ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Compoziţia în timp a neînţelesului

On Iunie 07, 2013, in Jurnal de Leadership, by Neculai Fantanaru

Adu ultima cărămidă la construcţia ştiinţei tale, scoţând la iveală necunoscutul din materia care se coagulează în jurul unui set de adevăruri nebănuite.

Am părăsit camera cu o senzaţie nelămurită şi ciudată, ca şi cum raţiunea îmi era subordonată unor impulsuri de comandă care generau o anumită presiune asupra minţii mele. Căci ajunsesem să cunosc marea taină, iar ea răsuna ca un avertisment, ca o bubuitură de tun, tot mai stăruitor. Purtarea pe umeri a unei măreţii devenite povară, înţelesul lumii, scopul vieţii, măsura tuturor lucrurilor, deveneau tot mai anevoioase.

O autoritate străină de modelul meu de gândire îmi direcţiona paşii, voinţa, abandonul. Nu credeam că mă voi mai întoarce niciodată în micul meu laborator, în care îmi alimentam ştiinţa cu noi analize.

Dar munca mea de-o viaţă, cercetările mele care aveau ca scop descoperirea unor noi câmpuri de extracţie a înţelesurilor ascunse în mecanismul care controlează trecerea timpului, observaţiile mele din decursul atâtor ani – totul a fost degeaba? Un gând mă pistona neîncetat: “N-ai terminat încă !” şi mă atenţiona cu insistenţă: “Ai face bine să mai cugeţi la ce ai făcut până acum şi, mai ales, la ce ai de făcut de acum înainte !

În egală măsură, dar nu neapărat într-o anumită ordine, trebuie să-mi exprim recunoştinţa pentru acest capăt de drum. Căci am dat peste un nou început, am găsit un alt traseu de legătură cu poteca ce urcă spre vârful ştiinţei, cu firul de bază care duce spre adevărata cunoaştere. Un nou spaţiu se delimita într-o permanentă absorbţie de ceva necunoscut. O lume nouă renăştea, cu mai multă raţiune, cu mai multă convingere ca altădată.

Câmpurile care menţin cunoaşterea oricăror fenomene

Biologul englez, Rupert Sheldrake, a avansat ideea unor câmpuri de tipul “câmp formator” sau “câmp generator”, câmpuri morfice, care aveau rolul de a menţine cunoaşterea oricăror fenomene, nu doar din lumea vie, ci şi din cea minerală sau chiar cuantică.

În sfârşit mi s-a adus ultima cărămidă pentru construcţia mea ştiinţifică. Aş putea încheia şirul cercetărilor mele printr-un adaos de forme şi efecte, printr-un artificiu de percepţie. Crearea unor câmpuri multi-valoare, de tipul “câmp formator” sau “câmp generator”, din care să rezulte înţelesul şi subînţelesul lucrurilor, era, deci, posibilă.

Împins de un curent şi de un elan puternic, frământat de acea pătrunzătoare nevoie, de-a dreptul cuceritoare, de a sesiza semnificativul din lucrurile nesemnificative, mă adânceam, fără oprire, într-o stare tot mai acută de creaţie.

Căutam să atribui noi valori, minime şi maxime, unor noţiuni neştiute, dar esenţiale. Căutam să atribui noi înţelesuri, mai subtile, unei cunoaşteri apriorice. Şi, sub acţiunea unui catalizator corespunzător, încercam să scot la iveală necunoscutul din materia care se coagulase în jurul unui set de adevăruri nebănuite, axiomatice şi inadmisibile, care încolţeau mereu în alte forme.

Susţineam cu o dăruire extremă noi puncte de vedere care se conturau în cadrul cercetărilor mele. Este evident faptul că mă implicam într-un joc extrem de laborios, captivant şi surprinzător prin capacitatea sa de a reconstitui un nou orizont intelectual.

Un joc în care gândurile despre compoziţia în timp a neînţelesului, a inexplicabilului şi inexistentului, puteau lăsa loc la noi interpretări, construind temelia unei noi ordini şi unei noi valorificări a inepuizabilului lor conţinut.

Poţi să optimizezi accesul la zona leadershipului mergând pe potecile neînţelesului?

O autoritate străină de modelul tău de gândire îţi direcţionează toţi paşii? Cugeţi la ce ai făcut până acum şi, mai ales, la ce ai de făcut de acum înainte? Eşti strâns legat de acel gigantic efort intelectual de a da noi valori unor înţelesuri subtile? Poţi să construieşti temelia unei noi ordini care să asigure o valorificare superioară a ştiinţei tale?

Înainte de a analiza de unde vine supradimensionarea unor merite, competenţe, sau diminuarea drastică a altora, din motive care ţin de specificul evoluţiei tale, trebuie să colectezi datele relevante pentru analiză.

Dacă ştiinţa ta nu este alimentată constant cu noi elemente care să-i sporească valoarea, dacă munca ta de-o viaţă, dacă observaţiile tale din decursul atâtor ani nu se concretizează într-un bun care să figureze ca garanţie pentru calitatea pe care o va oferi leadershipul practicat, atunci cel mai probabil “rankingul” pe care ţi-l vor acorda ceilalţi va fi slăbuţ.

Ceea ce vine în completarea ştiinţei tale, şi se reflectă în oglinda leadershipului, sunt amănuntele care alcătuiesc mozaicul de preferinţe şi practici, cu constantele lor menite să asigure protejarea identităţii tale. Însăşi cercetarea bine gândită, aplicabilă în faţa celor două instanţe - a separării sau a fuziunii cu un real care nu poate fi negat - constituie motorul ştiinţei, factorul decisiv al progresului tău.

Numai un model nou de gândire poate să-ţi comande şi să-ţi direcţioneze paşii spre zone de perspective mai largi şi mai stabile, înlesnind legătura dintre “necunoscut” şi leadership.

Cercetarea ta, care ar trebui să aibă ca scop descoperirea unor noi câmpuri de extracţie a înţelesurilor ascunse în mecanismul care face posibilă sporirea ştiinţei, deci care vizează relevarea unor noi puncte de vedere şi a unor noi adevăruri care s-ar putea dovedi vitale pentru viitorul leadershipului, trebuie să aibă ca rezultat un “produs” care să te reprezinte şi să-ţi ofere avantajul de a-ţi personaliza rankingul.

Optimizează accesul la zona leadershipului mergând pe potecile neînţelesului. Reformulează criteriile de judecată cu care operezi, adoptă un sistem de gândire diferit de sistemul de gândire dominant, dezvoltă în permanenţă noi scheme, noi variante de răspunsuri la cât mai multe posibile întrebări fără răspuns.

Valuri de noi înţelesuri, realităţi şi perspective trebuie să-ţi inunde malul minţii, altfel ştiinţa nu te va putea reprezenta fidel, în culorile ei alternante, drept un inovator.

Adică ai face bine să cugeţi la ce ai făcut până acum şi, mai ales, la ce ai de făcut de acum înainte, pentru a putea să dai viaţa unei materii mai subtile şi mai valoroase, unor abordări mai sofisticate care să-ţi permită o autonomie mai mare de funcţionare.

Nu uita că cine nu este capabil să dea viaţă în fiecare zi unei noi construcţii aparte, sau unei viziuni cu totul diferite, în domeniul său de activitate, acela nu are dreptul şi puterea de a se numi profesionist.

Leadership: Ai puterea să lărgeşti cadrul de înţelegere şi de cuprindere a unei noi lumi?

Mult mai interesante, nu numai prin relevanţa lor, ci şi prin logica pe care îşi bazează verdictul, sunt răspunsurile la contestaţiile privitoare la abaterile tale de la drumul principal.

Forţa cu care sunt puse în valoare cunoştinţele extrem de adânci pe care le-ai acumulat despre leadership, sau despre orice alt domeniu de interes, determină rezultatul luptei pentru cucerirea deplină a sinelui, dar şi acea continuă activitate pentru cucerirea unei noi lumi de sensuri şi revelaţii.

Întemeiată ca o reacție împotriva orientării într-un stadiu al profundei înţelegeri ce nu implică oprirea alimentării leadershipului cu noi sensuri şi esenţe multiple, introducerea “semnificativului” într-un nou înţeles, prin intermediul unui joc al imaginaţiei, fără a-ţi pierde reperele într-un nou context, are drept scop o nouă ajustare calitativă a abordărilor. Acestea duc inevitabil la reinventarea ta şi la reconectarea frecventă, tot mai profundă, cu un leadership permanent măsurat şi eficientizat.

Compoziţia în timp a neînţelesului trasează îndemnul de a cugeta şi a găsi tâlcul prezentului, pornind de la cunoaşterea şi analiza trecutului. Acest proces se poate desfăşura abordând şi căi indirecte, ocolitoare, mai lungi şi mai laborioase, pe parcursul cărora poţi găsi elemente noi, omise printr-o abordare directă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us