ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Elita minţilor evoluate

On Iunie 01, 2016, in Leadership T7-Hybrid, by Neculai Fantanaru

Învaţă să dai gândirii tale adâncimea experienţei de veacuri, împrumutând esenţa însuşirilor tale alese acelora care sunt lipsiţi de ele.

Mă îndreptam consecvent către o lume necunoscută, fără reper, aşa cum se îndrepta Columb spre un continent nedescoperit, dar eram mult mai puţin echipat decât celebrul conquistador, fără busolă, fără cârmă şi fără compas, simţind că totul se va sfârşi printr-un naufragiu. Voiam tare mult să cunosc o altă cultură, să dau altă culoare minţii, o introducere la ceea ce aveam să devin: o extensie a infinitului.

Visând cu ochii deschişi la nemaipomenita apropiere de ceva mai puţin dur, mai puţin împietrit de timp şi de idei fixe, aşa cum pictorii desăvârşiţi îşi caută în permanenţă noi modele prin cercetarea unor revelaţii mistice, nu prin comparaţia cu ceea ce deja au reuşit să facă alţii, puteam să deschid povestea unei scurte nebunii. Tot așa cum a făcut-o Salvador Dali. Eram un om cu vederi largi.

Avântat spre virtualitatea unei înnoiri de sine, unei existenţe uşor de justificat pe planul conştiinţei ce se arăta ca graţie divină, urmăream să dobândesc o inteligenţă înălţătoare ce nu se subscria acelei dogme aparţinând minţilor vulnerabile la condiţia de a cerceta lumea în lung și în lat. Ştiam că întotdeauna în mine trebuia să caut răspunsurile la întrebările ce nu le cunoșteam, dar tot ce era inspiraţional venea de la vechii conquistadori.

Columb a reprezentat curajul de a deschide porțile unei noi lumi întru posteritate, nu o imitaţie palidă a unei acțiuni inutile de susținere și promovare a unei idei năstruşnice. Salvador Dali a reprezentat arta imaginaţiei de a vedea dincolo de oglinda realităţii.

În ecuaţia reacţiei dintre aspiraţia spre absolut şi posibilitatea de a-ţi depăşi condiţia actuală, acolo unde răsună acea continuă și constantă formă de comunicare dintre cele două, se stabileşte o nouă funcţie de acces la reprezentarea unui nou curent de avangardă, numit "grad de apartenenţă la elita minţilor evoluate".

Leadership: Cum te raportezi la cadrul experienţei de transformare a realităţii cu care intri în contact şi de valorificare a celor descoperite, încât să dai gândirii tale adâncimea experienţei de veacuri?

La bătrâneţe, când starea de sănătate a prinţului Tyllerand nu se îmbunătăţea deloc din cauza unei inflamaţii dureroase a ochilor, singura lui preocupare rămânea cunoaşterea. Cu toate că boala îl împiedica să răsfoiască prin cărţile din biblioteca sa, doamna de Coigny ne relata următoarele despre el: "Punea mâna pe cărţi, le aşeza la loc, le lăsa ca să le ia din nou, le cerceta ca şi cum ar fi fost vii şi acest exerciţiu, dând gândirii sale adâncimea experienţei de veacuri, împrumuta scrierilor o eleganţă de care autorii lor erau adesea lipsiţi".

Uneori, tot ceea ce ţine de condiţiile de validare a unei forme de exercitare a capacităţii de a servi drept model de inspiraţie, rezultă din modul cu îți manifeşti discreţia - aceasta este partea cea mai bună a curajului de a te autodepăşi prin educaţie. A da gândirii tale adâncimea experienţei de veacuri înseamnă să-ţi raportezi gândirea la actele de măreţie ale înaintaşilor care au dovedit un spirit de sacrificiu, curaj, pricepere de a visa cu ochii deschişi, calităţi ce pot fi luate ca exemple de urmat. Înseamnă să te închizi în povestea unei întrebări: cum ar fi să trăieşti o viaţă ce poate constitui scenariul unei discuţii dintre Cristofor Columb şi Salvador Dali?

Deseori, eu însumi mă raportam la cadrul experienţei de transformare a realităţii într-un proces de revelaţie, pentru a vedea dincolo de imediatul unei subiectivităţi inautentice, dincolo de explorarea unei puzderii de alegeri încurcate, printr-un fel de exerciţiu al admiraţiei faţă de precursorii noii maniere de abordare a viziunii artstice.

Leadership: Te implici în constituirea unei revelaţii care transformă aspiraţiile în realitate, ca formă de ilustrare a profunzimii de a simţi ceea ce nu este uşor de înţeles la modelul tău de inspiraţie?

Rolul oamenilor de geniu, percepuţi deseori ca fiind inactivi sau incapabili de a se exterioriza, unindu-se în jurul vreunui ideal care transcende concretul, este acela de a fi principalul punct de reper al unei încordări intelectuale colective care pune în centrul ei nu atât înclinaţia pentru creşterea pluralismului în gândire, cât mai ales dobândirea relevanţei unui fenomen de rezonanţă.

Rezonezi cu ceilalți oameni nu atât prin acțiunile tale, nu prin creație sau mesajele ei transmise direct sau indirect, nu prin intermediul unui personaj pe care îl pui în evidenţă. Ci prin inducţia unei stări de spirit la o anumită frecvenţă de reflexie, prin însăşi natura ta - oferind o experiență mai vastă a realizării de sine la un nivel de măiestrie, construind o identitate unică, seducătoare.

Măreția în leadership, avându-şi originea în constituirea unei revelaţii care transformă aspiraţiile în realitate, este o ilustrare a profunzimii de a simţi ceea ce nu este uşor de înţeles la modelul tău de inspiraţie, ci mai degrabă intuit, interpretând mesajul acţiunilor sale. Revelaţia este promisiunea a ceea ce devii într-o sincronicitate a vieţii tale cu a altcuiva, la nivel de inspiraţie în acapararea unei forme cizelate de gândire.

După cum un desăvârşit istoric literar, atunci când faptele sunt rare, se străduieşte să le suplinească prin presupunerile circumspecte şi inducţiile legitime ale unei critici înţelepte, tot aşa şi omul care urmează un anumit model de inspiraţie, trebuie să împrumute de la el acele caracteristici subtile care nu ies în evidenţă decât în timp, şi care să-i suplinească lipsa de experienţă.

Un asemenea model de inspiraţie încorporează totul la un loc, tot ce e mai bun din tine, tot ce acumulezi la un anumit nivel de gândire.

Leadership: Poți să stabileşti prioritatea de rulare a unui program de tip „I find myself in a past-future story”, astfel încât să-ți creezi o originalitate unică în mijlocul tuturor imitaţiilor banale care se fac în jurul personalităţii tale?

Programul de tip „I find myself in a moment of alternate past-future story” se adresează în special minţilor care dau gândirii lor adâncimea experienţei de veacuri, împrumutând esenţa însuşirilor lor alese acelora care sunt lipsiţi de ele. Chiar prin amintirile lăsate de ei, prin experienţele și povestirile lor, esenţa are întotdeauna ceva de spus.

Pe de altă parte, imitaţia este o formă de apreciere sinceră faţă de cineva, dar care nu prezintă tendinţa de progres, care nu prezintă tendinţa de a te situa superior faţă de acel model iniţial sau măcar de a te alinia la esenţa lui. Singura imitaţie banală care se poate face în jurul unei personalităţi marcante, foarte educată şi atât de bine ancorată în sfera culturii alese, o constituie acea formă de flatare pe care şi-o atribuie artistul bine instruit profesional, dar care niciodată nu se lasă sedus de varianta unei noi realităţi.

Imitaţia este o formă superficială de evaluare a unui individ, neluând în calcul acele porțiuni discrete din existența lui care îi încadrează măreţia. Ea aduce în prim plan ideile sale, dar nu și beneficiile lor. Imitaţia readuce în prim plan trecutul unui om, fără să te lege de el acele sentimente pe care să le preţuieşti.

Leadershipul este istoria prezenţei tale într-un anumit loc, într-un anumit timp, într-un anumit anturaj, când viaţa a început să ţi se pară o descoperire a unei realităţi dure, fantastice, greu de gestionat, pe care a trebuit să ţi-o asumi pe cont propriu şi să o biruieşti prin intermediul inteligenţei pătrunzătoare.

Din elita minţilor evoluate fac parte toţi acei indivizi care se identifică cu vechii deschizători de drumuri, având acelaşi impact lumesc, funcţionând în acelaşi stil de gândire şi acţiune - ca un tribut adus fenomenului de rezonanţă, dar şi ca o rampă de lansare spre alte coltişoare neexplorate ale lumii.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate