ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Achitaţi-vă bine sarcinile ce vă revin

On Iulie 11, 2009, in Leadership-Y5-SuperZoom, by Neculai Fantanaru

Continuă să înaintezi pe traseul spre excelenţă, fără să deviezi "traficul" tău de eficienţă către o direcţie greşită.

Bzzz… bzzz…bzzz…

De zece minute, o muscă se învârte haotic în jurul meu. Stau la birou, în faţa calculatorului şi scriu ultimul capitol la noua mea carte. Din cauza bâzâitului, care devine tot mai enervant şi mai deranjant, nu mă pot concentra deloc asupra lucrului. Hotărăsc că este cazul să iau măsuri. Voi încerca s-o prind, dacă nu, măcar s-o alung pe fereastră afară, acolo de unde a venit. Mă uit atent după ea.

Îi urmăresc zborul sacadat, fiecare rotaţie, fiecare “popas” pe care îl face prin preajma biroului meu. La un moment dat, musca se aşează chiar lângă imprimantă. E loc destul pentru a-i aplica lovitura fatală. Mă apropii încet, încet de ea, făra să fac nici o mişcare bruscă; mi se pare aproape, atât de aproape, încât e imposibil să ratez. Poc ! Am nimerit-o ! Ce bucurie, ce satisfacţie am pentru că mi-am învins inamicul. Gata cu bâzâitul şi cu deranjul. Mă pot apuca din nou de scris. Deja am pierdut aproape un sfert de oră cu eliminarea ei.

Mă aşez pe scaunul meu confortabil şi încep să scriu la calculator. Mă simt mai plin de viaţă, mai capabil să-mi continui treaba. Este linişte - o linişte plăcută, plină de intimitate. Şi deodată, în liniştea aceasta, de undeva de prin preajma mea se aude din nou sunetul acela îngrozitor: Bzzz… Bzzz… Bzzz… o altă muscă a intrat pe geam.

Leadership: Faci greşeala de a crede că poţi menţine scorul de 2-0 în favoarea ta, în partida cu experienţa de evaluare a lucrurilor asupra cărora îţi concentrezi atenţia, fără să depăşeşti limitele putinţei de a te detaşa de tine însuţi?

Un lider extrage valoare din experienţa personală prin evaluarea lucrurilor asupra cărora îşi concentrează atenţia, dar nu din perspectiva satisfacerii propriilor nevoi, ci din perspectiva înţelegerii asupra vieţii. Pentru el lucrurile sunt ca nişte zugrăveli, dedesubtul cărora se ascunde ceva, o idee sau un concept, în niciun caz nu reprezintă o revenire la atitudini care sunt tipice unor reacţii despre care se poate spune că exprimă constrângeri fizice sau psihice reflectând în termeni orientativi factorul de "limitare".

Concentrarea este o formă de atenţie deosebită şi reprezintă cel mai important factor pentru a obţine rezultate optime, rapide şi eficiente, în activitatea noastră. Dacă vrem să obţinem rezultate foarte bune, atunci trebuie să ne concentrăm numai asupra sarcinilor pe care le avem de îndeplinit, renunţând la capacitatea de a vedea lucrurile care se interpun între ceea ce ai în "farfurie" şi reacţia ta faţă de ceea cele ce ţi se întâmplă în această situaţie.

Avem puterea de a alege lucrul asupra căruia ne concentrăm, indiferent de ce se întâmplă în jur, indiferent de cine ne distrage atenţia. Putem alege să ne concentrăm atenţia asupra lucrurilor prioritare, sau să acordăm o importanţă sporită lucrurilor mici şi neînsemnate. Regula de baza în tot ceea ce facem este să alegem să ne concentrăm întotdeauna asupra obiectivului cel mai important, în pofida a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Noi decidem cât de necesar este să ne îndeplinim obiectivul pe care ni l-am propus, noi decidem asupra cărui lucru trebuie să ne concentrăm pentru a ne atinge obiectivul.

Leadership: Îţi reprezinţi într-un model de eficienţă tendinţa firească de a vizualiza lucrurile: ca un întreg care îţi împlineşte existenţa, sau ca o parte a unei încărcături care îţi îngustează orizontul?

