ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cunoscătorul misterelor şi maestrul labirinturilor

On Noiembrie 14, 2013, in Jurnal de Leadership, by Neculai Fantanaru

Caută să priveşti din alt unghi misiunea descoperitorului din tine, ca să poţi accede la o nouă înţelegere a relaţiei dintre leadership şi ştiinţă.

Gânduri dezlănţuite îmi umpleau mintea lucidă, conştientul devenind subconştient. Totul se stingea înaintea ochilor, mărturia vie a dezorientării profunde care provoca halucinaţii puternice şi înfricoşătoare, deformând imaginea realului. Căci o parte nesupravegheată din mine, un personaj nou din mintea mea se înălţase nestingherit atât de mult în sferele transfigurării şi iluminării încât aproape că aş fi putut cuprinde toate legile existente pe acest pământ.

Îmi împlineam transformarea într-un spaţiu de libertate, printr-o trecere dincolo de neputinţă. Prin adoptarea unei forme noi, distincte şi particulare de “a fi” care ajungea în contexte care nu îmi erau familiare. De parcă toţi demonii din capul meu, închişi într-o viziune dincolo de intelect, concretizată în imagini pline de vitalitate ale unui viitor inevitabil, ar fi fost legaţi de o forţă invizibilă care îmi paraliza voinţa de a-mi da seama ce se întâmplă.

Negreşit, această taină a imprevizibilului mă înconjura în permanenţă, tulburându-mi mintea, suspendand-o într-un real fortificat. Pătrunderea în labirintul contrariilor, îmbrăţişarea neştiutului, recreerea gândului care avea magia explorării inconştientului şi a eliberării de reguli fixe, mă puneau în dificultate. Căci începeam să descopăr fenomene pe lângă care trecusem cu nepăsare. Neîndoios, aventura în care pornisem, a cunoaşterii şi exploatării energiei subtile a aproximaţiilor, îmi orbea ochii - neobişnuiţi cu elementele de contrast care-mi distrăgeau atenţia.

Produsul unei reacţii întârziate

Între ceea ce aşteptam de la o mare experienţă şi ceea ce reprezenta în realitate acea experienţă exista o legătură de sens invers, un imens sparge-val care tăia drumul al cărui capăt nu-l vedeam.

Două entităţi se găseau într-o relaţie one-to-one opţională la ambele capete ale firului care mă lega de un nou aspect al ştiinţei mele. Anume, o entitate identificabilă doar în câmpul fanteziei. Şi o entitate a cărei existenţă distinctă şi independentă, inclusiv prin expresia ei sugestivă, era în afara oricărei contestaţii şi constrângeri a prezentului. Oh, Doamne, ce mi-a fost dat să îndur?

Maşina minţii mele se deplasa spre un spaţiu privat, neconvenţional. Precum acei normans care, pierduţi în ceaţă, îşi duceau navele fantomatice spre nopţile fără zori din lumile hiperboreene, navigând mereu spre Apus, descoperind insule şi pământuri necunoscute. Iar în acest spaţiu privat, dând glas sentimentului unanim de comuniune cu viitorul prin posibil, toate elementele se adunau şi erau focusate pe ceea ce conta cu adevărat.

Probabil fenomenul, uluitor de nou, mă bântuia doar pentru că am vrut să ating esenţa cunoaşterii ezoterice. Deci, să acced la starea de om fenomenal. Iar setea de a mă plasa mental într-un viitor inaccesibil, într-un spaţiu al materiei subtile căruia numai savanţii îi puteau da viaţă, proiectându-mă în infinit, era semnul unei satisfacţii a recunoaşterii eforturilor enorme de dezvoltare.

Dar, dacă este adevărat ce spunea cineva, că dintr-o neputincioasă invaliditate vine nevoia transfigurării şi emergenţa unui imaginar fantasmatic, atunci eu eram produsul unei reacţii întârziate a dezorientării produse de forma mascată a unei tensiuni interne. Generate de încercarea disperată de a mă propulsa spre un nivel superior de evoluţie.

Leadership: Poţi să separi elementele constitutive ale relaţiei dintre cele două entităţi care generează întregul evoluţiei tale?

