ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cobra neagră

On Decembrie 12, 2013, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Construieşte-ţi o viziune asupra Omului pe care îl întruchipezi, care să depindă de rezultatul raţiunii şi de deplina cunoaştere a consecinţelor manifestărilor negative.

„Fiica mea, Catherine e foarte blândă şi bună. Vorbeşte cu ea şi vei vedea. Ai puterea. Poţi să o faci. Ştiu că poţi simţi dragoste şi compasiune. Ai o şansă mare să arăţi întregii lumi că poţi fi la fel de milos pe cât eşti de puternic, că eşti destul de bun să o tratezi pe Catherine mai bine decât te-a tratat pe tine lumea. Ai puterea. Te rog.”

Convingătoare, vocea senatoarei Ruth Martin transmite şi inoculează o trăire improvizată, bazată pe ideea că bunăvoinţa este calea spre bine, spre însănătoşire, spre izbăvire. Această emoţie predominantă trebuie să accelereze o paralizie temporară, să amorţească centrii nervoşi şi să menţină stabilitatea elementelor pozitive de care Buffalo Bill trebuie să se ancoreze. Astfel, ea încearcă să diminueze consecinţele negative ale instabilităţii psihice ce influenţează puternic evoluţia acestuia.

Agentul FBI, Clarice Starling observă imediat intenționalitatea din spatele vocii. “E deşteaptă. Iisuse, e chiar deşteaptă. Îi repetă numele. Dacă Buffalo Bill o va privi pe Catherine ca pe o persoană şi nu ca pe un obiect, îi va fi mai greu să o ucidă.

Influenţa veninoasă a raţionamentelor

Dar oare imposibilul poate deveni posibil? Ca un vulcan cufundat multă vreme într-un somn adânc, Buffalo Bill va da oare prilej Ego-ului său pozitiv să se manifeste deschis, printr-o faptă bună? Sau va răbufni cu mai multă violenţă din inerţia inoculată de greutatea sufletească a acestor cuvinte chibzuite şi deterministe?

Pentru ca individul acesta obscur să se lepede de păcatele sale cu ajutorul unei contritio, printr-o căinţă desăvârşită, nu e de ajuns să fie străpuns din plin de acea tensiune alimentată cu energie pozitivă concentrată, liniştitoare. Trebuie ca afecţiunea din dosul acestor cuvinte să-i pătrundă în sânge şi să influenţeze ritmul de circulaţie al acestuia, asemenea unui regulator. Şi, numaidecât, să furnizeze acel combustibil purificat care să-i alimenteze puternic sensibilitatea, asigurând o temperatură constantă manifestărilor sale.

Mental, Buffalo Bill se luptă cu o cobră neagră, cu influenţa veninoasă a propriilor sale raţionamente, dar îi lipseşte constanta de echilibru. El nu poate atinge acea stare de stabilitate totală corespunzătoare unei funcţionalități sociale considerate normale.

Leadership: Eşti prins în angrenajul închiderii în sine a viciilor?

O demonstraţie pe viu a resurselor nebănuite ale omului, fondată, oricât ar părea de paradoxal, pe plan psihologic şi spiritual, reflectă uimitoarea putere a minţii. Şi, totodată, cât de departe se ajunge traversând meandrele unui drum îngust, prin luarea unor decizii mărunte, la o poziţie considerată neatacabilă pe termen scurt, dar fără nicio şansă de supravieţuire pe termen lung.

Ceea ne face să aprofundăm cu mai mult simţ de răspundere leadershipul, este constanta de a fi a omului care îşi demonstrează calităţile şi adevăratul potenţial prin renunţarea la principiile care fundamentează sensurile limitelor şi ale caracteristicilor sale de rezistenţă şi stabilitate. În baza unor raţionamente greşite, chiar aberante, denigrând sau negând valorile unanim acceptate.

Toate aceste mutări de conectare indirectă la un alt gen de viziune, printr-o imagine întreţinută de sine care dă fiori în loc să inspire respect, fac trecerea către o mentalitate conflictuală, mai puţin îndreptată spre dialog și cooperare. În final, vraja stârnită de modul cum omul interpretează realitatea şi se raportează la ea, înlesneşte transferul în zona gândirii reci, lipsită de emoţie.

Ireparabil, omul capătă astfel un oarecare grad de rezistenţă împotriva eventualelor influenţe şi distrugeri de ordin extern, dar pe de altă parte face dovadă de o superficialitate morală care-i copleşeşte propria fiinţă, răsturnând acele raţionamente ce nu-i pot susţine evoluţia pe plan profesional şi social.

Prin alterarea naturii sale, prin adoptarea unei realităţi bolnave, omul, prins în angrenajul închiderii în sine a viciilor (acele manifestări aberante constatate de Jung drept caracteristice infecţiei psihice a timpului nostru) îşi duce singur viaţa spre suferinţă, angoasă şi în cele din urmă spre pierzanie.

Leadership: Iei în considerare sentimentul moral atunci când devii imun la “otravă”?

Individul care îşi asumă rolul de promotor al schimbării mentalităţii nu poate face trecerea de la o mentalitate conflictuală la una îndreptată spre dialog și cooperare - dacă mai întâi nu este străpuns din plin de acea tensiune alimentată cu energie pozitivă concentrată, liniştitoare. El poate deveni indestructibil din punct de vedere moral numai dacă supravieţuieşte tuturor proceselor de transformare atât la nivel individual, cât şi la nivel colectiv. O renegare a propriei naturi, prin instalarea unor blocaje mentale sau indispoziţii emoţionale extinse prea mult, anunţă începutul anihilării propriei identităţii, o nimicire a propriei fiinţe la nivel psihologic şi social.

Carl Gustav Jung, fondatorul psihologiei analitice, a observat omul în cadrul tratamentului psihic. Crizele de personalitate şi identitate, ce aveau loc în cadrul unui proces continuu de autoobservare şi autocorecţie, duceau în mod inevitabil la confruntarea pacientului cu umbra sa, cu acea jumătate întunecată a sufletului său de care s-a debarasat prin proiecţii sau reprezentări de pozitivităţi negabile şi negativităţi la rândul lor negabile. Practic, omul poate fi influenţat de stări alternative de personalitate care creează premisele unui raţionament nepotrivit.

A lua în considerare sentimentul moral atunci când devii imun la “otravă”, înseamnă să te debarasezi de toate viciile pe care le adăposteşti tine, astfel încât să nu devii robul pornirilor şi simţirilor, nemodelate destul de educaţie, cultură, experienţă şi de înţelegerea realităţii, ce pot provoca răul în jurul tău.

Singurul mod de a dobândi acea constantă de echilibru de care ai atâta nevoie pentru a-ţi trasa clar drumul de urmat şi a pentru avea convingerea că viitorul e pe mâini bune, este să te lupţi cu „cobra neagră”, cu influenţa veninoasă a propriilor tale raţionamente şi percepţii.

Construieşte-ţi o viziune asupra a ceea ce eşti şi asupra a ceea ce nu trebuie să fii, care să depindă de rezultatul raţiunii şi de deplina cunoaştere a consecinţelor manifestărilor negative.

Cobra neagră desemnează acel Alter-Ego, duşmănos şi tendenţios, ce influenţează negativ gândurile, raţionamentele şi modalităţile de acţiune. Suntem toţi o combinaţie de “alb şi negru”, de “bine” şi “rău”, proporţia dintre ele depinzând de cei doi parametri ce pot fi oricând resetaţi: puterea de expunere la noi experienţe şi provocări, şi modul cum reacţionăm la ele.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us