ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Dincolo de negura alchimiei

On Aprilie 11, 2013, in Leadership X3-Silver, by Neculai Fantanaru

Priveşte dincolo de limitele la care nu ai acces, astfel încât să realizezi configuraţia cea mai stabilă a ştiinţei tale.

Rezultatul preocupărilor mele era de a stabili perspectivele ştiinţei mele aflate în strânsă corelaţie cu omul şi viaţa. Perspectiva era necesară pentru a plasa corect în timp şi spaţiu diferitele elemente deja cunoscute: pământ, aer, apă şi foc, combinate corespunzător într-o retortă, în măsura în care înţelegeam corect structura şi diversele lor particularităţi.

În timpul acestei operaţii complexe, distilând substanţele care prin natura lor fizico-chimică pot produce reacţii adverse, urmăream să dau viaţă unei a doua lumi. Generând o formulă care ar fi putut crea un efect cu totul excepţional. Un tip de raţionament care implica considerarea unor presupuneri ce ar fi putut fi abandonate în urma obţinerii de noi rezultate ştiinţifice. O renaştere a materiei, care mergea mai departe cu noi, continuu, ca fiinţe umane.

Evident, trebuia să iau în calcul posibilitatea de disociere a acestor elemente, transformându-le şi reînnoindu-le neîncetat, sub efectul unei evoluţii neanticipate. Dar şi posibilitatea unei descompuneri generale a acestei combinaţii, ca şi apariţia unei dominanţe a unuia din aceste elemente, având ca urmare anumite efecte secundare.

La urma urmei, ce eram eu? Ce anume mă forţa să mă apropii de adevăr, să amestec aceste substanţe în anumite cantităţi în propriul meu malaxor, să le frământ apoi ca pe-un aluat, să le las dospit, permiţându-le să acţioneze şi să-şi facă efectul?

Prin combinaţia chimică, atomii elementelor tind să-şi modifice stratul exterior de electroni, astfel încât să realizeze configuraţia cea mai stabilă, vitală. Sau, vice-versa, o configuraţie instabilă ce poate determina consecinţe nefaste. Aşadar mă puteam aştepta la orice, chiar şi la o catastrofă.

O iniţiere în ineditul inefabil

Căutam răspunsuri pentru a putea trece la nivelul următor. O aventură hipnotizantă în căutarea unui orizont unic, a unei supreme dimensiuni în care atunci când păşeşti totul devine posibil. Dar o căutare la capătul căreia aş fi putut să culeg o amară învăţătură: că toate orizonturile sunt amăgiri şi nu există decât orizonturi pierdute. De parcă aş fi încercat să cercetez ceva ce nu există, o Fantazia - cine este în stare să ajungă acolo nu se mai întoarce, riscând a nu se putea adapta la niciuna din cele două lumi.

Este zadarnic să cauţi o explicaţie a adevărului, acolo unde nu există adevăr. Şi nici minciună. Ci doar un mănunchi de gânduri, ploi şi curcubeie, umbre şi culori. Spaţiul intermediar, vidul. Care cu greu poate fi umplut cu ceva.

Biologul englez Julian Huxley susţinea că există o serie de întrebări pe care nu trebuie să ni le punem, deoarece nu au răspunsuri. Cu toate acestea eforturile mele, întemeiate, cumulative, rămâneau indisolubile. Alegeam întrebările şi căutam răspunsurile posibile. O continuitate a pregătirii în vederea obţinerii pietrei filozofale, parcurgând traseul de înţelegere a noţiunilor fundamentale ale limbajului alchimic. O iniţiere în ineditul inefabil.

Îmi spuneam că alchimia este ştiinţa maeştrilor. Şi că ea poate fi exprimată prin formula pertinentă şi valabilă, pe care am descoperit-o eu însumi, prin analytics, în urma unui procedeu de disecare şi recombinare. Culege un ciob de sticlă, pune-l la fiert două ore, presară-i deasupra puţin clar de lună, suspendă-l într-o rază de soare, şi vei obţine un diamant.

Dar mai mult ca oricare alt maestru, îmi revenea misiunea de a face cunoscută ştiinţa, de a o transmite mai departe, suscitând un nou înţeles prin intermediul operei - înainte de a mă ascunde în spatele ei. Un fel de scut împotriva degradării ştiinţei.

Însă opera mea consta într-un joc de înţelepciune, mister, responsabilitate şi reflecţie. Păstrând mai degrabă tăcerea, pentru ca misterul marelui mister să persiste, lăsam posibilitatea fiecărei generaţii ce vine pe lume să cerceteze aceste lucruri, să dobândească această cunoaştere străveche şi s-o aplice nemijlocit în contextul vremurilor ce le traversează.

Alchimia nu este ceva fortuit, ci mai degrabă un tărâm stâncos la care foarte puţini au acces, cuprinzând toate cele ştiute şi neştiute. Şi ea se întemeiază numai pe credinţă şi perseverenţă.

Leadership: Experienţa inedită care te poate ridica deasupra mulţimii

Cauţi o explicaţie a adevărului, acolo unde nu există adevăr? Eforturile tale, întemeiate, cumulative, rămân indisolubile? Ştiinţa ta poate fi exprimată printr-o formulă pertinentă şi valabilă? Îţi revine misiunea de a-ţi face cunoscută ştiinţa, de a o transmite mai departe? Susciţi un nou înţeles prin intermediul operei, înainte de a te ascunde în spatele ei? Opera ta se împreunează într-un joc de înţelepciune, mister responsabilitate şi reflecţie? Pe ce se întemeiază ea?

Felul în care te priveşti în relaţie cu ştiinţa, precum şi tendinţele pe care pui accent în mod excesiv în bătălia pentru formarea şi desăvârşirea ta, determină schimbări de optică, provoacă reacţii în lanţ, creează modificări de bază în propria-ţi personalitate. Toate aceste reacţii legate între ele, accelerate de un proces de acţiuni şi reacţiuni, de respingeri şi atracţii, de eliminări şi coordonări, pun în valoare rezultatul cercetării “alchimice”, al cărui singur catalizator este mobilitatea ta spirituală, deschiderea spre noi orizonturi.

Această experienţă de viaţă profesională, care poate fi trăită numai personal, trecerea de la un stadiu neevoluat la un stadiu avansat, cu rol de cuantificare, rafinare şi stabilizare a procesului de transformare, şi orientarea ta către cele mai bune rezultate, este esenţa alchimiei. Şi numai această experienţă te poate ridica înaintea mulţimii.

Leadership: Năzuieşte către ceva bine definit, apoi fă ajustările corespunzătoare !

John Fuhrman, preşedintele fondator al companiei Frame of Mind, Inc., oferă un sfat simplu de înţeles, şi numai bun de urmat: “Concentrează-te pe ceea ce îţi doreşti cu adevărat. Altfel, multe schimbări te vor îndepărta, de fapt, de destinaţie. Atunci când năzuieşti către ceva bine definit, este mai uşor să faci ajustările corespunzătoare.

Leadershipul din perspectiva demersului alchimic, înseamnă să plasezi corect în timp şi spaţiu diferitele elemente ale compoziţiei tale, calităţile, valorile, principiile, plus acele “minerale” care se găsesc în stare latentă, combinându-le apoi corespunzător în retorta care îţi modelează originalitatea.

Eforturile pe care le depui în acest sens sunt comparabile cu fertilizarea unui teren pentru a deveni mai productiv. Deci, vorbim de o investiţie inspirată care aduce profit pe termen lung. Iar selectarea acelor trăsături diferențiale care să-ţi confere un plus-valoare în raport cu ceilalţi aspiranţi la statutul de „alchimişti”, se face numai după finalizarea procesului tău de transformare.

Etapa următoare, distilarea acestor elemente, va declanşa acel foc purificator al eliberării tuturor potenţialităţilor care vor contribui la dezvoltarea unei imagini de sine adecvate, la stabilirea unei armonii eficiente între resursele creatoare ce te pot ajuta să treci la nivelul următor. Este nevoie de această distilare pentru a ajunge la esenţe, dar şi de realizarea unei configuraţii stabile care să permită constantelor tale să se dezvolte şi dobândească o mai bună stabilitate.

Dar trebuie luată în calcul, evident, posibilitatea de disociere a acestor elemente, care sub efectul unei evoluţii neanticipate, pot produce efecte secundare. Pentru a putea fi procesate aceste elemente, ele trebuie aduse la o fragmentare care să permită introducerea lor în procesul de dezvoltare. Aşadar, trebuie să te concentrezi pe ceea ce îţi doreşti cu adevărat, să năzuieşti către ceva bine definit, apoi să faci ajustările corespunzătoare pentru ca procesul alchimic să se pună în mişcare.

Dincolo de negura alchimiei exprimă multiplele variaţii şi diferenţe, nedezvăluite, din timpul operaţiilor care conduc la rezultatul preconizat de tine în tentativa de a-ţi ridica nivelul de autocunoaştere. Indică totodată o răsplată a eforturilor pe care le faci pentru a implementa schimbarea personală şi profesională, mult trebuincioasă, ducând în final la înţelegerea alchimiei.

Apropie-te de adevăr. Caută răspunsuri pentru a trece la nivelul cel mai înalt de cunoaştere. Ia în calcul posibilitatea de asociere sau disociere a elementelor tale definitorii, aranjează-le într-o altă ordine care să aibă sens şi să garanteze un crescendo al valorii tale. Priveşte dincolo de limitele la care nu ai acces, astfel încât să realizezi configuraţia cea mai stabilă a ştiinţei tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us