Considerând că leadershipul poate fi identificat cu activitatea de asigurare a unei forme de evoluţie personală, cu aplicarea criteriului relevanţei la producţia de “accesorii” necesare saltului calitativ iminent spre progres, vom putea despuia orice raţiune care nu este luminată de sclipirea perfecţiunii. Sau, mai degrabă, de satisfacţia recunoaşterii eforturilor enorme de autodezvoltare.

Dar ce anume stăruie în sensul unei asemenea mişcări de ingeniozitate, în sensul tendinţelor de du-te-vino, relativizat, spre un bloc al cunoaşterii care nu este chiar atât de aproape de Arcul de Triumf al excelenţei în cercetarea ştiinţifică? Ei bine, promovarea creşterii ponderii utilizării, în contexte nefamiliare, unor viziuni dincolo de intelect, concretizate în imagini pline de vitalitate ale unui viitor inevitabil. Aceasta este partea esenţială din procesul de atingere al unui real satisfăcător, asigurând eficient o formă de progres.

Orice desăvârşire absolută cuprinde în sine totalitatea posibilităţilor de combinare a elementelor reale şi imaginare, valorificate în sprijinul propriilor ipoteze şi demersuri de cercetare. Aplicând mecanismul opţiunii de a avea orizontul profesional cât mai larg, construind ramificaţiile unui arbore al viitorului, imagine utilizată cu predilecţie atunci când cauţi să reproduci în realitate vreo schemă nouă de gândire, vei putea domina orice neajunsuri de ordin ştiinţific. Care derivă în mod fundamental din cele două premise majore esenţiale: “pot” şi “nu pot”.

Două entităţi generează “întregul” evoluţiei tale. Una a prelucrării informaţiilor complexe, cealaltă a finisării perfecte a suprafeţei de cunoaştere care îţi reduce continuu limitările. Dacă separi elementele constitutive ale relaţiei dintre ele, deci dacă pui ştiinţa sub semnul particularului sau a ambiguităţii, atunci nu vei reuşi niciodată să te autodepăşeşti şi să te convingi că a merge înainte este direcţia bună. Vrei să ai întotdeauna parte de noi provocări sau să pui în ecuaţia cercetării aceleaşi banalităţi?

Leadership: Te mulţumeşti să admiri faţada leadershipului expusă la cel mai înalt nivel ştiinţific?

Celebrul inventator american, Thomas Edison, a spus: “Nu am eşuat. Am descoperit 10.000 de modalităţi care nu funcţionează.” Chiar dacă leadershipul se focalizează mai mult pe aspectele personalităţii care te pot avantaja în societate şi în lumea businessului, aceasta nu înseamnă că îi lipseşte partea de antrenament ştiinţific care poate valida noi abordări în exprimarea propriului tău brand. Şi în evaluarea propriei funcţionalităţi.

Nu te mulţumi doar să admiri faţada leadershipului expusă la cel mai înalt nivel ştiinţific, printre zăbrelele gardului de fier al neputinţei de a explora noi frontiere cunoaşterii. Încearcă să uneşti părţi diferite ale spaţiului şi timpului. Perspectivele cele mai promiţătoare de ascensiune sunt condiţionate şi menţinute doar de adoptarea unei forme noi, distincte şi particulare de “a fi”, în contexte care îţi pun la grea încercare răbdarea, adevăratul curaj de întreprinzător, convingerile şi rezistenţa în faţa a ceea ce este necunoscut.

Cunoscătorul misterelor şi maestrul labirinturilor sunt două ipostaze ale cercetătorului care are curajul să se avânte în larg spre cunoaşterea şi împletirea elementelor valoroase şi neştiute din leadership.

Caută să priveşti din alt unghi această misiune a descoperitorului din tine. Lasă-te dominat de putinţa de a accede la o nouă înţelegere a lucrurilor, a relaţiei dintre leadership şi ştiinţă.

Numai cel ce navighează în spaţiul privat al materiei subtile va putea să creeze fundaţia indirectă a unei infrastructuri ce permite valorizarea particularului şi care conservă independenţa şi existenţa individuală a celor create întru dezvoltarea leadershipului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us