Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Ca să vezi, şi să nu vezi

On Mai 19, 2023
, in
Leadership IQ-Light by Neculai Fantanaru

Nu există nici o creaţie care să nu fie descoperită privirii Sale, ci totul este gol şi dezvăluit pentru ochii celui căruia trebuie să-i dăm socoteală.

Cunosc un om în vârstă de vreo 73 ani. Stă în grădina lui toată ziua, pe băncuţa de lemn. Se joacă pe telefon, Apple Iphone 13. Şi îmi spunea zilele trecute, cât de mult a muncit el toată viaţa, ce mult i-a plăcut munca. Şi, păcat că nu mai are ce se muncească. Se cam plictiseşte. A fost şef contabil la CFR, pe vremea când se câştigau bani frumoşi. Deci a fost un om foarte important. Are şi un doctorat în filozofie, toată viaţa a fost premiant, şi copii lui tot preminaţi au fost.

- Bun, unde pot să văd şi eu ceva din munca dumneavoastră? Îmi puteţi arăta ceva din experienţa dumneavoastră de-o viaţă? Unde să mă uit? În sus, în jos, stânga, dreapta, pe internet, unde?

- Păi, uite, am cumpărat o casă, le-am cumpărat şi la copii câte o casă la fiecare.

- Le-ai făcut dumitale, cu mâna ta?

- Nu, eu doar le-am cumpărat.

- Bun, dar eu ce-aş putea să văd făcut de mâna dumitale? Nu-mi puteţi arăta chiar nimic din munca colosală de aproape 40 de ani de șef la CFR? Doctoratul ăla în filozofie de care spuneaţi, unde se găseşte? Aveţi vreun exemplar prin casă? Pot citi măcar o pagină din el?

- Păi...să vezi. Am făcut, am dres, am dat, nu mai ştiu pe unde este. Ca să vezi. Şi să nu vezi. Hocus Pocus Preparatus. Pe undeva trebuie să fie, dar nu ştiu unde…

Leadership: Creaţia ta poate să demonstreze recunoaşterea eforturilor pe care le-ai depus pentru a-ţi construi o superioritate care NU poate fi garantată?

După cum observaţi, cam aşa stau lucrurile cu oamenii ăştia cărora le-a plăcut enorm de mult munca. Atât de muncitori au fost, că nu se vede nimic din munca lor. Nimic, nimic, nimic. Cum vin, aşa se duc. Şi de aceea nu dă nimeni două parale nici pe munca lor, nici pe ei.

V-ar plăcea să staţi pe lângă asemenea indivizi care muncesc cu spor o viaţă întreagă, dar nu se vede nimic în urma lor? Aţi putea, oare, să vă exprimaţi gratitudinea pentru observaţiile preţioase pe care le-au făcut asupra unui domeniu de activitate? Unde sunt cuvintele lor calde adresate propriei lor creaţii, pe care au făcut-o pierdută? Unde se revede influenţa stimulatorie şi atitudinea lor activă, creatoare, în cursul ulterior al ştiinţei?

Moşnegi şi babe care n-au nimic în capul ăla, ăsta-i adevărul ultimilor 30 de ani în România. Numai somităţi de felul ăsta a avut ţara noastră, de aia suntem ultimii din Europa. Numai şpanuri şi fantome au ajuns în funcţii înalte. Cu pretenţii de mari oameni de cultură. Cu diplome şi doctorate, studii în străinătate. Unul mai intelectual ca altul. Şi cu toate astea, nu se vede nimic în urma lor. Nimic, nimic, nimic. Toţi, o apă şi un pământ...

Leadership: Eşti subordonat conceptului de irealitate a creaţiei pe care o plasezi în sfera „regiunii ideale a aparenţelor“?

E posibil așa ceva? Atât de mult ai ținut dumitale la creația ta, doctoratul, această preţioasă experienţă profesională de cercetare, încât nu știi nici măcar unde l-ai rătăcit? Și nici măcar nu te-ai străduit să-l găsești, să-l reciteşti, şi să începi să pui în practică propriile sugestii. Mă întreb, oare cât timp ți-ai bătut capul să-l faci?

