ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un pas înainte spre întărirea imunităţii

On Aprilie 10, 2009, in Leadership R2-Premiere, by Neculai Fantanaru

Întăreşte imunitatea leadershipului tău, asigurând o ordine morală care să-ţi pună în lumină valorile bazate pe virtuţi înalte.

Vreau să vă relatez în cele ce urmează un moment din viaţa generalului francez Charles François Dumouriez, din timpul războaielor revoluţionare franceze, aşa cum îl prezenta celebrul scriitor Alexandre Dumas, in celebrul sau roman „Doctorul Misterios”.

Într-o zi sosise un detaşament mai mare de voluntari, rebeli, care trebuiau să se alăture armatei lui Dumouriez. Însă printre ei se aflau şi foarte mulţi răuvoitori - instigatori, criminali, trădători. Dumouriez ordonă soldaţilor săi să fie pregătiţi în poziţie de luptă. Când rebelii se apropiară suficient de mult, el le-a adresat următorul mesaj:

- Armata mea nu primeşte în rândurile ei decât buni patrioţi şi oameni cinstiţi. Armata îi dispreţuieşte pe fugari şi are aversiune faţă de asasini. În mijlocul vostru sunt mizerabili care vă împing la crimă. Alungaţi-i singuri dintre voi! Dacă nu, dau ordin artileriştilor să tragă, şi eu cu husarii mei voi trece prin sabie pe toţi cei care vor mai rămâne în picioare. Trebuie să înţelegeţi: în rândurile voastre, fără asasini, fără călăi. Izgoniţi-i ! Deveniţi buni, bravi şi mari, ca acei printre care aveţi cinstea şi onoarea să fiţi admişi !

Care credeţi că a fost rezultatul? Ei bine, cincizeci sau şaizeci de oameni fură izgoniţi; se făcură nevăzuţi de parcă ar fi intrat în pământ. Restul rămăseseră în rândurile armatei şi se conformară spiritului ei.

Un virus împotriva căruia anticorpii tăi pot lupta

“Sănătatea” leadershipului tău nu este hărăzită prin firea lucrurilor, ci se cere multă chibzuinţă şi responsabilitate în a şti să-ţi defineşti cu exactitate intenţiile, să evaluezi foarte bine motivele care stau la baza acestor intenţii, şi să acţionezi fără să dăunezi cu ceva propriului stil de conducere pe care îl adopţi.

Ştiinţa conducerii rămâne indisolubil legată de poziţia avantajoasa pe care o ai în cadrul grupului în momentele cheie, atunci când eşti nevoit să iniţiezi o schimbare de ansamblu care să aibă ecou în sufletul celorlalţi, şi care să nu-ţi primejduiască ascensiunea. Numai prin prisma unui ansamblu de valori (bazat pe disciplină, nevoie de adevăr, integritate) prin care oamenii să se identifice cu modelul tău, vei putea să-ţi păstrezi intactă relaţia cu ei.

A accepta să te îndepărtezi de la principiile pe care le care le-ai stabilit şi pe care le susţii în prezenţa celorlalţi e ca şi cum, brusc, s-ar năpusti asupra ta o boală pe care n-ai prevenit-o şi pe care nu îndrăzneşti s-o diagnostichezi. Boala nu îţi apare fiindcă este cauzată de ceva sau cineva, ci pentru simplul motiv că nu eşti îndeajuns de pregătit să te lupţi cu propriile tale limite, fiindcă nu eşti îndeajuns de analitic ca să observi fisurile ce se produc în leadershipul tău pentru a le acoperi în timp util.

Alcătuirea unei echipe de sprijin este un ingredient important pentru activităţile tale. La fel cum este făina pentru o prăjitură de ciocolată pufoasă. Generalul francez Dumouriez şi-a întărit imunitatea leadershipului său, asigurând o ordine morală menită să-i pună în lumină codul de valori bazat pe virtuţi înalte. El s-a adresat acelor oameni care nu corespundeau propriilor sale criterii şi aşteptări, idei şi aspiraţii, şi le-a spus să se îndepărteze de zona lui de acţiune. Potrivnicii cei mai primejdioşi care se abăteau de la principiile sale nu trebuiau să intre în rândurile armatei lui.

Dumouriez ştia prea bine că singura cale de a păstra unitatea unui grup, şi nu s-o rupă, era să îmbine toate acele elemente necesare pentru ca leadershipul său sa capete o semnificaţie mai înaltă în ochii celor pe care îi conducea. Cu alte cuvinte, trebuia să prevină “boala” înainte ca ea să evolueze până în punctul de a-i pune în pericol poziţia.

Aşa cum un medic se preocupă de vindecarea bolilor, tot aşa şi tu, cu o înţelegere generală, trebuie să cuprinzi într-un tot simptomele răzleţe ale “bolii” ce îţi poate afecta relaţiile cu ceilalţi, să ştii care sunt factorii de risc şi să acţionezi preventiv. Nu poţi să întâmpini boala cu mâinile deschise şi s-o stăpâneşti, ci trebuie s-o stârpeşti de la rădăcină, din faza de debut, să te opui pe toate căile de a se instala şi de a se agrava.

Un pas înainte spre întărirea imunităţii desemnează acea latură din noi înşine care încearcă să ne salveze de la o umilitoare retrogradare. Ca lider, ai datoria, de mare însemnătate, de a localiza orice eventual „focar de infecţie” cercetându-i originea şi eradicându-l înainte de a se răspândi şi a crea complicaţii ulterioare.

Totodată, un pas înainte spre întărirea imunităţii o constituie instituirea şi adoptarea unor măsuri preventive eficiente, iar în momentul apariţiei (în ciuda prevenţiei aplicate) a primelor simptome de boală, este necesară eradicarea focarelor sau a bolii prin mijloace energice.

În leadership, de mare ajutor sunt oamenii cu o „imunitate” naturală solidă. Cu cât ei sunt mai mulţi, cu atât mai uşor poţi interveni asupra celorlalţi care sunt minoritari. Cu alte cuvinte este esenţial pentru un leadership de calitate, selecţia personalului şi intervenţia prin măsuri energice împotriva acelora care din diverse motive pun „beţe în roate” şi-i împiedică pe ceilalţi să urmeze calea spre performanţă. După cum toată lumea vrea recompense, tot aşa cu toţii trebuie să înţelegem că trebuie să ne conformăm unor cerinţe şi toţi trebuie să înţelegem că există şi pedepse uneori foarte dure pentru insubordonare, pentru încălcarea principiilor etice şi a prevederilor legale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate