ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Artistul și Arta Lui

On Martie 12, 2016, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Asumă-ţi un rol mare, manifestându-ţi mai întâi opţiunea de a te transforma în altcineva.

Mă găseam la încrucişarea închipuită a două axe esenţiale complementare, sub orizontala orânduirii tainice a lumii ai cărei eroi adevărați nu mor niciodată, poziţionându-mă asemenea unui cerc cu raze ondulatorii deasupra planului orizontal, cu cote pozitive, a intensităţii motivaţionale excesive.

Încercarea de a sfida prezenţa factorului conştient prin abordarea comparaţiei dintre ştiinţă şi artă, statornicia în neastâmpărarea cu care îmi încărcam avântul spre înălţimi nedeterminate, acest acumulator impecabil al ceea ce voiam să uit fără să regret, sub care se roteau îndârjirile naive ale operatorului numit "Myself", mă integrau într-un scenariu de film cum numai Stanley Kubrick ştia să-l regizeze.

O axă pe care era reprezentată întruchiparea într-un personaj anonim, ascunzându-şi identitatea reală în spatele unei măşti - putea oare înţelege cineva importanţa lui pentru arta mea viitoare? - în care veriga intermediară, acţiunea transmisă sufletul rolului, determina soliditatea de ansamblu a unei relații cauză-efect ce nu a mai fost și nu va mai fi.

Dar în procesul creator de trăire scenică nu există doar punţi spre cer, spre castelele vieţii, spre artă şi cunoaştere, intangibile spectatorilor, cât mai ales punţi spre frumuseţea jocului de-a v-ați ascunselea. Eu mă ascundeam, tot eu mă pierdeam. Important este că reuşeam să mă regăsesc, întotdeauna într-o altă formulă, într-o nouă apariţie, într-o carte, într-o lacrimă de durere, într-o imagine a viitorului, într-o combinaţie de lucruri într-un context diferit Smile.

Şi axa compoziţiei unei deplasări spre infinit, ca în jocul de lumină al unui miraj fantastic, în care marele conductor universal, sufletul căutându-şi constant calea spre magia unui underground labirintic, reuşea o pătrundere în adâncurile mulţumirii către un altfel de a înţelege lumea. Nimeni, nici măcar Shakespeare nu ar fi putut să creeze un caracter conturat atât de precis, cu artă, în necontenita dinamică a provocării numite „To be someone else”.

Leadership: Poţi să recompui părţile separate ale unui întreg pentru a crea o nouă calitate a acestuia?

Celebrul regizor rus, pe care de atâtea ori l-am pomenit, Serghei Eisenstein a ajuns la aplicarea "metodei prim-planului" pornind de la fascinaţia unui fenomen: recompunând părţile separate ale unui întreg, se poate crea o nouă calitate a acestuia. Hocus Pocus, cine eram eu în prim planul ecuaţiei dintr-un sistem de axe ortogonale?

Trăirea artistului şi lumea interioară a piesei. Nimeni nu înţelege cine eşti, după acţiuni, după fapte, după simţiri, ajungându-se astfel la ceea ce s-ar putea numi "Behind every great artist there’s a great improvisation". Astfel, totul se află sub orizontala unui profil ficţional, îndreptându-se spre polul unei rotaţii de imagine în care se introduce permanent nou conţinut.

Dominant în leadership este uneori capacitatea conştientă de receptare a unei faţete unice a realităţii, dar care să mă înfăţişeze în ipostază inversă, în expansiunea unei individualităţi trecute prin încrucişarea dintre ceea ce se vede și ceea ce nu se vede. Un fel de Gol-Plin care-mi pune la încercare capacitatea de a atribui experienței de sine, printr-un proces feeling-thinking-doing, o însemnătate mai adâncă, manifestându-se ulterior în evenimentul real.

Mă preocupa cunoaşterea modului de abordare a clipelor de rătăcire în proiecţia ortogonală dintre axe, asta făcea din mine un fel de seeker of knowledge about of self. Căci omul care îşi ascunde identitatea reală în spatele unei măşti, omul care alimentează prezenţa factorului conştient prin abordarea comparaţiei dintre ştiinţă şi artă, omul care se ascunde pentru a se regăsi într-un joc de-a v-ați ascunselea, poate înţelege diferit importanţa lui în ecuația artei de a se accepta și de a deveni singur pe sine.

Cei mai mari lideri ai timpului, au fost mai întâi de toate actori în propria lor scenă. Întâi îți pui masca, apoi îți conturezi personajul, urmează să-ți faci numărul, și la sfârșit lași o portiţă deschisă spre dobândirea cunoaşterii tale. Aceasta este „verigă intermediară”, acţiunea transmisă sufletul rolului tău, determinând soliditatea de ansamblu a unei relații cauză-efect ce nu a mai fost și nu va mai fi.

Behind every great artist there’s a great improvisation. Nimeni nu-și poate afla și asuma un rol mare, fără să-și manifeste mai întâi opţiunea de a se transforma în altcineva. Printr-un joc care te împinge mereu să-ți depăşeşti imaginea de sine și limitele, vei putea să recompui părţile separate ale unui întreg pentru a crea o nouă calitate a acestuia.

Artistul și Arta Lui este omul care se ascunde, se pierde şi reuşeşte să se regăsească, întotdeauna într-o altă formulă, într-o nouă apariţie, într-o carte, într-o lacrimă de durere, într-o imagine a viitorului, într-o combinaţie de lucruri într-un context diferit Smile. Pentru un artist, propria lui personalitate devine un scenariu de film - o lume cam prostească, nebună şi oarbă, dar din care poate învăţa mult mai multe.

Conteaza să iei şi să transmiţi doar ce e bun din ea.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us