ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Artistul și Arta Lui

On Martie 12, 2016, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Asumă-ţi un rol mare, manifestându-ţi mai întâi opţiunea de a te transforma în altcineva.

Mă găseam la încrucişarea închipuită a două axe esenţiale complementare, sub aspectul orânduirii tainice a unei lumi ai cărei eroi adevărați nu mor niciodată, poziţionându-mă asemenea unui cerc cu raze ondulatorii deasupra planului orizontal, cu cote pozitive, a intensităţii motivaţionale excesive. Ceea ce pentru alţii ar fi reprezentat doar un scenariu ficţional de utilizare a unei largi game de contraste între diverite perspective de alcătuire a unei opere literar-artistice, pentru mine reprezenta o adâncire într-un mod de cunoaştere ce risca să-mi devină închisoare.

Încercarea de a sfida prezenţa factorului conştient prin abordarea comparaţiei dintre ştiinţă şi artă, statornicia în neastâmpărarea cu care îmi încărcam avântul spre înălţimi nedeterminate, acest acumulator impecabil al ceea ce voiam să uit fără să regret, mă integrau într-un scenariu de film cum numai Stanley Kubrick ştia să-l regizeze. Toate se roteau sub îndârjirile naive ale operatorului numit "Myself", o reflexie a trăirii fundamentată pe experiența dobândită în urma identificării cu un artist care îşi gândeşte profund Opera înainte de a o face cunoscută în lume.

Întreaga mea gândire era mai curând o axă pe care era reprezentată întruchiparea unui personaj anonim, ascunzându-şi identitatea reală în spatele unei măşti în care veriga intermediară, acţiunea transmisă sufletul rolului, determina soliditatea de ansamblu a unei relații cauză-efect ce nu a mai fost și nu va mai fi niciodată prezentă. Putea oare înţelege cineva importanţa acestei măşti pentru arta mea viitoare?

Arta pe care o compune un scenarist este expresia unei selecţii de gânduri care reuşesc să se impună pe fondul acordurilor dintre o imagine fin detaliată şi o metaforă justificată care semnifică ideea unei eliberări din lanţurile aparenţelor.

Dar în procesul creator de trăire scenică nu există doar punţi spre cer, spre castelele vieţii, spre artă şi cunoaştere, intangibile spectatorilor, cât mai ales punţi spre frumuseţea jocului de-a v-ați ascunselea. Eu mă ascundeam, tot eu mă pierdeam. Important este că reuşeam să mă regăsesc, întotdeauna într-o altă formulă, într-o nouă apariţie, într-o carte, într-o lacrimă de durere, într-o imagine a viitorului, într-o combinaţie de lucruri într-un context diferit de cel al actului de scriitură.

Aş zice că mă aliniam pe compoziţiei unei deplasări spre infinit, ca în jocul de lumină al unui miraj fantastic, în care marele conductor universal, sufletul, căutându-şi constant calea spre magia unui underground labirintic, reuşea o pătrundere în adâncurile mulţumirii către un altfel de a înţelege lumea. Nimeni, nici măcar Shakespeare nu ar fi putut să creeze un caracter conturat atât de precis, cu artă, în necontenita dinamică a provocării numite „To be someone else”.

Leadership: Poţi să recompui părţile separate ale unui întreg pentru a crea o nouă calitate a acestuia din care să reiasă forţa ta de exprimare artistică?

O exprimare artistică nu trebuie să fie strâns legată de un limbaj foarte revelator, bogat, îngrijit, expresiv, plin de farmec, ci mai degrabă trebuie să conţină acea parte din personalitatea ta care este cea mai demnă de încredere, cea mai potrivită și cea mai bine dezvoltată, care te face unic în felul tău şi te deosebeşte de toţi ceilalţi.

Artisticul este o emanaţie a harului poetic, o emanaţie unei conştiinţe universale, o emanaţie a spiritului de creativitate pe care trebuie să-l stimulezi prin cuvinte pline de zel, pline de metaforă, pline de mister, pline de emoţii. Uneori el conduce la o serie de fixaţii simbolice în microcosmosul uman, alteori creează un spaţiu de dimensiunea avântului spre înălţimi încă neatinse, putând fi asimilat deseori prin ideea de “despărţire de lumea de ieri”.

