ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Dezvoltarea caracterului

On Ianuarie 12, 2009, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Fă un pas mai departe în dezvoltarea propriei tale personalităţi, maximizându-ţi responsabilitatea morală faţă de propriile tale convingeri şi acţiuni.

Dacă ajungi şeful poliţiei pe insula Amity, nimeni nu va avea vreodată curajul să îţi contrazică opiniile şi convingerile. Nimeni nu îţi va influenţa deciziile pe care le vei lua, viaţa profesională şi starea de spirit. De fapt, fără doar şi poate, te vei înconjura de oameni care te vor aprecia şi te vor susţine cu adevărat în tot ceea ce ai de realizat, în toate iniţiativele şi în toate proiectele de viitor.

Dar ce faci atunci când te confrunţi cu o situaţie mult prea grea pentru experienţa ta? Un rechin alb a ucis o adolescentă care înota aproape de ţărmul insulei. Se impune deci, să iei imediat anumite măsuri pentru a reduce riscul pe viitor al unui nou atac al rechinului ucigaş.

Dacă eşti precum şeful poliţiei Martin Brody, personajul principal din filmul “Fălci (1975)”, probabil vei asculta de primarul oraşului şi vei ascunde acest incident de restul locuitorilor, mai ales pentru că se apropie Ziua Americii, când toată plaja va fi plină, şi profiturile vor creşte. Dar iată că rechinul îşi face din nou apariţia şi mai ucide o persoană. Mama victimei vine la tine plângând şi după ce îţi trage o palmă zdravănă, te învinuieşte că, deşi ştiai de existenţa rechinului, ai lăsat totuşi oamenii să înoate. Ce faci acum? Închizi plaja definitiv?

Sper din tot sufletul că tu nu eşti precum şeful poliţiei din film care, nici de data aceasta nu a închis plaja. La insistenţele şi rugăminţile primarului şi a investitorilor care doreau cu tot dinadinsul să obţină venituri, Martin Brody, a lăsat în continuare plaja deschisă, până când, bineînţeles, rechinul a mai făcut o victimă.

Înţelegi posibilele implicaţii ale conştientizării faptului că eşti fiinţa din spatele leadershipului?

Liderul îşi fundamentează căile de echilibrare ale dezvoltării sale nu atunci când are de-a face cu o contrazicere a normalului sau cu o încălcare a tuturor principiilor care îl caracterizează, ci atunci când reuşeşte să corecteze o deviaţie absurdă. El găseşte curajul de a fi cu un pas înainte atunci când ceilalţi spun "Aşteaptă", el găseşte curajul de a fi singur în a face o alegere atunci când este înconjurat de oameni şi, mai ales, găseşte curajul de a depăşi acea alegere.

Toţi oamenii intră mai devreme sau mai târziu în jocul ambiguu al leadershipului. Astfel, longevitatea relaţiei "Lider-Oameni" și măreţele înfăptuiri ale echităţii, devotamentului, solidarităţii, onoarei sau bunului simţ, dezvoltă complexe neîncrederi sau nesiguranţă. Acest lucru conduce la o degradare a sistemului de funcţionare a liderului, la anularea percepțiilor bune despre sine si despre ceilalţi oameni. Şi chiar la asumarea (uneori nepăsătoare) a acelor trăsături care aduc o schimbare negativă în relaţia dintre ei.

Degradarea sau stadiul tardiv de dezvoltare al leadershipului pot genera percepții diferite asupra sensului filozofiei din spatele lui, proiectând pe fundalul său atât de încărcat, deseori dramatic, un cenuşiu care copleşeşte cu totul, tulburând orizontul pe care îl scrutează. Deci, atitudinea adoptată de lider în relația cu oameni din jur poate să contrasteze puternic cu luminozitatea specifică leadershipului, în imensa lui complexitate şi înţelepciune, bazat pe acea platformă de norme, reguli şi măsuri de prevedere care totuşi tinde să scoată la iveală şi să amplifice tot ce e mai bun din ei.

A îmbrăca forma autentică a unui caracter care e sinonim cu noţiunea de "acuzaţie" înseamnă să suporţi toate consecinţele unei decizii pripite din care se scad toate crezurile tale.

Observăm că asumarea şi conștientizarea faptului că eşti fiinţa din spatele leadershipului, a cărei percepţii despre sine pot fi interpretate negativ sau pozitiv, sau chiar în mod eronat, restrânge opţiunile tale de a fi de acord cu schimbarea în situaţiile limită.

La nivel de setări, leadershipul nu face întotdeauna un "corp comun" și nu are întotdeauna aceeași direcţie de desfăşurare cu intenţiile omului de a face compromisuri, de a trece peste prejudecăţi, de a renunţa sau de a-şi restricţiona puterea de influenţă.

Dimpotrivă, leadershipul pare mai degrabă a se distanţa de om, demarcându-se clar de zonele lor de legătură atunci când, în imensa lui vanitate, omul nu mai ţine seama de nimeni şi de nimic. Odată nerespectate obligaţiile şi neasumate angajamentele, relaţia "Lider-Oameni" se desprinde practic de sfera celor trei criterii: relevanță, funcţionalitate, liniaritatea abordării, ducând chiar la sensuri diferite, deseori chiar contrare.

Conflictele de pe tot parcursul timpului, divergenţele care se produc şi rezultatele la care se ajunge, întăresc și demonstrează acest lucru.

Leadership: Din aspirația ta spre un orizont de dincolo de realitatea imediată rezidă și greșeala fundamentală din care decurg toate viciile amăgirii cu excesul iluziei "Este bine şi aşa"?

Oamenii care au un caracter slab evită să ia decizii ferme atunci când este vorba de un risc major. De foarte multe ori ei se lasă influenţaţi de oameni mai abili, mai dornici de reuşita financiară şi care au o forţă de manipulare uriaşă.

Diferenţa dintre un lider şi un om de rând nu este lipsa de cunoştinţe, ci lipsa de fermitate. Liderii cei mai buni au mari realizări pentru că acţionează rapid, pentru că se implică cu hotărâre în rezolvarea problemelor şi sunt capabili să ia decizii majore în situaţii de risc. N-are ce căuta într-o funcţie de conducere acela care nu ştie să-şi impună punctul de vedere atunci când este cazul, care nu are curajul şi tăria de caracter de a lua în piept toate greutăţile, care nu-şi asumă responsabilitatea morală şi care nu acţionează cu maximă eficienţă atunci când lucrurile iau o întorsătură nefavorabilă.

Aşa cum companiile se concentrează în special pe asigurarea realizării elementelor de bază mai bine decât concurenţa, tot astfel tu trebuie să-ţi concentrezi întreaga esenţă a leadershipului tău asupra exercitării acelei responsabilităţi morale (care reiese din cadrul statutului special pe care îl ai) mai bine decât oricine altcineva.

Tu îţi evaluezi în permanenţă propriile emoţii şi acţiuni? Îţi analizezi cu atenţie tendinţele generale de evoluţie? E oare necesar să-ţi regândeşti orientarea către propriul tău eu? Cum interpretează ceilalţi oameni propriile tale eforturi şi acţiuni? Ai început să-ţi amplifici puterea interioară? Ai nevoie de nişte convingeri care să-ţi fie repere?

Nu poţi cere mai mult de la tine dacă nu eşti pregătit să te conformezi experienţei de a te simţi vinovat de faptele tale.

În viaţă te vei confrunta de foarte multe ori cu situaţii care nu vor fi sub controlul tău, însă caracterul va fi întotdeauna o piatră de temelie care te va ajuta să controlezi evenimentele care pot fi controlate. Datorită caracterului dârz şi hotărât, de fiecare dată când vei lua o decizie vei face un pas mai departe în dezvoltarea propriei tale personalităţi.

Indiferent de talentele pe care le ai, nu vei reuşi niciodată să devii un lider veritabil dacă nu ştii să îţi asumi responsabilitatea în situaţiile de criză, dacă nu te implici tot mai mult în soluţionarea problemelor şi dacă nu eşti suficient de hotărât să “joci tare”.

Dezvoltarea caracterului ţine de starea de spirit şi tiparele de gândire pe care ţi le aduce întâlnirea dintre ceea ce ţi se cere să îndeplineşti şi ceea ce eşti pregătit să sacrifici ca să înduri grozăviile infernale ale chinurilor sufleteşti.

Fă un pas mai departe în dezvoltarea propriei tale personalităţi, maximizându-ţi responsabilitatea morală faţă de propriile tale convingeri şi acţiuni.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate