Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Când imaginile se mută în atenţia “ochiului minţii”

On Iunie 13, 2021
, in
Leadership Total by Neculai Fantanaru

Tot ceea ce vezi trece prin filtrul a ceea ce simţi faţă de ceva care te face să gândeşti profund.

Mă plimb seara prin Parcul Expoziţiei (din Iaşi), fapt atât de sugestiv pentru un om ai cărui pasi sunt călăuziţi de acel conţinut sufletesc spiritual, dens, inerent încărcat cu o mare dragoste de natură. Alene, cu chef de admiraţie faţă de vederile pe care natura le-a presărat din loc în loc pentru a-mi hrăni sufletul, încerc să disting forme, trăsături, şi să creez ulterior imagini din care să-mi procur material nou de studiu în domeniul artei interpretative.

Tot ce e nou şi plăcut mă bucură. Tot ceea ce natura dă experienței personale este urmarea firească a ceea ce se întâmplă când imaginile care îmi apar înainte surprind tot felul de expresii, emoţii, trăiri. Iată ce observ cu atenţie de această dată. Pe una din bănci şade o pisică a cărei blană, crem şi negru, îmi stârneşte curiozitatea. Pare a fi acelaşi suflet liniştit şi blând care se lasă mângâiat de orice trecător, o formă de fiinţă a cărei acțiuni și aventuri au un sens simbolic dacă ştii să transformi ceva banal în ceva sugestiv.

Cu altă ocazie am văzut aceeaşi pisică în braţele vreunui trecător, alteori am văzut-o plimbându-se agale prin mijlocul oamenilor, dar de cele mai multe ori ea aşteaptă să fie mângâiata pe o bancă. Pe aceeaşi bancă. Toată lumea o place. Dar pisica nu schiţează un gest, nicio expresie a chipului ei nu poate fi definită exclusiv prin accident, rămâne doar o constatare de fapt. Ea nu este nici tristă, nici fericită, pare doar puţin amăgită de un simţământ al propriei importanţe, ca şi de-acela de a-şi plânge de milă. Nu se mişca din cauza plăcerii, a durerii sau a trecerii alternative de la una la cealaltă din aceste stări.

Pisica nu simte decât mângâierea delicată a oamenilor buni, fiindcă numai oamenii buni simt lacrimile nevăzute ale unui suflet care aşteaptă o mângâiere, dar şi adierea speranţei care îi străpunge inima.

Leadership: Poţi să redai în pozitivism ceea ce simţi cu adevărat atunci când dai sens celor văzute care surprind ceea ce nu se vede decât prin asemănare?

Aşadar, mintea-mi este chemată să dea un sens celor văzute, a celor nevăzute şi a celor simţite din întorsătura gândurilor care nu contenesc să surprindă un mesaj aparte: tot ceea ce văd trece prin filtrul a ceea ce simt faţă de ceva care mă face să gândesc profund.

Pur şi simplu n-am putut să rămân nepăsător faţă de micul suflet care parcă simţea apropierea paşilor mei. Ca şi când imaginea dinaintea mea ar fi percepută printr-o stare de suflet, nu-i aşa? Cu drag, plin de afecţiune faţă de ceva atât de fragil, m-am aşezat câteva minute lângă micuţa fiinţă. Atunci, ea s-a ridicat cu grijă din locul ei şi s-a ghemuit încet-încet la mine în braţe.

Vedeţi, sunt anumite imagini în care te regăseşti, care te liniştesc sufleteşte, care te fac să te redefineşti. Începi să te uneşti cu liniştea din interiorul tău. Nu trebuie să îţi afişezi sentimentele în cuvinte doar ca să înţelegi că ceea ce simte cineva pentru tine este ceea ce simţi tu pentru el. La fel îţi dai seama şi de sentimentele unui om drag, cu aceleaşi afinităţi. Când te apropii de el, se apropie şi el de tine, nu se îndepărtează de tine, şi nu te simţi îndepărtat de lângă el.

Simţi când cineva are suflet pentru tine... asta m-a învăţat, cel mai bine, o pisică.

În principiu, ceea ce trecem prin filtrul emoţiilor face parte din categoria celor simţite, a celor văzute cu forţa magiei care cumulează expresiv calităţile şi cerinţele trăirilor subiective menite să reflecte o oarecare putere asupra activităţii de cunoaştere. Or acum, mintea-mi conteneşte sensuri ale unei imagini profunde prin ceva aparte: gândurile gândesc oare ceea ce simt atunci când dau sens celor văzute care surprind ceea ce nu se vede decât prin asemănare?

Leadershipul este consecinţa unei stări de compatibilitate. Înseamnă să introduci în lumea trăirilor tale o imagine a cărei finalitate (previzibilă) este similară cu prelungirea unei stări de reflexie asupra sinelui.

Când imaginile se mută în atenţia “ochiului minţii”, abia atunci poţi să desluşeşti mai uşor importanţa situaţiilor de viaţă care îţi creează stări emoţionale sau comportamentale.

Să nu uităm că, de la ascultare la învăţătură este doar o imagine ce surprinde acea ştiinţă a însufleţirii, fără de care scrisul, oricât de perfect ar fi el, nu ar putea să redea cu exactitate ceea ce gândeşte omul în inima lui.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…