Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Culoarea unei reprezentări vizuale de excepţie

On Martie 14, 2022
, in
Performance eX-Flash by Neculai Fantanaru

Artistul care dă consistenţă temelor sale de reflecţie pune accent pe acea sensibilitate proiectată asupra sinelui stabil, care nu se schimbă indiferent de realitate.

O culoare poate fi dominantă într-un tablou atunci când este folosită mai degrabă ca o modalitate de a comunica şi de a împărtăşi ceva din câmpul sensibilităţii mele, poate şi ceva din universul nebuniilor mele. Dar această culoare caldă, simplă, fin diferenţiatoare, nu este importantă pentru a atrage atenţia asupra detaliilor: îndemânarea, imaginaţia, creativitatea cu care am fost înzestrat pentru a înălţa o imagine spre culmile măreţiei artistice, ci pentru a mă îndepărta de ceea ce experimentatorul de idei numeşte “erori de indicare a posibilului cunoaşterii”.

Mereu lipsea ceva din căutările mele: contactul cu mine însumi, cu forţa de expresie, contactul profund cu acea energie plină de sentiment care îşi poate elibera puterea prin împărtăşirea unei transfigurări sufleteşti. Iar asta se întâmpla pentru că eram doar un experimentator de peisaj care lucra mult în aer liber, înzestrat cu cea mai sensibilă parte a unui suflet sărac, dar nu eram şi un explorator pur-sânge care exersează suficient artele transparenţei unei metafore atotcuprinzătoare.

Cât despre culoare, aşa cum este ea exprimată în câmpul compoziţiilor mele de factură expresionist-abstractă, se pliază în mod admirabil pe sensibilitatea şi receptivitatea manifestată faţă de trăirile celor din jur, conform unui Shatapsettian Synnem (o primă întâlnire a intelectului cu Lumina cea mare). Este de ajuns să o redau în lumina evocării unui moment de tipul “Cine ar fi crezut?” a pentru a definitiva o experienţă de individualizare a sinelui.

Niciodată un om nu se va putea numi artist fără să-şi găsească propria culoare care să-i completeze frumusețea și să-i sublinieze, de exemplu, trăsăturile puternice de caracter cu care l-a răsplătit generos natura.

Leadership: Poţi să evidenţiezi expresia sinelui tău ideal sub forma relativă a unei creaţii experimentată în “ascunsul” unei lumi care înfăţişează realitatea prin surprinderea esenţei non-materiale a unui creator desăvârşit?

Ca o reflexie a soarelui vizibilă de pe pământ, culoarea de chihlimbar îmi redă vizibilitatea în spaţiul reflexiei unei formule de emancipare în ceea ce priveşte stilul de exprimare. Tocmai datorită acestui stil am încercat, de atâtea ori, să mă fac remarcat prin pensulaţii subtile și jocuri cromatice vibrate. Ceea ce scria Simona Popescu în romanul “Exuvii” vine ca un fel de completare a acestei culori, sinonimă cu emoţia expresiei ce o exprimă chipul meu în câmpul imaginii unui artist care are un talent deosebit şi poate să exprime plastic ceea ce se poate face prin intermediul artei:

”Auzeam culoarea, şi ea avea sunetul foşnetului. Mă lăţeam peste verde, eram o şuviţă de verde închis peste catifeaua de verde pal ca al omizii. Eram un fir pe care tocmai îl croşeta o tanti într-o vestuţă de lână. Eram firul şi mă încolăceam în ochiuri. O igliţă, nişte andrele făceau din mine un model gros sau o spumă de dantelă. Şi tot aşa... “

Tot la fel, în centrul imaginii înscrisă în creaţia mea, pe care o descriu în cuvintele cele mai liniştite, vibrante şi luminoase, se regăseşte acea sensibilitate cu care se armonizează valorile cromatice și dialogul dintre lucruri şi suflet. Cum oare să pătrund sensul profund al individualităţii mele reflectată într-o imagine stilizată a reîntâlnirii cu mine însumi, dacă nu ştiu să redau culoarea unei reprezentări vizuale debordând de concreteţe, a curgerii vieţii de la suprafaţa unei frământări a sufletului?

Esenţa non-materială a unui creator desăvârşit purcede din dezvoltarea unei reprezentări vizuale în al cărei prim plan se situează întruchiparea sufletului său, surprins prin alăturarea unor culori care îşi menţin intensitatea în timp.

Iar leadershipul are aceeaşi calitate pe care o au culorile din creaţia mea: este de o mare puritate, chiar şi atunci când se amestecă cu diferite fragmente ale vieţii mele particulare.

Culoarea unei reprezentări vizuale de excepţie, desemnată prin expresia sinelui ideal, poate fi caracterizată prin: tonalitate (ambianța cromatică specifică unui tablou), luminozitate (intensitate) şi saturaţie (puritate).

Aici fac referire la o tehnică ton-pe-ton ce nu ține cont de umbrirea intermediară în care este situat un personaj sau altul din creaţiile mele, ci mai degrabă ţine cont de necesitatea facilitării unei reprezentări vizuale unde realul este complet dezgolit de ornamente inutile, aşa cum este esenţa unui obiect care are o singură culoare (de exemplu o frunză verde).

Această tehnică pune accent pe sensibilitatea care se răsfrânge asupra sinelui stabil, care nu se schimbă indiferent de realitate.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…