ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Bogatule, regăseşte-l pe cel sărac

On Decembrie 11, 2014, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Realizează o întoarcere la ceea ce ai fost odinioară, ca să-ţi regăseşti superioritatea în cine ai devenit.

"Judecăţii mele de acum îi lipseşte cântărirea exactă a trecutului, fiindcă revăd trecutul de la celălalt capăt al zării. Într-adevăr, cu cât înaintez, trecutul, asemănător peisajului pe care-l străbaţi, se şterge pe măsură ce se îndepărtează. Mi se întâmplă şi mie ceea ce li se întâmplă oamenilor care se rănesc în vis: ei îşi văd şi-şi simt rana, dar nu-şi amintesc când şi-au făcut-o.

Omule renăscut, bogătaş plin de ciudăţenii, om care dormi cu ochii deschişi, vizionarule atotputernic, milionarule de neînvins, mai uită-te o dată pe drumul funest al vieţii nenorocite şi flămânde, mai treci din nou pe căile unde te-a împins ursita, unde te-a mânat nenorocirea şi te-a primit deznădejdea.

Prea multe diamante, prea mult aur şi prea multă fericire lucesc acum în apele oglinzii în care Monte Cristo îl priveşte pe cel trecut altădată prin întunericul cel mai adânc, pe Édmond Dantes. Adu-ţi aminte! Înlătură diamantele, mânjeşte aurul, şterge razele. Bogatule, regăseşte-l pe cel sărac. Omule liber, regăseşte-l pe deţinut. Reînviatule, regăseşte cadavrul."

Şi tot spunându-şi astfel, Monte Cristo mergea de-a lungul străzii Caisserie. Era aceeaşi stradă pe unde, cu douăzeci şi patru de ani înainte, fusese dus de paznicii tăcuţi şi nocturni. Casele cu aspect voios şi însufleţit, în noaptea aceea fuseseră întunecate, mute şi închise.

- Şi totuşi, sunt acelaşi, murmură Monte Cristo. Atâta doar că atunci era noapte, iar acum e ziua în amiaza mare. Soarele e cel ce le luminează şi le înveseleşte pe toate. *

Leadership: Cât de edificativă este imaginea pe care ţi-o creezi asupra raportului "vechimii" faţă de experienţa vieţii, aşa cum este ea exprimată într-un adaos de reflecţie critică asupra interacţiunilor dintre Alegere şi Destin?

Uneori trebuie să facem mai mulţi paşi înapoi pentru a vedea imaginea generală. Recunoaşterea a ceea ce suntem cu adevărat, grupând anumite semnificaţii ale vieţii puse în contact cu un Ego mai puternic, ne poate încărca cu mai multă motivaţie.

Este şi aceasta o cale de a ne descoperi personalitatea, punctele forte sau slăbiciunile, dar nu o certitudine a vindecării de sindromul numit „dublă personalitate” care ne poate influenţa traiectoria urmată în viaţă. O personalitate care se vrea diferită faţă de cei din jur. Şi o personalitate care luptă cu teama de a se pierde pe sine, de a rămâne captivă într-o realitate în care nimic nu are sens.

Singura modalitate de a atinge o experienţă de nivel înalt care să-ţi permită să te autodepăşeşti (ingredientul principal al evoluţiei personale), este de a nu te lăsa condus de acea conştiinţă încărcată care îţi alimentează negativ starea de spirit, care îţi şopteşte permanent să te opreşti din drum şi să leneveşti sub plapuma unei stabilităţi relative – a belşugului care nu-şi revarsă preaplinul.

O formă de reflectare psihică a lumii obiective, caracterizată printr-o raţionalitate seacă şi prin teama propriei identităţi, nu îţi permite să-ţi înțelegi imperfecțiunile, ci mai curând exercită o influenţă nefastă asupra indicatorilor tăi de performanţă.

Psihologul Paul Slovic de la universitatea din Oregon, spunea: „Ai nevoie de sentimentele tale pentru a verifica o analiză şi ai nevoie de o analiză pentru a ţine sentimentele sub control.

Leadership: Eşti dispus să-ţi regândeşti modul de a te raporta la tine folosind instrucţiunea „Load Extended” în aşa fel încât motivaţia cu care întâmpini încercările vieţii să cunoască un trend ascendent?

Înainte de a contribui la expansiunea leadershipului, pus în valoare prin calitatea ta de a nu fi remarcat de ceilalţi pentru varii defecte, aminteşte-ţi cât de important este te autoevaluezi şi să te formezi corect, "agăţându-te" de trecutul care te-a pus la încercare şi te-a adus până în acest punct. Apar, desigur, diferenţe între ceea ce este principial realizabil şi ceea ce nu este posibil să fie altfel, dar este totuşi o cale de a te regăsi mai bine în propria ta autenticitate.

Instrucţiunea „Load Extended” permite saltul într-un timp al imprevizibilului, al întâmplărilor nefericite pe care a trebuit să le trăieşti de parcă ar fi fost fireşti pentru viitoarele schimbări.

Străbătând acest spațiu apăsător, reîntorcându-te într-un timp al destinului încă nedecis, îţi vei reaminti să trăieşti, să riști și să muști din nou cu poftă din zilele atât de darnice pe care ţi le aşterne în cale viaţa. A trăi prin nădejdea acelei supreme împăcări cu sine, cu lumea şi cu timpul, este o cale de a trece prin proba asupră a încercărilor vieţii şi de a împinge limitele propriilor tale gândiri spre binele pe care îl ai de atins. Aceasta este o formă a măreţiei de care trebuie să dea dovadă un lider.

Măreţia care influenţează leadershipul este reprezentată de modalitatea de relaţionare cu Dumnezeu în încercarea de a intra în rezonanţă cu acel lucru care te defineşte până la sfârşitul vieţii, aşa încât să nu forţezi destinul să te ducă acolo unde nu e nevoie de tine: spre regret şi deşertăciune.

Bogatule, regăseşte-l pe cel sărac este o metaforă care evidenţiază acea relaţie dintre cauzalitate şi efect, arătând că omul nu a fost aşezat în centrul lumii pentru a privi cu înlesnire la cele ce se petrec în jurul său, şi nici de a se complace în acea stare de rob al propriei sale agoniseli, ci mai curând pentru a se cunoaşte pe sine însuşi.

Adăugând o vorbă din doctrinele filozofilor, "omul trebuie să se cunoască pe sine însuşi spre a vedea ce ştie şi ce nu ştie, apoi să se pregătească în mod temeinic pentru a dobândi ştiinţa, numai astfel putând ajunge înţelept, deci pe măsură să judece şi pe ceilalţi oameni."* Notă: Alexandre Dumas - Contele de Monte Cristo, Editura Tineretului, 1957.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us