Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Arta este expresia senzației gustului

On Aprilie 29, 2022
, in
Leadership Q2-Sensitive by Neculai Fantanaru

Arta este sinonimă cu existenţa unui “perpetuu aici şi acum” care uneşte realitatea între Interior (sinele) şi Exterior (lume sau lucruri).

Privesc cu atenţie micile gume de mestecat “Fini”. Atât de dulci par ele la prima vedere, aproape că le simt gustul dinainte de a le mesteca, fapt ce asigură parcurgerea unei arte a trăirii clipei de faţă, cu totul deosebită. Prin studierea atentă a combinaţiilor inedite de arome exotice, sortimente de culori, savoare şi răcoare, voi lăsa loc fanteziei să dea naştere la un concept de tipul “bun gust”. Ele pare a pune în prim plan ideea de “realitate transformabilă” – fiindcă ceea ce văd la prima vedere, lucrul care care îmi concentrez atenţia, îşi schimbă textura de îndată ce intră în contact cu gura.

Mult mai mult decât un deliciu culinar, mai mult decât un aspect plin de delicateţe, trebuie să ţin cont de simţirea pe care o degajă gustul dulce-acrişor al gumelor “Fini”, încât să îmbunătăţesc experienţa interioară a ceea ce sunt eu, prin alţi ochi, prin cunoaşterea senzorială a lucrurilor deja trăite, înfăptuite. Şi numai din plăcerea de a explora vasta lume senzorială a gustului, a aromelor şi a perspectivelor vizuale, mi-am permis luxul de a-mi găsi un refugiu în domeniul artistic.

Am priceput că o gumă de mestecat este diferită de o bomboană, o caramea sau de un pătrăţel de ciocolată, iar acest lucru se întâmplă în jurul căii artei de a sorta, a alege, a filtra (ce am nevoie, ce n-am nevoie) despre un anumit conținut care îşi dezvăluie instant efectul, în primul rând la nivel senzorial. Este o chestiune de simţire, de manipulare a simţurilor în vederea eliminării obstacolelor pe care raţiunea însăşi şi le creează în momentul când conştientizez pericolul unei posibile dependenţe de senzaţia unui gust irezistibil. Gravitatea unei asemenea dependențe nu trebuie subestimată.

Leadership: Poţi face dovada cunoaşterii realităţii prin repetarea experienţei senzoriale a lucrurilor care contează pentru tine, ca să ajungi la formarea în minte a unui topos al esteticii (în ansamblul ei) ?

Trebuie să vă spun că n-am ajuns cu totul întâmplător să savurez gustul gumelor de mestecat “Fini”. Nu a fost un capriciu al fiinţei mele profunde, o intimitate a apropierii dintre realitate și pictură, o dorință de moment schimbătoare, nu a fost subiectul unui transfer de informaţii cu conţinut ideatic. Ci, mai degrabă, a fost doar o atracţie de moment pentru combinaţia de culori ce îmbracă versiunea finală al unui produs cu un aspect estetic ideal pentru fiecare act specific de percepție.

Obiectul care intră în câmpul vizual este, de multe ori, vedeta gustului pe care nu am voie să o ratez.

Să fi fost oare un act de curaj în atmosfera dominantă a non-figurativului pe care îl implică abstractizarea relaţiei dintre două concepte: “frumosul din lucruri” şi “trăirea are valoare”? Prin ce se evidenţiază guma “Fini” în evoluţia ideii de frumos: ca o manifestare artistică pe care am încercat s-o fac mai puțin abstractă? Ca o ruptură de modernism, deschizând drumul spre noi forme artistice? Ca o ruptură de sine cu ambientul?

Un lucru este cert. Toposul este încercarea mea de a izola într-o singură secvență narativă ceea ce se găsește în modul de reprezentare a satisfacției pe care o dă relaţia dintre bunul gust şi fineţea unui obicei care mă inspiră. De aici, rezultă pretenţia esteticii de a trasa diagrama momentelor de satisfacţie deosebită, de a evidenţia intensitatea şi profunzimea acestui sentiment înălţător numit: savoare.

Atât mai îmi trebuie: să forţez limitele artei și ale științei, punând în prim plan momentul forte al vieţii unei gume de mestecat al cărei gust dulce-acrişor durează atâta timp cât zaharul nu s-a topit în gură. Evident, ca în cazul multor dileme legate de sfera estetici, este o chestiune pur subiectivă și ține exclusiv de gust. La urma urmei, cred că arta este sinonimă cu existenţa unui “perpetuu aici şi acum” care uneşte realitatea între Interior (sinele) şi Exterior (lume sau lucruri).

Arta este urmarea unei experienţe exterioare căpătată cu ajutorul percepţiilor vizuale, din care am extras fascinat viziunea unui Eu care ştie în orice moment ce anume simte.

Arta este expresia senzației gustului dacă punem în evidenţă starea subiectivă a celui care se delectează cu plăcerea de a experimenta o împletire deosebită de arome, stări, culori, texturi, etc. Şi dacă tot am ajuns la artă cu ajutorul gustului şi a bogăţiei savorii lui, iată ce spunea la un moment dat scriitorul Francois Chenet:

“Din opera de artă se degajă o savoare particulară, calitate esenţială şi dominantă care îi conferă specificitatea saşi care trebuie să trezească în cel ce o contemplă o înţelegere imediată a naturii intrinseci a operei. "Savoarea estetică" este o stare subiectivă a spectatorului, a auditorului sau a cititorului, prin care dispoziţiile sale afective consonante sau stările sale sufleteşti, în armonie cu opera incitatoare, se trezesc în contact cu aceasta, procurând o delectare estetică durabilă.”

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…