ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Alchimistul (II)

On Iulie 20, 2017, in Leadership W3-Integra, by Neculai Fantanaru

Ţinteşte cu uriaşa ta voinţă asupra întregului din jurul tău, încât să-ți câştigi privilegiul unei avantajoase poziţionări în zona adevărurilor conţinute în revelaţia divină.

Totul se constituie într-o artă adecvată la trei planuri: corp, spirit și materie, care prin dubla natură a luminii și a diferitelor posibilități de expresie ale acesteia, într-o manieră figurativă, fac posibil atât dialogul dintre Cer și Pământ, cât şi transmutaţia prin amalgamarea cu metalele nobile. O artă cu triplă propunere: o practică de enunţare a adevărurilor ascunse, o acțiune proporțională datorită naturii unor anticipări inspirate decât teorii ştiinţific elaborate şi o reacţie la raţionalismul iluminismului care antrenează după sine un ideal de perfecţiune pus în slujba binelui.

Sunt eu însumi sub imperiul artei, adică eu însumi mă constitui ca act de mărturisire a unui crez artistic: cred în destinul creaţiei mele. Alchimia, sub presiunea unei constante numită Experimentum Crucis, este o acţiune de eliminare a cauzelor oricăror neconformităţi între cer şi pământ, între vid şi plin, între unic şi universal, între trecător şi etern, ce mi-l procură însăşi momentul şi dorinţa mistuitoare de a scrie. Având privilegiul unei avantajoase poziţionări în zona adevărurilor conţinute în revelaţia divină.

În mare, este vorba de o determinare care adună real, imaginar și simbolic toate luările de poziție generice, teoretice și retorice, implicând refuzul separării subiectului de obiect și căutarea analogiilor, mai degrabă decât a cauzelor unei acțiuni sau stări de fapt. De o modalitate legitimă de a dobândi un nume, un plus de cunoaştere şi strălucire, înarmându-mă cu entuziasmul unui sentiment sublim care aprinde focul secret din care se naşte eternitatea.

Pot să mă privesc în lumina adevărului sublim și să mă accept ca o mică porţiune a raţiunii care se manifestă în natură, imaginându-mă o parte din creaţia unui artist care și-a propus să picteze lumea în culorile vii ale pietrelor preţioase și ale metalelor nobile, ale poveştilor umane, susţinute de o abordare vizuală care comunică spectaculosul pe măsura unei întâlniri cu unicul înţeles din toate iluziile acestei lumi: Dumnezeu.

Leadership: Reuşeşti să vezi noul de care eşti avid în ceea ce n-a încetat să se afle sub ochii tăi?

Chiar dacă mă servesc excesiv de acea intuiție a geniului care surprinde cauzele mişcării corpurilor cu ajutorul acţiunii divine, diversă în efectele ei și unică în raţiunea cu care cineva se angajează la o astfel de lucrare personală, consider că totul are rolul de a mă învăţa atât de multe..culmea..tot despre mine.

Sub ochii mei se află adevărul revelaţiei divine, dar tot el poate face nevăzut miracolul propriei mele iluminări.

E ca și când aș descoperi cheia unei interpretări neaşteptate, elementul favorabil calcinării aurului și argintului, fără să mai traduc textele enigmatice ale experimentatorilor hermetiști în termeni de procese naturale reproductibile în laborator. Luciditatea consecinţelor supunerii oarbe în faţa probei focului, hrănită din lupta cu visul, o las în seama tratatului Cerului Terestru, interpretat în zece feluri, ce se suprapune cu revendicarea unei priorităţi în finalizarea unei noi înţelegeri.

Marea cunoaştere este calea de a ieși din labirintul incertitudinii realităţii prin finalizarea unei noi înţelegeri asupra propriei persoane din perspectiva manifestării unei ordini superioare.

În mod particular, tind să cred că am ceva din bogăţia unei firi care simte acolo unde alţii gândesc, care construieşte un sens acolo unde alţii cred că totul este definitiv, fără să elimin cauzalitatea universală. Calculez molaritatea unei soluţii obţinută prin amestecarea fermentului extras din aur cu fermentul extras din argint, tot așa cum mâna pricepută a unui fizician cântărește toate părțile universului într-o cumpănă dreaptă, armonizând în mod exemplar legile mişcării cu natura corpurilor.

Așadar, am parte de o înţelegere care continuă în multe privinţe oglindirea în cioburile unui glob transparent care înfăţişează lucrarea divină. Concomitent, stăpânesc toate mijloacele artistice care pot să deschidă orizonturi noi de interpretare și înţelegere a creaţiei universale şi a dimensiunii umane, oferind celor pasionaţi de artă posibilitatea de a vedea lumea din perspectiva sculptorului care se opreşte în faţa unei porţiuni de stâncă, şi exclamă cu ardoare: "Ce mare minune va fi şi opera mea !"

Leadership: Îţi construieşti o imagine a „luminii cereşti” încât să vezi în toate tocmai ceea ce, fără tine, nu vede nimeni?

E clar, mă pricep de minune să fac din faptele și lucrurile mărunte o stea în calea măreţiei ideilor, o imortalizare a luciului unei ape cristaline, numită Izvorul Sacru, creând liber şi nu imitativ, fabricând aurul mai întâi sub forma sa simbolică, asemenea geniilor care îşi găsesc inspirația în haosul unei stranii şi fascinante întâlniri cu divinitatea.

Un făcător de miracole, care trebuie în consecinţă să fie şi alchimist şi magician, trebuie să se scufunde într-un cadru atemporal, construindu-şi estetica de luminozitate nocturnă după postulatul că în microcosmosul din om sunt conţinute energiile macrocosmosului, imprimând creaţiilor sale pecetea autenticităţii atât în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi forma.

Vissarion Grigorievici Belinski, fondator al programului estetic al realismului în literatura rusă, observa:

„Există oameni, foarte puţini, care posedă într-adevăr capacitatea unei activităţi creatoare independente de aptitudinea lor. Aceştia privesc totul într-o manieră oarecum deosebită, originală, văd în toate tocmai ceea ce, fără ei, nu vede nimenea, iar după ei vede toată lumea, şi se minunează că n-a văzut respectivul lucru şi înainte. Aceşti oameni nu sunt nici pe departe vicleni sau ciudaţi: ei înţeleg totul simplu, dar înţelegerea lor simplă pare tuturora, la început, foarte complicată, iar uneori smintită şi absurdă. Pe urmă însă pare atâta de simplă, încât nu mai e niciun prost care să nu se mire cum de nu i-a dat lui prin cap - e doar atât de simplu !”

Lumina cerească simbolizează cunoaşterea pe care pe care singur o creezi, o improvizezi sau o zugrăveşti într-un context de multiplicare a secvenţei de iniţiere într-o existență superioară căreia îi poți da un sens măreţ chiar dacă ascunde o nebunie. Însă tocmai această nebunie este un produs al alchimiei pe care numai artiştii au măiestria s-o redea în variate forme, în conformitate cu un ideal de neatins. Un ideal de distincţie. Un ideal de a schimba lumea în mod original.

Alchimia presupune să cercetezi cu răbdare o nouă abordare a interacţiunii dintre cunoaştere, credință și adevăr, încât să descoperi ascuns în ele mesajul unei ordini superioare.

Alchimistul este artistul care priveşte totul într-o manieră oarecum deosebită, originală, și vede în toate tocmai ceea ce, fără el, nu vede nimeni. Iar după el vede toată lumea.* Notă: Enigma - The Alchemist

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate