Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Susţineţi eforturile oamenilor

On Ianuarie 04, 2009
, in
Leadership sX-Experience by Neculai Fantanaru

Încearcă să exerciţi un permanent control asupra realităţii cu care trăieşti, astfel încât eforturile de răspuns la solicitările ei să poată atinge nivelul de excelenţă.

Acum mai bine de un an şi jumătate am terminat de scris prima mea carte. Se numeşte „ Leadership pe înţelesul tuturor ”, şi mi-au trebuit aproape şapte luni să o scriu. Nu mai scrisesem niciodată o carte şi nici nu lucrasem vreodată la vreun ziar sau vreo revistă, deci nu aveam absolut deloc experienţă în scris. De aceea, am oferit câte un exemplar la şase persoane, destul de importante, pe care le cunoşteam şi care ocupau funcţii înalte de conducere în diverse instituţii şi companii de renume din România. Rugămintea mea adresată lor a fost aceea de a-mi trimite un feedback vizavi de calitatea lucrării. Ştiam că sunt foarte multe aspecte pe care trebuie să le îmbunătăţesc, multe lucruri care trebuie modificate sau care trebuie adăugate.

Ştiţi câte persoane m-au ajutat?

Nici una. Atât au fost de dezinteresaţi cu toţii de mine, de eforturile mele şi de realizările mele. Norocul meu a fost acela că am intuit încă de la început faptul că nimeni nu-şi va bate capul cu lucrarea mea, şi de aceea nici nu mi-am pus prea mari speranţe în ajutorul lor. Dar, trebuia totuşi să mă conving cu orice preţ că intuiţia mea în ceea ce priveşte psihologia umană funcţionează bine.

Leadership: Poţi să-ţi extinzi orizonturile dincolo de ceea ce crezi că reprezintă limitele tale, încât să-ţi faci cunoscută valoarea personală dincolo de preţul pe care trebuie să-l plăteşti?

Mulţi oameni depun eforturi considerabile pentru a realiza lucruri de valoare, iar în final au de luat măcar o decizie foarte grea. Dacă nu-i încurajaţi, dacă nu-i susţineţi moral atunci când au mai multă nevoie de ajutorul dumneavoastră, nu veţi reuşi niciodată să deveniţi un lider desăvârşit. Dacă doriţi într-adevăr ca oamenii să vă stimeze, trebuie să le arătaţi că sunteţi sincer interesat de soarta lor, de cariera lor şi de realizările lor.

Cu mulţi ani în urmă, filozoful american William James spunea: “Cel mai profund principiu al naturii umane este setea de a fi apreciat” . Apreciaţi eforturile oamenilor, susţineţi-i atunci când şovăie şi treziţi-le entuziasmul când sunt cu moralul la pământ. Dacă doriţi să vă creaţi o reputaţie de invidiat şi dacă speraţi să ajungeţi un lider eficient, trebuie să învăţaţi să fiţi cât mai generos cu toţi oamenii, mai ales cu aceia care cred în dumneavoastră şi au speranţa că îi veţi ajuta.

Preţul pe care eu l-am plătit a fost acela de a continua să-mi găsesc motive pentru a planta un copac acolo unde consider eu de cuviinţă, nu acolo unde îşi are fiecare căsuţa. Copacul nu a crescut dintr-o dată foarte mult şi nu a dat roade aproape deloc în primii ani. Dar şi-a dezvoltat rădăcini puternice care i-au dat putere şi încredere de sine atunci când a ajuns la înălţime. El m-a ancorat, dându-mi avânt și sens în viață.

Leadership: Eşti în stare să gândeşti BIG din perspectiva unei valori obţinută din nimic?

Adevărata magie a unui salt spre un nivel cu totul nou este să fii în stare să gândeşti BIG din perspectiva unei valori obţinută din nimic. Practic începi cu sfârşitul şi apoi faci tot ce este necesar ca să ajungi la el. Acest principiu este exprimat cel mai bine de scriitorul Roger Dawson:

Compania de automobile Cadillac a făcut odată o reclamă care merită revăzută şi peste o sută de ani.

Începea în alb şi negru şi arăta un tânăr îmbrăcat în costum de golf, din anii '30, el fiind băiatul care aduna mingile într-un foarte elegant şi exclusivist club. Aduna crosele de golf şi le punea într-un Cadillac dintre primele modele. O voce din off spunea: "Încă de pe atunci ştiai că într-o bună zi vei conduce un Cadillac."

După care imaginea devenea brusc color şi îl vedeam pe tânăr, care se mai maturizase între timp, ieşind din acelaşi club în propriul lui Cadillac nou-nouţ şi strălucitor.

Valoarea ta este dată nu de experienţa pe care o trăieşti, anume aceea a neputinţei de a depăşi o prăpastie a favorurilor pe care nu le câştigi niciodată, ci de puterea de a crede în abilitatea de a-ţi construi o scară care să te ridice la înălţimea dorită de tine.

A doua lecţie pe care trebuie să o învăţaţi dacă doriţi să urcaţi pe o treaptă superioară în carieră, este aceasta: “Nu vă puneţi toate ouăle într-un singur coş”. Ori de câte ori vă confruntaţi cu o problemă, cu o situaţie în care aveţi nevoie de un sprijin, este bine să nu vă bizuiţi pe un ajutor venit numai dintr-o singură direcţie, căci s-ar putea să aveţi o surpriză neplăcută. De aceea, este important ca în orice situaţie să aveţi pregătit un plan B.

Probabil ştiţi cum stau lucrurile la noi în ţară. Cine nu are relaţii sus-puse sau cine nu dispune de resurse financiare suficiente pentru a apela la ajutorul unui specialist, mai greu va putea să facă un pas înainte. Cu unele rare excepţii s-ar putea ca nimeni să nu-şi dea interesul să vă ajute, de aceea este bine să învăţaţi să vă descurcaţi de unul singur, fără să vă bizuiţi prea mult pe ajutorul altor persoane. Nu uitaţi că pentru liderii cei mai talentaţi orice problemă ascunde o nouă provocare. Iar cea mai mare provocare este să înfruntaţi problemele cu optimism şi să le depăşiţi.

Leadershipul este responsabilitatea de a-ti asuma respingerea din partea celor din jur, cu credinţa că motivele care te împing înainte sunt mai importante decât greutăţile care te trag înapoi.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…