ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Carly's Song

On Iulie 02, 2017, in Leadership W3-Integra, by Neculai Fantanaru

Singura cale de a accede la acea plăcere a împlinirii pe care doar realizările cu adevărat importante o pot oferi este să te eliberezi de limitele care te ţin prizonierul propriei anxietăţi.

Făceam slalom printre stări, printre remuşcările clipei pe care realul mi le arunca sub forma bătăilor răsunătoare şi accelerate ale inimii, dereglări de ritm, palpitaţii, precum ascultarea necontrolată a unei muzici neselectate, interpretate ca o notă de subsol într-un experiment psihologic timpuriu.

Plină de întrebări, de incertitudini, mă aflam sub presiunea unui fenomen misterios şi complex, aruncată într-un abis care parcă retrasa coordonatele unei creaţii ce deschidea drumurile artei între ideea de voaierism asociat pasiunii pentru lectură, foarte dark, însă nevinovat, şi un voaierism scuturat de încărcătura plăcerilor senzuale.

Nu era de ajuns riscul pe care şi-l asuma farmecul subtil al acestui tip de literatură autoficţională, atentă la nuanţa unei tăceri adânci, acuzatoare, dar perverse și incitante, care adesea anesteziază rușinea unui păcat în imensitatea nopţii.

Mai trebuia să posed şi instrumentele necesare pentru a mă putea descurca în universul ce mi se propunea drept o vrajă pe care nu o înţelegeam, dar pe care o acceptam ca pe una din măreţele forme ale vieţii şi transformării personale. Pentru că însemna o aventură totală şi tainică, din care numai un artist ar fi putut extrage esenţa unei idei arhetipale, a unei fiinţe separate de ceilalţi.

Leadership: Iei în considerare acea stare contrară unei firi statornice, prin definirea expresă a noţiunii de „împrejurare” pe care se întemeiază contestarea valorilor care te recomandă ca artist?

Rareori se poate vorbi despre un roman stilistic inspirat din împăcarea antagonismelor dintre privat şi public, dintre încălcarea intimităţii, codul secret al perversităţii şi ecoul inconştientului fericit, în paradigma modernistă ca fiind unul reușit. Mai ales dacă el nu își asumă o apropiere specială între două lumi diferite.

Îmi era de ajuns să mă privesc în oglindă ca să mă regăsesc într-o lucrare artistică întemeiată de născocirea unei minţi aflate sub inspiraţie faustiană, prin zămislirea unui ritm al polarităţii între iubire şi contrariul ei, între pasiunea unificatoare şi dorinţele multiple, între mistic și raţional, între Cervantes și Nabokov, între care existau un continuum de posibilităţi. Carly don't be sad, Life is crazy, Life is mad, Don't be afraid.

Fiind dăruită întru totul senzualităţii înlănţuirilor de cuvinte, fără de care genul autoficţional nu poate fi înţeles pe deplin, mă testam într-un experiment incognito al gândului obscen născut din aburii suspinelor pentru o fericire eternă. Un ultim acord al fanteziilor şi viselor adolescenţei. Pentru a evidenția regulile stranii are teoriei mele despre rolul miraculosului în efemerul de lângă mine şi încărcându-l cu semnificaţii dincolo de limitele unilateralităţii.

Urlau în cuvintele mele nu doar savoarea unei obscenităţi bine plasate într-un context pasional, combinată cu o copleşitoare spaimă, ci şi necunoscutul noii ipostaze de victimă care-mi măsura capacitatea de a urma orbeşte ceva atât de efemer ca senzaţia de euforie. Nici Dumnezeu n-ar fi putut curprinde nemărginirea clipei plină de erotismul ce se agita în sufletul meu.

Leadership: Poţi să te plasezi într-un context al posibilității de a te accepta pe de-a întregul, fără să-ţi resimţi propria condiţie sub semnul unei alterităţi vinovate?

Şi datorită acestui farmec efemer mă simţeam urmărită din toate unghiurile unei situaţii, pozitive, negative, complexe, simple, privită din spatele unei oglinzi mişcătoare, reflectând doar presentimente, în noaptea unui joc palpitant care cerea un preludiu al ieşirii din timpul uman şi o seducţie a unui corespondent în planul simţurilor, pe fondul unei temperaturi aparte.

O curiozitate preschimbată într-o estetică a revelaţiei. Căci mă simţeam sechestrată într-o proiecţie a imaginarului artistic, mai presus de ceea ce consideram anterior o schimbare într-un colţ de suflet, în care un ochi magic mă privea necontenit din toate direcţiile posibile. Eyes Wide Shut în ideea de voaierism al unui self-portrait care cere să fie citit în relaţie cu originalul.

Întotdeauna un portret creat în urma unei provocări neaşteptate şi a unei dorinţe perverse, nespuse decât pe-ascuns, la miez de noapte, puse pe seama unui acces de nebunie doar ca să treci dincolo de acel sentiment de vulnerabilitate simţit inconştient, s-ar putea exprima foarte bine printr-un salt în necunoscutul unei suprarealități ipotetice.

Autenticitatea care îmbrăţişează dezvoltarea personală, și mai apoi leadershipul, se stabileşte în funcție de semnificaţia pe care o acorzi valorilor tale într-un test al limitelor și al revoltei care se pun în calea realizării de sine.

Valorile în care crezi sunt date de provocările care te îndeamnă la creaţie, de capacitatea de a fi conştient de sentimentele, senzaţiile tale şi de a le exprima în relaţie cu exteriorul?

Născocirea unei noi expresii artistice este una din virtuțile mele de căpătâi. Grandoarea obscenităţii debordante şi umilinţa unui păcat pe care nu-l poate dezlega nici pocăinţa, se contopesc sub luna roşie a unei disperări care încearcă să-şi esenţializeze motivele ascunse în concordanţă cu lucrarea artistului izolat ce îşi resimte propria condiţie sub semnul unei alterităţi vinovate.

Carly don't be sad. That's your destiny. The only chance. Take it, take it in your hands. Abia acum remarc ce splendid se îmbină lenjeria intimă a literaturii cu tensiunea perversă a momentului înălţător de inspiraţie. Simt că cineva mă atinge, îmi cuprinde şoldurile într-o intensă încărcătură emoţională, mă incită şi mă consumă. Ceva aproape ireal transcende acele trăiri egoiste şi poate un pic materialiste de la vârste mai înaintate.

Singura cale de a accede la acea plăcere a împlinirii pe care doar realizările cu adevărat importante o pot oferi este de a te elibera de limitele care te ţin prizonierul propriei anxietăţi (sau marginalităţi). Scriitorii și artiştii cei mai buni au înțeles foarte bine acest lucru.

Carly's Song este o mărturisire a păcatului de care suferă artiştii cei mai buni, semn că au și ei sensibilităţile lor, ce se poate formula în felul următor: „Dacă eşti deschis către noi experienţe de viață și noi posibilități de creaţie, nu ai limite în a-ţi elibera dorinţele ascunse”.

* Notă: Enigma - Carly's Song

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us