ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Aria limitativă a contrastelor

On Ianuarie 26, 2014, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Testează valoarea de adevăr a ceea ce te defineşte, astfel încât să te distanţezi de identitatea îndoielnică care te limitează.

Mă cunosc pe mine însumi, dar în raport cu ceea ce sunt sau cu ceea ce nu sunt? O licărire îmbătătoare pâlpâie cu flacără firavă în lampa conştiinţei, ca o lume care moare, pentru că se naşte. Creată printr-un superior efort de înţelegere a versiunii reale a Omului care are în proprietatea lui adevărul. Format, la rândul lui, dintr-o mulţime infinită de mici adevăruri, spaţii înguste de acces spre marele mister al galaxiei sale, în punctele de discontinuitate a traseelor existenţiale care menţin o diferenţă de potenţial constantă între nesfârşitul sine şi înşelătorul Alter-Ego.

Omul puternic se luptă mereu cu frica de a fi slab. Masutatsu Oyama, unul din cei mai mari luptători ai tuturor timpurilor, a păstrat permanent în conştiinţa sa un singur gând: “Mă tem să lupt. Mă tem să nu fiu bătut şi să pierd. Cu toate astea, îmi caut mereu un nou adversar.

Adevărurile ce-l frământă pe om compun întotdeauna o lume în evoluţie, intensă şi puternică în trăiri, ruptă parcă din sfera ireală a unei opoziţii puternice, mai consistente şi mai inteligente, ducându-l invariabil pe un alt nivel al înţelegerii şi dezvoltării sale.

The Speed of light

Neîndoios, ceva din mine se predă, se retrage în colţul neliniştitor al contrastelor ce-mi ameninţă stabilitatea, spunându-mi că trebuie să evadez degrabă din acel timp al întâlnirii cu înşelătorul Alter-Ego. Să mă distanţez de identitatea supusă unei întinderi continue şi progresive de îngrădiri ce redau amploarea limitărilor la care sunt supus. Şi să mă privesc din afara ei.

Vulnerabil. Sunt închis într-un speed of light la nivel de gânduri întunecate peste care se suprapune o altă imagine, o formă de împrumut a unor cauze repetitive de anulare a sinelui, pe care realitatea refuză să le accepte categoric. Acolo unde cuprinsul raţiunii mele îşi depozitează ascunsul nedezvăluit al contrastelor, înţelesurile tăinuite, trecând de la static la dinamic, şi invers, acolo se efectuează validări de fond ale fiinţei mele care facilitează întâlnirea cu subconştientul – singurul care poate ordona şi armoniza totul în mine.

În regim staţionar, când gândurile-mi sunt îndreptate spre destinul unei noi fiinţe, renăscute sub impulsul devenirii, trebuie să existe o continuitate între esenţa diluată a naturii mele sârguincioase şi aparenţa nerentabilă a unui real care are o reprezentare finită.

Leadership: Poţi să te dai la o parte din propria-ţi cale?

Omul care îşi ignoră “conţinutul” nu va putea niciodată calcula corect, în termeni de validitate a orientărilor adoptate, propria expunere la temperaturile foarte scăzute sau prea ridicate ale realităţii. Iar leadershipul, urmărind mai întâi cazurile de intersectare ale omului cu arta de a se cunoaşte pe sine, se reflectă în modul în care el se raportează la cine este cu adevărat atunci când este înconjurat de ceea ce nu este.

Referitor la tot ceea ce te defineşte în raport cu cine eşti cu adevărat, Anthony Silard, Director General al Global Leadership Institute, spunea: “Pentru a reuşi să te pui pe primul loc în viaţa ta, dă-te la o parte din propria-ţi cale.

Această evitare a inamicului tău numărul unu, sinele care adesea te duce tot mai departe de calea naturii tale reale, poate reprezenta deviaţia dublă a coloanei vertebrale ce limitează caracteristicile esenţiale - acele părţi ale personalităţii tale care doreşte să se dezvolte spre a-şi atinge deplinătatea. În funcţie de gradul lor de dezvoltare creşte şi nivelul aspiraţiilor şi al realizărilor, de la nevoile inferioare până la cele superioare (nevoia de apreciere socială, de apartenenţă la grup, de autoapreciere).

Te cunoşti pe tine însuţi în raport cu ceea ce eşti sau cu ceea ce nu eşti? Înţelegi versiunea reală a Omului din tine sau eşti adeptul acelei căi predefinite care oferă inconstanţă în tot ceea ce înseamnă viaţă cu experienţele şi trăirile ei?

Adevărurile pe care le crezi despre tine compun acea lume în evoluţie, puternică în trăiri şi reacţii, care lovind opoziţia puternică a Alter-Egoului negativ, reuşesc performanţa să dovedească propria ta valoare, bine ancorată în realitate. Care trebuie pusă în slujba leadershipului.

Leadership: Triggerul “Down”

Conţinutul sublim de adevăr spre care tinde omul, în încercarea de a-şi exprima liber opţiunile de “a fi” în diverse circumstanţe, este menit să păstreze constantă temperatura realităţii cu care el se identifică la nivel de sine prin “imaginea de sine” - formată, la rândul ei, prin ideologii, prin norme de viaţă, modele şi tipare existente.

Important este modul de rezolvare a formei pe care o ia personalitatea, modul ei de configurare inedită, exercitând mai mult decât ocazional, la nivel de gândire, acea puternică influenţă spre bine. În acest caz, existenţa leadershipului se datorează în primul rând valorii de unicat a omului, sugerând realizarea până la perfecţiune a unei împliniri care este în acord cu standardul stabil al caracterului său. O interiorizare excesivă devine periculoasă.

Triggerul “Down” este executat automat la îndeplinirea comenzii “Voi fi altcineva”, trunchiind realitatea dinăuntrul şi exteriorul omului, răsplătind în mod subiectiv, tendenţios şi ameninţător, orice luptă cu sine însuşi.

Cel care cade în extreme, automat activează triggerul „Down” şi ajunge de unde a plecat – la premisa că nu se poate substitui propriei sale raţiuni. Şi în acest caz nu va putea privi în afara lui, în afara a ceea ce-l defineşte. Nu va putea să se distanţeze de identitatea îndoielnică care îl limitează.

Pentru evidenţierea acelei laturi a personalităţii care pune în prim plan situaţiile şi motivaţiile particulare de valorificare a sinelui pozitiv, examinând posibilele consecinţe ale provocărilor şi oportunităţilor pe care le ridică dorinţa de autodepăşire, prin aplicarea unei cunoașteri suficiente pentru a străbate tărâmurile unei gândiri mai rigide sau prea abstracte, se impune o sincronizare mai bună cu realitatea în care te situezi.

Aria limitativă a contrastelor desemnează acea zonă de interferenţă între ceea ce eşti şi ceea ce vrei să fii. Bineînţeles, personalitatea ta se dezvoltă şi se şlefuieşte întreaga viaţă, dar nu poate fi reconfigurată în discordanţă cu ceea ce nativ eşti. Iar cu cât această discordanţă este mai accentuată, cu atât valoarea leadershipului este mai redusă.

E greu, dar absolut necesar să te cunoşti pe tine însuţi, sincronizându-te cu ceea ce eşti şi cu realitatea exterioară.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us