Ori de câte ori ai de îndeplinit o sarcină importantă şi mai ales dacă ţi-ai propus sau ţi-a fost impus un termen limită de finalizare, trebuie să te concentrezi numai şi numai asupra ei, şi să nu te laşi intimidat de unii si de alţii până când nu o duci până la capăt cu brio. Evoluţia ta în cadrul companiei în care îţi desfăşori activitatea depinde de multe ori de capacitatea de a te concentra asupra unei sarcini care trebuie îndeplinite înainte de termenul limită. Iar în situaţii de criză, atunci când intervin diverse solicitări, nu îţi poţi permite să pierzi timpul inutil sau să nu acţionezi cu profesionalism.

Ciudat este că mulţi oameni chiar asta fac - pierd mereu timpul alergând după muşte, având speranţa că altcineva le va prelua sarcinile şi le vor duce la îndeplinire. Alţii găsesc alte modalităţi de a pierde vremea, foarte evidente, cum ar fi pauzele frecvente de ţigară sau de masă.

Ce se poate spune despre angajatul care face pauză de ţigară la fiecare zece-douăzeci de minute, sau care, toată ziua-bună ziua, de când ajunge la serviciu şi până la terminarea programului de lucru, cea mai importanta grijă a sa este aceea de merge să-şi cumpere ceva de mâncare de la magazinul de peste drum? Mereu se vor găsi (mai ales în instituţiile şi companiile de stat) astfel de angajaţi care lucrează foarte încet, fără tragere de inimă şi care, la sfârşitul zilei, vor susţine cu tărie şi argumentat că, de fapt, nu le-a ajuns timpul pentru câte au avut de făcut. Uff.. câtă transpiraţie !

Leadership: Cât de multe aşteptări ai de la ceea ce te înconjoară atunci când te plasezi singur pe un palier de înțelegere și de responsabilitate apropiat de contextul unei înţelegeri greşite a obiectivului tău?

O înţelegere greşită a obiectivului tău seamănă cu o vânătoare de muşte: eşti îndreptăţit să le prinzi, dar fiindcă numărul lor e prea mare se întâmplă ca cele mai multe dintre ele să-ţi scape. Obiectivul pe care urmăreşti să-l atingi nu trebuie să fie determinat de probabilitatea ca, alegând un număr dintr-o mulţime, acesta să fie totodată un “pătrat” aproape perfect.

Liderii au mari aşteptări de la membrii echipei lor. Ei nu doresc sub nici o formă să aibă în echipa lor simpli spectatori care să urmărească cu atenţie “de pe margine” pe cei care cu adevărat îşi dau tot interesul să facă compania să funcţioneze contribuind la realizarea obiectivelor ei. Toţi membrii echipei trebuie să-şi dea silinţa să-i uşureze povara liderului, să-şi aducă aportul la succesul companiei. Trebuie să-l ajute să ia decizii cât mai bune, să vină cu noi idei care să îmbunătăţească performanţele companiei.

Liderii vor persoane serioase şi active în echipa lor care caută să-şi aducă aportul cât mai mult şi mai eficient cu putinţă la realizările companiei şi care sunt dispuse să facă ceea ce alţii refuză. Este o plăcere sa vezi cum oamenii pe care i-ai ales cu multă grijă şi cu mult simţ de răspundere în echipa ta sunt dornici şi nerăbdători să-şi pună talentul, inteligenţa şi dinamismul creator în serviciul companiei. Şi este într-adevăr o mare bucurie să-i răsplăteşti pentru munca depusă, pentru toate eforturile pe care le fac în vederea dezvoltării şi eficientizării activităţilor desfăşurate în cadrul companiei.

Leadershipul este imposibilul pe care îl cauţi şi îl găseşti, fără să alergi după nişte presupuse "echivalenţe" care mai mult te fac să te rătăceşti de la calea performanţei.

Concluzie: Există o mare diferenţă între oamenii valoroşi, care muncesc pentru a evolua pe plan profesional, şi ceilalţi care nu-şi dau nici cel mai mic interes de a face ceva bun, eficient şi durabil. Care este acel lucru care îi diferenţiază în mod special pe oamenii valoroşi de ceilalţi? Ei bine, primii se concentrează asupra îndeplinirii obiectivelor, sarcinilor, responsabilităţilor ce le revin funcţiei lor, ceilalţi se concentrează “asupra muştelor”. Aceştia din urmă vor fi expulzaţi din echipă, în timp ce oamenii cu adevărat valoroşi vor fi recompensaţi şi mai bine.

Ca să faci pasul spre excelenţă învaţă să fii productiv - nu devia "traficul" tău de eficienţă către o direcţie greşită.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us