ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Susţineţi eforturile oamenilor

On Ianuarie 04, 2009, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Au fost cu toţii complet dezinteresaţi.

Acum mai bine de un an şi jumătate am terminat de scris prima mea carte. Se numeşte „Leadership pe înţelesul tuturor”, şi mi-au trebuit aproape şapte luni să o scriu. Nu mai scrisesem niciodată o carte şi nici nu lucrasem vreodată la vreun ziar sau vreo revistă, deci nu aveam absolut deloc experienţă în scris. De aceea, am oferit câte un exemplar la şase persoane, destul de importante, pe care le cunoşteam şi care ocupau funcţii înalte de conducere în diverse instituţii şi companii de renume din România. Rugămintea mea adresată lor a fost aceea de a-mi trimite un feedback vizavi de calitatea lucrării. Ştiam că sunt foarte multe aspecte pe care trebuie să le îmbunătăţesc, multe lucruri care trebuie modificate sau care trebuie adăugate.

Ştiţi câte persoane m-au ajutat?

Nici una. Atât au fost de dezinteresaţi cu toţii de mine, de eforturile mele şi de realizările mele. Norocul meu a fost acela că am intuit încă de la început faptul că nimeni nu-şi va bate capul cu lucrarea mea, şi de aceea nici nu mi-am pus prea mari speranţe în ajutorul lor. Dar, trebuia totuşi să mă conving cu orice preţ că intuiţia mea în ceea ce priveşte psihologia umană funcţionează bine.

Încurajaţi eforturile oamenilor

Mulţi oameni depun eforturi considerabile pentru a realiza lucruri de valoare, iar în final au de luat măcar o decizie foarte grea. Dacă nu-i încurajaţi, dacă nu-i susţineţi moral atunci când au mai multă nevoie de ajutorul dumneavoastră, nu veţi reuşi niciodată să deveniţi un lider desăvârşit. Dacă doriţi într-adevăr ca oamenii să vă stimeze, trebuie să le arătaţi că sunteţi sincer interesat de soarta lor, de cariera lor şi de realizările lor.

Cu mulţi ani în urmă, filozoful american William James spunea: “Cel mai profund principiu al naturii umane este setea de a fi apreciat”. Apreciaţi eforturile oamenilor, susţineţi-i atunci când şovăie şi treziţi-le entuziasmul când sunt cu moralul la pământ. Dacă doriţi să vă creaţi o reputaţie de invidiat şi dacă speraţi să ajungeţi un lider eficient, trebuie să învăţaţi să fiţi cât mai generos cu toţi oamenii, mai ales cu aceia care cred în dumneavoastră şi au speranţa că îi veţi ajuta.

Nu vă puneţi toate ouăle într-un singur coş

A doua lecţie pe care trebuie să o învăţaţi dacă doriţi să urcaţi pe o treaptă superioară în carieră, este aceasta: “Nu vă puneţi toate ouăle într-un singur coş”. Ori de câte ori vă confruntaţi cu o problemă, cu o situaţie în care aveţi nevoie de un sprijin, este bine să nu vă bizuiţi pe un ajutor venit numai dintr-o singură direcţie, căci s-ar putea să aveţi o surpriză neplăcută. De aceea, este important ca în orice situaţie să aveţi pregătit un plan B.

Probabil ştiţi cum stau lucrurile la noi în ţară. Cine nu are relaţii sus-puse sau cine nu dispune de resurse financiare suficiente pentru a apela la ajutorul unui specialist, mai greu va putea să facă un pas înainte. Cu unele rare excepţii s-ar putea ca nimeni să nu-şi dea interesul să vă ajute, de aceea este bine să învăţaţi să vă descurcaţi de unul singur, fără să vă bizuiţi prea mult pe ajutorul altor persoane. Nu uitaţi că pentru liderii cei mai talentaţi orice problemă ascunde o nouă provocare. Iar cea mai mare provocare este să înfruntaţi problemele cu optimism şi să le depăşiţi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us