ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Efecte Speciale

On Martie 05, 2016, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Învaţă să construieşti o imagine vizuală din ansamblul elementelor care compun o realitate, astfel încât ceea ce vrei să scoţi în evidenţă să reprezine un uriaş efect de sinergie.

Colaborarea dintre cei doi titani continuă şi la înregistrarea sincronizată a muzicii. Eisenstein urmăreşte pasionat munca migăloasă şi de maximă exigenţă a compozitorului. Înregistrările se fac într-o atmosferă de sărbătoare. Muzica lui Prokofiev îl minunează, îl extaziază pe Eisenstein.

Prokofiev lucrează la înregistrare cu o pasiune absorbantă. Începe prin a se interesa de toate problemele tehnice ale înregistrării. Ascultă toate instrumentele producătoare de zgomot de care dispune studioul, pe unele introducându-le în partitură.

De pildă, pentru fragmentul "Careul", pe lângă cinci instrumente de percuţie, există notată în orchestraţie şi… cada de la Mosfilm. El constată deformaţiile pe care le provoacă microfoanele. Soluţionează problema folosind defectele aparatajului în vederea obţinerii unor efecte originale. Astfel înregistrează trompetele teutone foarte aproape de microfon, amplificând deformările iscate şi obţinând astfel "un uriaş efect dramatic". Caută efecte speciale şi prin distribuirea neobişnuită a instrumentelor, printr-o orchestraţie "inversată", de neconceput în domeniul lucrărilor simfonice obişnuite.

Încearcă soluţii - de atunci universal aplicate - prin amplasarea orchestrei într-un studio şi a corului într-altul dozându-le apoi la înregistrare, din cabină, după nevoile dramatice ale acţiunii. *

Leadership: Poţi să conferi creaţiei tale un conţinut de autenticitate astfel încât să uimeşti lumea datorită "esenţei gândirii prin contraste" exprimată printr-o formă de accentuare a unei stări de spirit detaşate şi receptive la nou?

Procesul realizării compoziţiei, a cărei schiţă izbucneşte din „zgomotele” aleatoare produse de diverse repere (instrumente, voci, vibraţia unor corpuri aflate în mișcare, etc.) este mult mai complicat, nuanţat printr-o serie de asociaţii mult mai numeroase, și se referă la toată rezerva ştiinţifică, emoţională, vizionară și creativă de care dispune regizorul. Acest proces ne dezvăluie esenţa fenomenului „gândirii prin contraste” - vizând o selecţie atentă a intrărilor auditive, asamblate ulterior într-o combinaţie fantezistă.

Fiecare sunet sau amestec de sunete, tot ceea ce intră în perimetrul hărţii unei minţi născocitoare, poate fi considerat un fel de „translator” care emite instrucţiuni de nivel înalt într-un cod care, pentru a fi descifrat, cere un efort de gândire unitară. Un bun regizor anticipează forma pe care o îmbracă esenţa unei atare orânduiri de efecte speciale înainte de a-şi promova versiunea de realitate prin intermediul unui microcosmos de trăiri, sentimente, gânduri şi idei.

Apoi, pe parcursul materializării în diferite tipare de frecvenţă, odată cu introducerea anumitor sugestii, întregul cod se transformă într-o imagine vizuală: conţinut și mesaj.

Un regizor a cărui stare de spirit este detaşată şi receptivă la nou ştie să pună în scenă cât mai elocvent un scenariu care să evidenţieze relaţia lui cu o lume mult mai largă decât scena unui experiment, în care spectatorii trebie să relaţioneze tot ceea ce văd pe ecran cu mediul înconjurător, cu alte persoane, norme şi înţelesuri. Scenariul trebuie să evidenţieze însăşi felul de a fi al regizorului, trebuie nu doar să mişte inimile spectatorilor, ci să reprezinte realitatea propriei sale existenţe, a propriei sale minţi, a propriei sale conştiinţe.

Esenţa gândirii în contraste se poate regăsi în legătura dintre lucruri, acţiuni, stări, evenimente şi atitudini care oricând pot fi schimbate în funcţie de cauzele şi efectele care duc la schimbarea cadrului de reprezentare a cunoştinţelor care doresc a explica lumea.

Doar regizorii dotaţi cu o ureche muzicală foarte bună pot să surprindă ”ieșiri extraordinare” din zgomotele aleatoare. Ei reuşesc cel mai bine să optimizeze fluxul de efecte speciale ce corespund condiţiilor de percepţie ale sunetelor profunde si semnificative din totalul „zgomotelor”, în vederea validării diferitelor elemente ale scenariilor de film.

Ceea ce face din leadership un fel de potir cu volum tot mai cuprinzător, dând senzaţia că posesorul lui este înzestrat cu puteri supranaturale, ţine de îndemânarea cu care sunt localizate și folosite „defectele aparatajului în vederea obţinerii unor efecte originale”. Graţie defectelor, reprezentând niște comori ascunse aflate în spatele zgomotelor, ecourilor, interferenţelor, confuziilor și distorsiunilor, sub care se reuneşte arta de a surprinde esenţele subtile, orice şi totul capătă o identitate, adică limbaj și unitate.

Să poți face din defectele aparatajului pârghia care poate mișcă universul, iată ce înseamnă să fii regizor. Să cauţi efecte speciale prin distribuirea neobişnuită a instrumentelor, printr-o orchestraţie "inversată", de neconceput în domeniul lucrărilor simfonice obișnuite, iată ce înseamnă să fii compozitor. Să reuşeşti traduci orice defecte prin puritate, seninătate sau strălucire, activând în oameni o anumită stare de spirit, este calitatea unui lider.

A conferi creaţiei tale un conţinut de autenticitate înseamnă să asimilezi ideea de "deformare" a mijlocului cel mai potrivit prin care se realizează comunicarea, cu un uriaş efect de realism complet - capabil să facă senzaţie.

Efectele speciale sunt contribuţia cea mai de seamă pe care un regizor o aduce în lume prin intermediul aparatajului, având rolul de a îmbogăţi şi a adăuga valoare viziunii sale.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate