ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Doctorul misterios

On Iunie 24, 2011, in Leadership Magic, by Neculai Fantanaru

Desăvârşeşte-ţi legăturile cu ceilalţi oameni, intrând în spaţiul lor sufletesc şi orientându-le emoţiile într-o direcţie favorabilă lor.

Numai un singur medic mai putea face ceva pentru sărmana copilă, dar un medic priceput şi îndrăgostit de ştiinţă, care vindeca numai de dragul de a vindeca. Jacques Mérey, căci acesta era numele lui, privi cu amărăciune acea făptură omenească lipsită complet de inteligenţă şi de calităţi, ghemuită în ea, încolăcită pe salteaua prăpădită. Inima lui se cutremură. Un sentiment adânc de milă şi de îndurare îi străbătu trupul, fiindcă niciodată nu se confruntase cu un asemenea caz. Fetiţa abia împlinise şapte ani, dar nu era bună de nimic, fiindcă suferea de idioţie (capacităţile ei mentale erau foarte reduse).

Dar ochiul priceput al lui Jacques şi intuiţia lui formidabilă, combinată cu experienţa lui îndelungată, a sesizat imediat un amănunt esenţial: mâna fetiţei, nepăsătoare şi moale, pe care ai fi putut-o crede lipsită de articulaţii, mângâia câinele familiei care o înfiase. Părea că aceste două fiinţe inferioare se înţelegeau, părea că între ele exista o forţă misterioasă care le atrăgea. Pornind de la acest gest de simpatie pe care fata o arăta animalului, Jacques întocmi pe loc un plan de tratament.

Leadership: Preţuirea ta pentru cineva se manifestă prin nobleţea caracterului modelat de o curiozitate plină de avânt faţă de ceea ce se câştigă prin facilitarea relaţiei dintre “Totalitate” şi “Vid” ?

Saltul spre triumf. Primind încuviinţarea părinţilor ei adoptivi, Jacques o luă pe fetiţă dar şi pe câine - care era singura legătură vie cu ea, la el acasă. Spera că performanţele lui în ştiinţă o vor putea ajuta pe Eva să-şi recapete simţurile şi inteligenţa. Practic, el trebuia să pătrundă în adâncul acelui infern care se numea imbecilitate, să caute o inteligenţă ascunsă şi să o aducă, împotriva aparentului ei destin, la lumina zilei.

Biata fată era sortită unei vieţi de zbucium şi unui sfârşit dramatic. Dar uite că cineva s-a încumetat să înfrunte şi să schimbe aşa zisa soartă. Dacă ai citit „Doctorul Misterios”, de Alexandre Dumas, atunci probabil ştii că încrederea lui Jacques în ştiinţă a făcut un miracol.

Mai bine de patru ani el se luptă cu întunericul atât de adânc în care se afla micuţa Eva. Un tratament continuu, o supraveghere de fiecare clipă, o voinţă de neclintit. Folosindu-se de ştiinţa lui şi de toate „oportunităţile” naturii, el reuşeşte în final s-o vindece complet.

Vidul este o provocare a cărui răspuns probabil nici nu există, dar la fel ca acel "imposibil de definit" este reprezentat de aspectele greu de înţeles ale vieţii cu care îl asociem noi. Iar totalitatea cuprinde ceea ce descoperim la fiecare colţ al vieţii, felul cum creionăm în memorie un vis şi cum luptăm să-l atingem într-o realitate pe care nu o putem ignora la nesfârşit.

Facilitarea relaţiei dintre “Totalitate” şi “Vid” presupune să te interpui între descoperirea făcută de tine şi aplicarea ei, în funcţie de conjunctura creată de modul cum interpretezi o realitate care nu-ţi convine, dar nici nu poate fi negată.

Leadership: Poţi să estimezi gradul de conştientizare a realităţii celorlalţi oameni, prin comparaţie cu tine însuţi?

Leadershipul se individualizează prin mărimea şi sensibilitatea dependenţei faţă de amănuntele esenţiale. Un doctor ştie cel mai bine acest lucru. Capacitatea de a fi un catalizator pentru schimbare, dezvoltată pe baza faptelor reprezentate de descoperirea legăturilor dintre ceea a creat imperfect natura și ce putem face noi pentru a îndrepta efectele greşelilor ei, este rezultatul avântului şi disponibilităţii de a pătrunde în adâncul "infernului" şi de a distruge tot ce poate fi mai îngrozitor.

Întreaga forţă a Leadershipului este sintetizată în îndemnul: "Caută o inteligenţă ascunsă şi încearcă să o aduci, împotriva aparentului ei destin, la lumina zilei."

Se poate realiza ceva extraordinar prin asocierea celor două elemente: interes şi determinare, sub egida eficienţei comunicabilităţii emoţiilor şi trăirilor de care are nevoie omul pentru a elibera din postura de om slab şi neajutorat. Iar aceste două elemente sunt produse de un impuls de gândire hotărâtor care pune în practică un gând prin intermediul inspiraţiei, al spiritului de observaţiei, al exprimării fără reţinere, al inversării rolurilor, ceea ce favorizează procesul de funcţionalitate şi învăţare.

Iar procedeul folosit de liderii de mare impact, printr-o serie întreagă de corespondenţe de ordin conceptual şi pragmatic, este ilustrativ pentru reglarea "intervenției" care poate să răspundă într-o manieră satisfăcătoare nevoilor reale de formare şi dezvoltare.

Leadership: Îţi asiguri o poziţie de încredere dinspre genul de abordare pe care o defineşti drept "autoritate de control" către ceea ce face dintr-o persoană o fiinţă oarecum superioară ei?

Puterea de vindecare a temerilor, dedicarea, apropierea, atenţia, angajamentul, apelurile lansate prin intermediul conştiinţei, al valorilor de sine şi prin trăire conştientă, intervin în special în situaţiile dificile de relaţionare cu ceilalţi, atunci când nu reuşeşti să te transpui cu tot sufletul în locul celui care îţi cere sprijinul, raliindu-te la necazul lui, la matricea lui spirituală.

Totuşi, indirect, ele se regăsesc reflectate în maniera în care îţi conduci propria viaţă, când reuşeşti să te învingi pe tine însuţi, să te descoperi pe tine, când reuşeşti să te accepţi şi să fii prieten cu tine însuţi, când reuşeşti să ai compasiune faţă de tine.

Doar prin comparaţie cu tine însuţi îţi poţi asuma responsabilitatea de a face ca viaţa altora să fie mai bună, lansând în lumea reală prin intermediul "artei" de a te recrea şi redefini în mod constant - un nou angajament: fiecare om pe care îl întâlneşti este o reflexie a ta. Şi ai menirea de a te şlefui permanent şi de a scoate la iveală tot mai mult din ce poţi fi.

Leadership: Te racordezi la emoţiile oamenilor şi îi ajuţi să-şi depăşească limitele printr-un salt magic deasupra proceselor lor de gândire care fac dificilă înfăptuirea unei minuni?

Înţelegerea la nivelul emoţional al individului este esenţială în leadership. Capacitatea liderului de a recunoaşte emoţiile oamenilor şi de a le face din ce în ce mai active este poate cel mai important instrument pentru succes din trusa lui de calităţi. Un bun lider face deseori ceea ce fac doctorii atunci când se găsesc în faţa unei boli pe care n-au mai întâlnit-o şi pe care nu şi-o pot explica: încearcă să pătrundă în mintea şi în sufletul oamenilor.

Care a fost amănuntul acela esenţial pe care l-a sesizat doctorul Jacques Mérey şi care a făcut posibilă găsirea căii de însănătoşire a fetei? Fără îndoială acea legătură vie între ea şi acel câine. Iar încăpăţânarea câinelui de a rămâne lângă ea era un semn pozitiv, fiindcă era limpede că se ataşaseră unul de celălalt. Iar acest lucru nu putea însemna decât faptul că Eva avea totuşi o doză de „trăire” în ea, deci că nu era complet lipsită de simţuri. Iar pentru ca ea să se însănătoşească, Jacques nu trebuia decât să-i dezvolte acele simţuri subtile şi să le facă din ce în ce mai active.

Cât de adânc poţi să pătrunzi în abisurile fiinţei umane? Pentru a-i influenţa pe oameni trebuie să percepi foarte bine emoţiile şi trăirile lor şi apoi să te acordezi la ele. Trebuie să descâlceşti sentimentele lor şi să îi ajuţi să depăşească barierele impuse de propriile lor limite.

Sarcina liderului, asemănătoare cu cea a unui doctor, este de a împleti îndeplinirea unei misiuni importante cu înfăptuirea unei revoluţii în conştiinţa oamenilor care schimbă cursul unei lupte ce pare pierdută.

Aşa cum radiografia oferă doctorilor puterea de a vedea prin piele structurile interne osoase ale corpului viu – tot aşa şi tu trebuie să pătrunzi mai adânc în sufletul omului, acolo de unde porneşte toată fericirea sau nefericirea lui, să fii capabil să sesizezi structura lui emoţională şi să găseşti cea mai eficientă combinaţie de a-i schimba percepţiile şi de a-i îmbunătăţi existenţa.

Dacă nu reuşeşti să intri în spaţiul sufletesc al oamenilor, dacă nu ajungi să fii în perfect echilibru cu ceea ce simt ei, dacă nu descoperi toată gama sentimentelor lor, de la tandreţe la indiferenţă, de la simpatie la antipatie, de la bucurie la tristeţe, atunci nu vei putea să le orientezi emoţiile într-o direcţie favorabilă lor. Şi, în consecinţă, nu vei putea desăvârşi legăturile tale cu ei.

Concluzie: Dacă vrei să ai o influenţă mare asupra oamenilor care te înconjoară atunci trebuie să înveţi să pătrunzi cât mai adânc în sufletul lor, să înţelegi sentimentele lor, sursa fericirii sau a nefericirii lor şi mai ales să le orientezi acţiunile într-un sens pozitiv. Dar pentru asta este necesar să-ţi desăvârşeşti legăturile cu ei şi, nu rareori, aidoma unui doctor misterios, să aplici o „terapie” ţintită, individuală sau de grup.* Notă: Alexandre Dumas - Doctorul misterios, Editura Cartea Romaneasca, 1973.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us