Se vede cât de temeinic ai muncit pentru doctoratul în filozofie, după cât timp ai investit să-l cauţi şi să-l recuperezi. Şi atât de preţioasă este creaţia dumitale, încât nici nu te-ai obosit s-o publici după atâţia ani. Cred că seriozitatea şi profesionalismul sunt răsplătite pe măsura eforturilor de a-ţi revedea singura creaţie. De fapt, calitatea lucrării de doctorat se verifică în măsura eforturilor pe care le-ai întreprins dumitale ca să îl publici (măcar pe internet).

Ochii trebuie să vadă, înainte ca mintea să cuprindă. Vă daţi seama ce minte ascuţită, ce idei uimitoare se regăsesc în lucrarea lui de doctorat, de vreme ce nu s-a sinchisit niciodată să-l scoată la vedere. Căci omul care îşi pierde creaţia, şi care nu o face cunoscută, este exact omul care ştie cât de puţin valorează munca lui.

Închipuiţi-vă că Leonardo Da Vinci ar fi terminat de pictat Mona Lisa, şi ar fi ascuns-o de văzul lumii, îngropând-o printr-o groapă din cimitir, ca ulterior să uite locul în care şi-a îngropat creaţia. Este posibil aşa ceva? Da, doar la români !

Leadership: Poţi să-ţi înţelegi mintea şi trăirile raliindu-te conştiincios unei filozofii adoptată ca deviză a vieții : “creaţia se întoarce împotriva creatorului ei” ?

Somităţile noastre, intelectualii cu funcţii înalte din România, exact asta fac: au uitat cu toţii unde şi-au îngropat creaţiile. Nimic nu se vede, fiindcă le-au îngropat atât de bine, încât nimeni, vreodată, să nu le găsească. Cu toţii se cred la fel de valoroşi precum Da Vinci, doar că le lipseşte exact lucrul cel mai important: dovada inteligenţei lor. Oare cât de inteligent poate să fie omul care îşi ascunde meritele? Iar dacă dovada inteligenţei omului sunt faptele sale, atunci cum se numeşte omul care îşi ascunde faptele şi nu vrea să le scoată la lumină?

Cel fel de om este acela care îşi îngroapă în neuitare propria lui creaţie?

Oricum, cam atât a avut de spus şi de arătat...marele filozof, mare şef la CFR, căruia nu-i va citi nimeni vreodată doctoratul. El în continuare se crede omul ideilor măreţe, idei care din păcate nu vor putea schimba societatea. Ele sunt ascunse bine, undeva în întunericul vreunui mormânt fără cruce, loc în care va ajunge şi el, curând. Şi fără să-şi dea seama, va fi complet uitat de lume, la fel cum a procedat şi el cu doctoratul lui. Măreaţa lui filozofie nu a ajuns la nivelul acestui veşnic adevăr: creaţia se întoarce întotdeauna împotriva creatorului ei, dacă el nu se preocupă de ea.

Mare dreptate a avut Apostolul Pavel când a scris: „Nu există nici o creaţie care să nu fie descoperită privirii Sale, ci totul este gol şi dezvăluit pentru ochii celui căruia trebuie să-i dăm socoteală“.

Valoarea conţinutului propriei gândiri este direct proporţională cu eforturile depuse în timpul desfăşurări activităţii de creaţie. Iar valoarea unui lider este dată de unicitatea creaţiei sale pe care doar progresul ştiinţei o poate atesta.

Ca să vezi, şi să nu vezi este deviza celor a căror creaţie există, dar nu se găseşte. Este deviza impostorilor care, încercând să arate că sunt mai mult decât sunt cu adevărat, cad în capcana propriei lor ignoranţe, dovada unei superficialităţi de cugetare neîngăduite, efectul unei delăsări cronice într-un anumit domeniu.

Iar Dumnezeu scoate întotdeauna adevărul la iveală, înainte ca ei să treacă în nefiinţă, încât să conştientizeze toţi cât de mici şi neînsemnaţi au fost o viaţă întreagă. Mici şi neînsemnaţi, la fel ca şi creaţia lor...

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…