Celebrul regizor rus, pe care de atâtea ori l-am pomenit, Serghei Eisenstein a ajuns la aplicarea "metodei prim-planului" pornind de la fascinaţia unui fenomen: recompunând părţile separate ale unui întreg, se poate crea o nouă calitate a acestuia. Hocus Pocus, cine eram eu în prim planul ecuaţiei dintr-un sistem de axe ortogonale?

Trăirea artistului şi lumea interioară a piesei numită "Interviu cu mine însumi". Nimeni nu înţelege cine eşti, după acţiuni, după fapte, după simţiri, ajungându-se astfel la ceea ce s-ar putea numi "Behind every great artist there’s a great improvisation". Astfel, totul se află sub orizontala unui profil ficţional, îndreptându-se spre polul unei rotaţii de imagine în care se introduce permanent nou conţinut.

Leadership: Te consideri un atât de bun actor în propria ta scenă încât să asiguri o separare a realităţii de detaliile unei lumi care se găseşte la limita alegerii între aleatorismul controlat şi improvizaţia de sorginte narativă?

Dominant în leadership este uneori capacitatea conştientă de receptare a unei faţete unice a realităţii, dar una care să mă înfăţişeze în ipostază inversă, în expansiunea unei individualităţi trecute prin încrucişarea dintre ceea ce se vede și ceea ce nu se vede. Un fel de Gol-Plin care să-mi pună la încercare capacitatea de a atribui experienței de sine, printr-un proces feeling-thinking-doing, o însemnătate mai adâncă, manifestându-se ulterior în evenimentul real.

Mă preocupa cunoaşterea modului de abordare a clipelor de rătăcire în proiecţia ortogonală dintre axele unei realităţi fără ieşire, asta făcea din mine un fel de seeker of knowledge about of self. Căci omul care îşi ascunde identitatea reală în spatele unei măşti, omul care alimentează prezenţa factorului conştient prin abordarea comparaţiei dintre ştiinţă şi artă, omul care se ascunde pentru a se regăsi într-un joc de-a v-ați ascunselea, poate înţelege diferit importanţa lui în ecuația artei de a se accepta și de a deveni singur pe sine.

Cei mai mari lideri ai timpului, au fost mai întâi de toate actori în propria lor scenă. Întâi îți pui masca, apoi îți conturezi personajul, urmează să-ți faci numărul, și la sfârșit lași o portiţă deschisă spre minunatele înălţimi ale cunoaşterii tale. Aceasta este „verigă intermediară”, acţiunea transmisă sufletul rolului tău, determinând soliditatea de ansamblu a unei relații cauză-efect ce nu a mai fost și nu va mai fi.

Behind every great artist there’s a great improvisation. Nimeni nu-și poate afla și asuma un rol mare fără să-și manifeste mai întâi opţiunea de a se transforma în altcineva. Printr-un joc care te împinge mereu să-ți depăşeşti imaginea de sine și limitele, vei putea să recompui părţile separate ale unui întreg pentru a crea o nouă calitate a acestuia.

A asigura o separare a realităţii de detaliile unei lumi care se găseşte la limita alegerii între aleatorismul controlat şi improvizaţia de sorginte narativă înseamnă să-ţi creezi o identitate cu totul nouă făcând apel la importanţa rolului pe care îl interpretezi într-un context de istorisire mai larg.

Singurul lucru care poate face diferenţa dintre o realitate extraordinară şi una obişnuită este proba de funcţionare a simbiozei dintre scena pe care o consideri definitorie pentru personajul tău şi povestea pe care o spui despre Eul tău.

Artistul și Arta Lui este omul care se ascunde, se pierde şi reuşeşte să se regăsească, întotdeauna într-o altă formulă, într-o nouă apariţie, într-o carte, într-o lacrimă de durere, într-o imagine a viitorului, într-o combinaţie de lucruri desfăşurate într-un context diferit. Pentru un artist, propria lui personalitate devine un scenariu de film - o lume cam prostească, nebună şi oarbă, dar din care poate învăţa mult mai multe despre sine.

Conteaza să iei şi să transmiţi doar ce e bun din ea.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate