ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Efecte Speciale

On Martie 05, 2016, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Învaţă să faci din leadership un potir cu volum tot mai cuprinzător, exersându-ţi îndemânarea de a localiza și folosi defectele „aparatajului” în vederea obţinerii unor efecte originale.

Colaborarea dintre cei doi titani continuă şi la înregistrarea sincronizată a muzicii. Eisenstein urmăreşte pasionat munca migăloasă şi de maximă exigenţă a compozitorului. Înregistrările se fac într-o atmosferă de sărbătoare. Muzica lui Prokofiev îl minunează, îl extaziază pe Eisenstein.

Prokofiev lucrează la înregistrare cu o pasiune absorbantă. Începe prin a se interesa de toate problemele tehnice ale înregistrării. Ascultă toate instrumentele producătoare de zgomot de care dispune studioul, pe unele introducându-le în partitură.

De pildă, pentru fragmentul "Careul", pe lângă cinci instrumente de percuţie, există notată în orchestraţie şi… cada de la Mosfilm. El constată deformaţiile pe care le provoacă microfoanele. Soluţionează problema folosind defectele aparatajului în vederea obţinerii unor efecte originale. Astfel înregistrează trompetele teutone foarte aproape de microfon, amplificând deformările iscate şi obţinând astfel "un uriaş efect dramatic". Caută efecte speciale şi prin distribuirea neobişnuită a instrumentelor, printr-o orchestraţie "inversată", de neconceput în domeniul lucrărilor simfonice obişnuite.

Încearcă soluţii - de atunci universal aplicate - prin amplasarea orchestrei într-un studio şi a corului într-altul dozându-le apoi la înregistrare, din cabină, după nevoile dramatice ale acţiunii. *

Leadership: Poți să optimizezi fluxul de efecte ce corespund condiţiilor de percepţie ale sunetelor profunde din totalul „zgomotelor”?

Procesul realizării compoziţiei, a cărei schiţă izbucneşte din „zgomotele” aleatoare produse de diverse repere (instrumente, voci, vibraţia unor corpuri aflate în mișcare, etc.) este mult mai complicat, nuanţat printr-o serie de asociaţii mult mai numeroase, și se referă la toată rezerva ştiinţifică, emoţională, vizionară și creativă de care dispune regizorul. Acest proces ne dezvăluie esenţa fenomenului „gândirii prin contraste” - vizând o selecţie atentă a intrărilor auditive, asamblate ulterior într-o combinaţie fantezistă.

Fiecare sunet sau amestec de sunete, tot ceea ce intră în perimetrul hărţii unei minţi născocitoare, putând fi considerat un fel de „translator” emiţând instrucţiuni de nivel înalt într-un cod care, pentru a fi descifrat, cere un efort de înțelegere a unor anumite semnificaţii, anticipează forma pe care o îmbracă esenţa unei atare orânduiri de efecte speciale.

Apoi, pe parcursul materializării în diferite tipare de frecvenţă, odată cu introducerea anumitor sugestii, întregul cod se transformă într-o imagine vizuală: conţinut și mesaj.

Doar regizorii dotaţi cu o ureche muzicală foarte bună pot să surprindă ”ieșiri extraordinare” din zgomotele aleatoare. Ei reuşesc cel mai bine să optimizeze fluxul de efecte speciale ce corespund condiţiilor de percepţie ale sunetelor profunde si semnificative din totalul „zgomotelor”, în vederea validării diferitelor elemente ale scenariilor de film.

Ceea ce face din leadership un fel de potir cu volum tot mai cuprinzător, dând senzaţia că posesorul lui este înzestrat cu puteri supranaturale, ţine de îndemânarea cu care sunt localizate și folosite „defectele aparatajului în vederea obţinerii unor efecte originale”. Graţie defectelor, reprezentând niște comori ascunse aflate în spatele zgomotelor, ecourilor, interferenţelor, confuziilor și distorsiunilor, sub care se reuneşte arta de a surprinde esenţele subtile, orice şi totul capătă o identitate, adică limbaj și unitate.

Să poți face din defecte pârghia care poate mișcă universul, iată ce înseamnă să fii regizor. Să cauţi efecte speciale prin distribuirea neobişnuită a instrumentelor, printr-o orchestraţie "inversată", de neconceput în domeniul lucrărilor simfonice obișnuite, iată ce înseamnă să fii compozitor. Să reuşeşti traduci orice defecte prin puritate, seninătate sau strălucire, activând în oameni o anumită stare de spirit, este calitatea unui lider.

Efectele speciale sunt contribuţia cea mai de seamă pe care un regizor o aduce în lume prin intermediul aparatajului, având rolul de a îmbogăţi şi a adăuga valoare compoziţiilor sale.


* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us