ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Viaţa de dincolo de experienţa vieţii

On Aprilie 30, 2014, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Conferă ştiinţei tale calitate, fără să faci din viaţa ta o imitaţie.

Pătrundeam treptat într-o lume de valori şi semnificaţii care ajungea mai reală şi mai plină de drepturi decât lumea experienţei obişnuite, în care totul începea şi se termina cu mine. Sau mai degrabă cu dublura mea, imitându-mă în tot şi în toate, existând doar pentru a concretiza trecerea mea prin această lume. O lume văzută constrângător printr-un val de metafore, suportând parcă o conexiune cu un satelit artificial aflat în mişcare orbitală apropiat de un astru neidentificat, care creştea, descreştea şi dispărea.

În compoziţia acestei lumi create cu puterea gândului, o bijuterie cu mai multe perle perfecte se putea mai frumos înlocui cu un lanţ de acţiune plin de neprevăzut, susţinut de un ritm alert, imaginaţie şi originalitate. Numai pe fondul de experienţe şi înţelegeri imaginative. Continuu, păream însufleţit de acea arie a ştiinţei subiective care oricât ai încerca să-i conferi calitate, inerent încărcată cu producţie de complexitate mică sau medie, rămâne doar o imitaţie a vieţii.

Straniu, simţeam interminabil că mi s-a administrat o doză unică de bogăţie intelectuală, ca şi cum m-aş fi întors plin de învăţăminte valoroase dintr-o expediţie plină de neprevăzut care mă purtase prin cele mai încântătoare colţuri ale lumii fantastice, stăpânite de o forţă de cunoaştere superioară. Investisem timp într-un proiect inovator, într-o viziune dincolo de "simplu", dincolo de experienţa propriei mele vieţi, devenind treptat un extinzător al potenţialului interior neştiut.

Examinând în forul meu interior viaţa pe care aveam s-o duc, o puteam oare socoti potrivită pentru acea dezvoltare armonioasă, atât de mult râvnită, spre un necunoscut înalt?

Fenomenul invers: Poţi să pui în ajutorul leadershipului dependenţa ta de a fi conectat la o artă improbabilă, imaginându-te parte a unei lumi anonime care influenţează parcursul definirii unui ideal mai înalt de raportare la o nouă versiune a ta?

Liderul are în el, pentru misiunea ce-o are de îndeplinit ca înfăptuitor al unei gândiri care demonstrează mult-râvnita superioritate a omului faţă de tot ceea ce reprezintă ştiinţa, două centre: creierul şi inima. Amândouă îi întăresc imunitatea împotriva bolii foarte răspândite numite “dependenţa de a fi altcineva”.

În timp ce preocuparea unui scriitor de ficţiune, esenţială dintre artă şi viaţă, este de a se transporta într-un viitor îndepărtat, dialogând cu universul într-un limbaj neştiut de nimeni. În arta scrisului, încercarea de a atinge ineditul printr-o formă de pact imaginar cu altă realitate ajunge să constituie o modă care se reîntoarce, un obicei care nu se mai pierde.

Din punctul meu de vedere, versiunea omului care întrezăreşte viitorul şi care aspiră să-l domine este fix combinaţia dintre dimensiunea viziunii liderului şi dimensiunea creatoare a scriitorului. Primul construieşte imaginea ideală a ceea ce îşi doreşte să realizeze în viitor printr-o gândire mai realistă, aprofundată, inovatoare şi mai adaptată diverselor situaţii de viaţă. Celălalt creează empatie faţă de personajele sale, faţă de povestirea sa, provocându-i pe cititori la o aventură intensă şi neobişnuită pornită dintr-un punct A stabil şi continuată până într-un punct B fără întoarcere.

Aici trebuie avut în vedere considerentul dependenţei de sine, având ca şi constituent de bază experienţele şi înţelegerile imaginative - rezultatul fiind dublura ta într-un spaţiu de interferenţă a realităţii cu povestea unui intelectual ajuns într-un punct fix al lumii, de unde cercetează semnificaţiile frontierei cu o altă lume.

Idealul de raportare la o nouă versiune personală priveşte acea cunoaştere izvorâtă din amestecul de stăpânire de sine, motivaţie, empatie, gândire liberă, tact, diplomaţie, şi procesul de transformare a unei plăsmuiri în adevăr, a cărei unică destinaţie este posibilitatea de a te deschide către alte moduri de a crea o realitate.

Leadership: Poţi să creezi o realitate care să existe doar prin prisma a ceea ce spui despre tine într-o formă de poveste, servind la a pune lucrurile în alte perspective sau de evidenţia un aspect nerezolvat în fiinţa ta?

Devii un agent virtual atunci când existenţa ta devine o poveste inventată doar pentru a justifica trecerea ta prin această lume. În acest caz, dependenţa de sine înseamnă o reîntoarcere continuă la ceea ce nu se poate schimba, indiferent de timp şi circumstanţe. Nu mai trăieşti prin altcineva şi pentru altcineva, ci trăieşti doar prin tine şi pentru tine, toate "minunile" lumii fiind văzute doar ca nişte factori inerţi.

Aceasta este o artă improbabilă, arta de a te pierde înainte de a te regăsi. Rămâne doar o singură paranteză de rezolvat: "Singurul meu regret este singurătatea."

Devii un robot care trebuie să găsească cea mai scurtă cale dintre un punct de pornire, susţinându-te şi impulsionându-te atunci când vrei să faci schimbări reale pe frontul larg al ştiinţei. Sau poţi să devii punctul final de destinaţie din interiorul unui spaţiu existenţial real populat cu multe clişee şi lacune.

Viaţa de dincolo de existenţa vieţii nu este doar o realitate creată cu scopul de a deveni parte dintr-o lume concurenţială, ci evidenţiază un aspect nerezolvat în fiinţa ta: nehotărârea de a alege între impulsul sentimentului de uimire în faţa altei realităţi şi impulsul sentimentului de nesiguranţă în faţa viitorului.

Poţi să pui în ajutorul leadershipului dependenţa dulce de a fi conectat la arta de a funcţiona ca un robot? Acest mod improbabil de “a fi”, evident câştigă teren în faţa progresului, dar numai ca un “bun” de redusă utilitate, în condiţiile în care demersurile tale ştiinţifice cresc peste normal. Practic ajungi în situaţia de a nu-ţi mai putea onora obligaţiile de viaţă, limitându-le. Sau, altfel spus, viaţa ta ajunge o imitaţie care slujeşte unor scopuri exterioare ei, mai presus de tine însuţi.

Aici are loc fenomenul invers. În loc să faci tu din leadership o ştiinţă, leadershipul realizează din tine un produs menit să satisfacă toate trebuinţele ştiinţei existente, în legătură cu obţinerea unor noi variabile de diferenţiere individuală.

Leadershipul se poate prezenta ca o manifestare a propriului temperament estetic-creativ care rezidă în capacitatea de a surprinde spontan şi prompt frumosul unei realităţi particulare. O realitate construită pe baza aprofundării unui ideal de raportare la o lume de care oricine se poate apropia şi începe s-o cunoască până ce ajunge să facă definitiv parte din ea.

Viaţa de dincolo de experienţa vieţii scoate în evidenţă acea abatere de la regulă prin sporirea gradului de cunoaştere, care influenţează negativ sensul vieţii. Vizează acea apartenenţă la o lume plină de provocări, dar în acelaşi timp plină de întrebări şi prejudecăţi, prin care liderul-creator încalcă obligaţia de a respecta normele privind asigurarea unei contribuţii suplimentare la fondul său propriu de strălucire.

Nu poţi să "străluceşti" dacă rămâi tributar unei concepţii dualiste care postulează o distanţă între ştiinţă şi viaţă, între lumea ireală şi sinele tău.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate