se poate înalţa sau coborî în funcţie de satisfacţia resimţită în urma vizualizării rezultatelor finale.* Notă: Ion Barna - Eisenstein , Editura Tineretului, 1966.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…