Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Dublul unei priviri care încearcă să se vadă mai bine pe sine

On Februarie 15, 2022
, in
Alpha Leadership by Neculai Fantanaru

Diferenţa există, alteritatea se construieşte. Iată primul postulat pe care se întemeiază ştiinţa expresivităţii sporite, individualizate, în artă.

Abordarea creaţiei mele porneşte de la premisa că forma optimă de constituire a unei individualităţi cu funcţie exponenţială, ce se află la intersecţia dintre simetrie şi suprarealism, nu ar putea fi satisfăcută decât prin recapitularea unei experienţe demne de o poveste, sub genericul “Realitate Fictivă”. Este vorba de a-mi aminti cine sunt cu adevărat, astfel încât să pot continua creaţia propriei experienţe de viaţă la un nivel superior de conştientizare a contiguităţii dintre ce este evocat şi ce este perceput.

Până la urmă este şi asta o performanţă literară.

Asta se poate întâmpla numai când forma şi imaginea vizuală apar complet schimbate într-un spaţiu atemporal al faptului de a fi “pretutindeni şi nicăieri”, ca o aventură neîntreruptă în spaţiul privat al unui artist care se revelează ca o ocheadă aruncată peste timpul istoriei și care pretinde să se realizeze ca atotcunoscător printr-o experienţă de viaţă îndelungată.

Bineînţeles, un asemenea artist nu ar vrea să lase o aparenţă care să-i schimbe întregul traseu al vieţii, ci s-ar converti într-un personaj cu puteri dumnezeieşti, plin de virtute, aşa cum este Prospero (din piesa lui Shakespeare), având puterea de conduce cu o manieră de trăire a dumnezeirii complotul unei serii de evenimente neprevăzute. El se foloseşte de vrăji, scheme și manipulări care toate funcționează în tandem ca parte a marelui său plan de atingere a statutului de “Cauzalitate Unică” .

Leadership: Poţi să ajungi la o acceptare de sine mai largă prin realizarea unui rol de excepţie exprimat în sens dublu, ca parte foarte importantă a procesului de creare a unui erou care încearcă imposibilul fără să aibă nevoie de prezentare?

Din punct de vedere al schimbării formei şi al imaginii care mă caracterizează în cazul redării unui personaj cu atitudine hotărâtoare, o instanţă demiurgică cu înfăţişare de om, deci mai degrabă în sens progresiv decât static, am reuşit să mă autodefinesc ca un ansamblu de comportamente, voci, costume, acrobaţii, trăiri în care naturalul se întâlneşte des cu supranaturalul, în diferite mişcări scenică, apariţii şi dispariţii în fum şi flăcări.

Toate acestea, definite ca atare, au fost transfigurate deseori de personalitatea Creatorului, fiind dispuse într-un ansamblu articulat de imagini dătătoare de conotaţii asupra interpretărilor ulterioare.

Evident, toate au rolul de decor complex în prezenţa unui renumit creator de măști şi costume, pentru preamărirea unei idei, a unui eveniment, a unui erou legendar, păstrând distanţa pe toată durata spectacolului printr-o invizibilitate structurală, printr-un caracter dublu, nici vizibil, nici invibizil, sau în acelaşi timp şi vizibil şi invizibil.

Să nu uităm că un magician cu valenţe de fizician categoriseşte realitatea determinând mulţimea tuturor moleculelor care pot în chip factual să reacţioneze cu ea.

Cine poate să instaureze aici o ordine, dacă nu chiar artistul genial care şi-a definit misiunea şi vocaţia - aceea de a trezi în el însuşi şi în cei din jurul său noţiunea mistică a unui erou atins de titanism şi hybris (imaginea clasică, extrem de răspândită a unui erou cu alură de supraom), având totuşi puterea de a-şi recunoaşte adevărata identitate ascunsă în spatele măştilor, în spatele personalităţii duble. Punctul culminant este atins atunci când magicianul începe să-şi confunde deghizarea cu adevărată-i identitate.

Leadership: Poţi să-ţi proiectezi imaginea de sine într-o ipostază de remarcabilă stabilitate, chiar şi atunci când începi să-ţi confunzi deghizarea cu adevărata identitate?
 
În scenariu de film pe care l-am scris cu ani în urmă, spuneam că un magician se formează sub presiunea evenimentelor. Se transformă, îşi pierde fiinţa lui adevărată, îşi dizolvă identitatea, îşi elimină propriile slăbiciuni, încalcă orice bariere - ca apoi să dispară cu totul, apărând dintr-o dată într-o nouă ipostază - urmată la rândul ei de alte ipostaze. Mai întâi este chimist, apoi vraci, când înţelept, când fizician. Întotdeauna implicat într-un proces de acţiuni şi reacţiuni, de respingeri şi atracţii, de eliminări şi coordonări, într-o lume a simbolurilor şi a filtrelor magice create chiar de el însuşi. Din toate elementele astfel asociate se alcătuieşte un complex nou, un tip uman cu totul diferit.

Fie că este vorba de recunoaşterea mea într-un dublu al meu, dacă luăm în calcul o forţă aparte Visergeranth (prezenţa mea în “imaginea celuilalt”), datorită experienţei comunicării prin indici falşi, mimică, postură şi gesturi precis codificate, avem în faţă procesul de recunoaştere a unei alterităţi fin diferenţiatoare pe care se întemeiază dimensiunea simbolică a identităţii separate, distincte. Chiar dacă totul se petrece “în ceaţă”, magaicianul îşi acceptă divinitatea, revendicându-şi conştiinţa de a fi un mijloc de expresie artistică;. câştigându-şi poziţia de “om miraculos”.

Nu m-aş fi aşteptat la desfăşurarea cadrelor de la sfârşit, dincolo de care esteticul nu poate trece peste real, de la întrepătrunderea unor planuri pe care le credeam deja dispărute, la reapariţia unor personaje pe care le simţeam mai importante. Dar lucrul acesta se adevereşte numai dacă iau în calcul o putere decisivă care accentuează dinamismul imaginii, fără ca ea să cunoască legile mişcării şi ale remodelării, ca actus imperfecti.

O privire mai atentă aruncată asupra imaginii care te face să te deosebești de mulțime, dezvăluie decalajul dintre interpretarea vizuală a unei experiențe de divertisment, și realitatea care se relevă treptat prin efectele sale de clar-obscur.

Dublul unei priviri care încearcă să se vadă mai bine pe sine este atât de familiară artistului care îşi creează două imagini într-una singură, cu scopul precis de a o notă de stil performanțelor tale. Diferenţa există, alteritatea se construieşte. Iată primul postulat pe care se întemeiază ştiinţa expresivităţii sporite, individualizate, în artă.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…