Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Artistul şi începuturile artei sale

On Iulie 13, 2021
, in
Leadership IQ-Light by Neculai Fantanaru

Cine nu ştie să privească adânc o floare şi să extragă esenţa unui simbol menit să fie subiectul unei picturi desprinsă din imaginaţie, nu va putea niciodată să accepte realitatea unei experienţe de autocunoaştere.

Totdeauna fac o oprire în acest loc: o seră plină de flori, plină de mirosuri ademenitoare, de chemări, de culori vii. Cu siguranţă este un spaţiu natural dedicat esteticii. Şi numai grădina mea știe ce vrea de la acest loc, vrea o comparaţie cu un model similar de mutualism, din punct de vedere al conţinutului unei imagini în care orice floare zâmbeşte de fericire la vederea portretului ei ilustrat pe pânză. Sunt un artist, fiindcă orice floare care îmi încântă vederea devine imediat proiecţie a realităţii pe pânza creaţiei.

Uneori ies în grădină doar ca să-mi amintesc de liniştea din acea seră în care florile se dezvoltă mai repede, îmbinându-se cu alte plante şi în care predomină culorile cele mai vii. N-am crezut niciodată că o seră atât de plină cu flori îmi va înfrumuseţa gradina într-o bună zi, cu speciile născute într-un spaţiul plin de diversitate, cu efect cromatic contrastant.

Şi uite că din nou m-am aflat în locul de unde grădina mea şi-a procurat cu ani în urmă primul trandafir, primul crin, prima muşcată sau prima narcisă. Ordinea nu mai contează. Dar însăşi faptul că ceva din grădina mea face parte din acea minunată seră, mult mai interesantă decât orice vizită în Dubai, mă face să cred că deţin o florărie cochetă, definită prin stil şi eleganţă, a cărei operă de artă n-o poate sesiza decât ochiul pictorului care apreciază cum trebuie estetica luminii menită să domine Paradisul. Faptul acesta face totodată distincţia dintre „poezie” şi „natură”.

Este de aşteptat ca eu însumi să fiu un artist, nu-i aşa? Fiindcă am ştiut să adun dintr-o singură seră numai acele flori din care s-a creat compoziţia imaginii care înfrumuseţează grădina mea. Nu degeaba, esenţa simbolului unui trandafir este chiar efectul pe care-l va avea aceasta asupra celor care îl privesc: "A return to a place never seen".

Leadership: Poţi să te descoperi într-o variantă a motivului de revizuire a unei experienţe vizuale în care apare o imagine nouă a Realităţii, în funcție de starea pe care o generezi în cadrul unui spaţiu tematic de tipul: „Casa naturii” ?

Aţi observat cum se formează un artist? Se formează din alăturarea florilor de culori, mărimi sau forme contrastante, sugerând frumusețea, puritatea, lumina, viața. Caracteristica acestora este fluiditatea compoziţiei care formează subiectul tabloului, orizontul deschis, ritmul viu al naşterii ideilor şi al expunerii lor în faţa unui privitor care se vede pe sine în centrul lumii care-l înconjoară. Cine nu ştie să privească adânc o floare şi să extragă esenţa unui simbol menit să fie subiectul unei picturi desprinsă din imaginaţie, nu va putea niciodată să accepte realitatea unei experienţe de autocunoaştere.

Următoarea dată când veţi vizita o seră, ştiindu-vă mult mai apropiaţi de artă, poate vă veţi gândi la grădina mea minunată, foarte îngrijită, admirată de trecători, unde florile parcă se întrec în parfumul lor plin de farmec şi în culorile multicolore. Nu ştiu de ce cred asta, dar grădina mea este mult mai încântătoare decât orice seră. Fiindcă aici, în grădina mea, pot să fiu eu însumi. Mă simt bine, mă simt în largul meu. Neavând în minte decât grija pentru aranjarea culorilor.

Într-o variantă a acestei apropieri de artă apare o imagine nouă a omului care trăiește în mijlocul naturii și se vede ca o parte importantă din ea, aşa cum este el înfăţişat de scriitorul Gheorghe Schwartz în romanul „Ucenicul Vrăjitor”:

„În ziua aceea mi se părea că sunt atât de obosit. Aşteptam ceva, nu ştiu prea bine ce. Se întâmpla ceva tare ciudat cu mine. Câteodată - cred că din cauza oboselii - am senzaţia că totul se petrece în afara mea, că nu am niciun rol în cele din jur. Privesc atunci fără să gândesc la frumuseţile din jur, dar raţiunea fragmentată în mii de scântei sclipeşte în judecăţi surprinzătoare, nelegate între ele. Eram eu şi nu eram eu: eu le vedeam pe toate, eu găseam comparaţiile cele mai ciudate şi între timp priveam la mine ca la un altcineva, participând ca spectator la propriul meu spectacol. Vedeam totul, dar nu sesizam nimic care să aibă un asemenea efect de îmbunătăţire a dispoziţiei sau cel puţin nimic bătător la ochi.”

Aţi observat de ce un artist este mai mult decât un fan al florilor colorate, capabil să găsească comparaţii între simboluri şi realitate? Fiindcă, indiferent de starea pe care o are în momentul utilizării simbolicului asupra artei, el priveşte la sine ca la un altcineva, participând ca spectator la propriul său spectacol (ce poate să transpară din înflorirea grădinii).

Experienţa vizuală este percepţia pe care ţi-o formezi despre ceea ce te emoţionează atunci când ceea ce te atrage în jur este ceea ce admiri la tine însuţi prin asemănare sau comparaţie cu sufletul naturii.

Experienţa vizuală în care apare o imagine nouă a Realităţii este strâns legată de percepţia pe care o ai despre lumea înconjurătoare în momentul când eşti singurul martor la evoluţia unei teme numite: „Personalizarea unei varietăţi de emoţii trăite prim comparaţie”.

Artistul şi începuturile artei sale fac referire la realitatea unei experienţe de autocunoaştere în care posibilitatea de a accede la un înalt nivel de spiritualitate depinde de modul în care foloseşti adevăratul spectacol al naturii la efectuarea unei explorări personale, în scopul promovării unei Creaţii autentice.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…