ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Episodul 2 al magiei de dincolo de artă

On Ianuarie 22, 2019, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Învaţă să forţezi viaţa să se curbeze după voinţa ta, respectând regulile naturale şi logice ale unei compoziţii artistice ce exprimă viu legătura dintre două lumi: virtuală şi scriitoricească.

În sinea mea nutream speranţa ajungerii la un rezultat vizual complementar unei opere care trăieşte prin ea însăşi o poveste plină de culoare și mister, de istorie şi legendă, ca atunci când eşti în căutarea unei mici luminiţe de speranţă, fie ea oricât de vremelnică şi de firavă, dar care te ghidează din interior spre culmile cerului infinit al artei veritabile.

Tot ce se ivea în jur, mai ales în mod neaşteptat, reprezenta un adaos de nuanţă închisă sau deschisă la viziunea unei noi condiţii existenţiale a omului de artă. Dacă pe acest ecran-spaţiu al realităţii observate dependent de un anumit subiect aş fi trasat un semn grafic (o linie sau o formă geometrică), poate că aş fi putut obţine mai uşor reversibilitatea relaţiilor: formă - materie, figură - fond, judecată estetică - judecată cognitivă.

Plin de curiozitate, încercând să pătrund toate lucrurile din unghiul vederii de detaliu, îmbogăţit cu un puternic efect de lectură a unui text la prima vedere, am reuşit să găsesc de fiecare dată o coerenţă, o ordine între lucruri şi fapte, să asimilez toate acele impresii superficiale pe care puţini le includ într-o carte de leadership, cu accent pe artă.

Numai o carte de o erudiţie artistică ostentativă, scrisă cu litere de foc aprins într-un vis fără margini, ar fi putut oferi o relatare adevărată şi completă despre ceea ce anume mă împlinea la nivel de aspiraţii.

Regulile de bază ale unei compoziţii artistice ce exprimă legătura dintre lumea virtuală şi cea scriitoricească sunt următoarele: să vezi mai departe decât pot ajunge privirile tale şi să exprimi prin emoţii pline de taine mai mult decât îţi oferă o imagine obiectivă.

Dacă vrei să vezi o stea în timpul nopţii pe bolta cerească trebuie să-ţi ridici privirea, deci să-ţi mişti capul într-o direcţie sau alta, ochii pătrunzând întunericul pentru a intra în lumea viselor. Dar mulţi nu bagă de seamă tocmai elementele vizuale care apar în această etapă a parcurgerii vederii de la pământ la cer, ele fiind cele care fac diferenţa dintre formă şi fond, dintre trăire şi reprezentare, dintre realitate şi pragul lumii fantastice, dintre contemplaţie şi creaţie.

Aici, fix în această dinamică a atenţiei spre imensitatea unui punct, este ascunsă taina marii arte pe care mi-o asum ca pe o descoperire a cunoaşterii nelimitate, justificând totodată ideea de adâncime spaţială virtuală.

Aş putea enumera o sumedenie de lucruri care pot transforma o imagine statică într-una dinamică, şi astfel să dau viaţă unei expresii vizuale a abundenței oferite de experiența bucuriei trăirii în „acum”, care la rândul ei să devină subiectul unui răspuns sau al unei reacţii din partea observatorului.

Cum ar spune un detectiv: “cu cât mai minuţioasă cercetarea, cu atât mai reuşite rezultatele”.

Leadership: Arta ta denotă reflexul unei pasionante configurări de imagini în acord cu exigenţele unei activităţi stimulatoare de mare fineţe care te încarcă cu imaginaţie, dar te ţine prizonier sub masca unui trăitor absolut de experienţe simbolizatoare?

Vizualul este o clarviziune care pleacă din experienţa vieţii. fiind pe măsura a tot ceea ce este făcut să pară natural, să exprime emoţii sincere, să absoarbă gândurile cele mai profunde. Dar în ficţiunea unui aparat psihic conectat doar la frumuseţe totul se traduce în culori pastelate, vibrante, dar uneori şi în culori neutre dacă se vrea amplificarea senzaţiei de mister.

Arta cea mai înaltă trebuie să capete valoarea de indiciu care să atragă atenţia asupra nevoii de realism, şi în acelaşi timp să fie atinsă de artificialul unei zone pline de mister.

Aşadar, vizualul poate fi pus în legătură cu reflexul unei profunde realităţi interioare văzută prin ineditul unei stranii frumuseți care oglindește cele mai înalte sentimente de care este capabilă inima omenească. Dar nicio realitate nu este aceeaşi în imaginile propriei oglindiri în spaţiul subtil al gândurilor cele mai tainice.

Eroul lui Mesa Selimovic din romanul “Dervişul şi moartea” încerca să descifreze limbajul artei, dar se lovea mereu de aceeaşi cerinţă complet lipsită de logică: unde se găseşte inspiraţia? El mărturisea cu o emoţie firească în acest context:

“Aşteptam fără motiv ceva neobişnuit, ceva ieşit din comun, care să mă uimească. Deodată lumea a ajuns o taină pentru mine, şi eu pentru lume. Ne-am aşezat faţă în faţă şi ne-am privit cu uimire, nu ne mai cunoşteam, nu ne mai înţelegeam. Am fost nevoit să plutesc deasupra sensului adevărat al scrisului, apropiindu-mă de el şi ascunzându-l sub un pseudonim care să mă protejeze de orice deznădejde, aşa cum pictorul îşi transferă ideea într-un simbol vizibil, dar greu de interpretat.”

Îmbunătăţirea exprimării prin forţa artisticului, pentru că arta este motorul exprimării emoționale a fiecăruia dintre noi, este specifică confesiunii unei măşti (ca mijloc suplimentar de protecţie împotriva deznădejdii, a luptei cu morile de vânt), dar care te propulsează în rândul celor mai cunoscuţi scriitori ai noii generaţii.

Leadership: Poţi să surprinzi într-un mod aparte momentul în care percepţia unei forme de artă se suprapune imaginii unei lumi care înfăţişează noi perspective de interpretare a trăirilor tale ascunse?

Credeam că dacă mă scufund în folosirea relaţiilor dintre scris şi pictură voi reuşi, asemenea unui artist al lumii trecătoare, asemenea unui narator care apare și dispare în momentul-cheie ale unui Big Bang a priori, mi se va revela sensul trecerii mele prin timp, la fel ca atunci când uiţi să priveşti realitatea din perspectiva lui “Asta-i tot”.

Primul dintre argumentele pe care le aduceam noutăţii în folosirea expresiilor, tehnicilor şi procedeelor de artă, îl constituia descoperirea faptului că din punct de vedere perceptiv nu există imagine atât de grandioasă încât sufletul să se întindă până la extremităţile unui univers fals. Ci există doar o viaţă paralelă a aceleaşi expediţii spre un loc de refugiu, limbaj ascuns al sufletului, o latură diferită a aceleiaşi suferinţe: dezacordul cu lumea obiectivă.

So find the feeling ! Singura şansă de a răzbate în cursa fenomenală cu mine însumi era să-mi simt viaţa într-o pictură menită să anunțe tenta expresionistă care avea să devină coordonatoare a universului investigat ulterior, nu doar din prisma unei forme de obiectivism în analiza imaginii artistice, ci din prisma încercării de a reda cât mai complet cu putinţă într-o imagine frontală tot ceea ce ştiam despre mine. Putere, inteligenţă, destin. O estetică a eleganţei de a fi unic.

Dacă mi-ar fi cerut cineva să confirm o ipoteză cu privire la forţa de care eram condus în viaţă, spre ceea ce nici eu nu ştiam prea bine încotro, şi dacă mi-ar fi pus la dispoziţie doar un creion pentru a scrie viitorul, aşa cum se întâmplă în cazul artiştilor care trasează drumul inițiatic al unei lumi de nostalgii și visări, probabil mi-aş fi început relatarea printr-un autoportret realizat din perspectiva trecerii timpului.

Probabil, aş fi încercat să redau o bucăţică din sufletul meu cu acea culoare a sincerităţii şi a deschiderii inepuizabile, desenând şi continuând, într-o matematică a timpului, semnele destinului poetic al unui narator care priveşte arta cu ochii unui magician al cuvintelor pline de vis şi fantezie.

Arta care rezistă timpului poate fi corelată cu accentuarea unor exprimări capabile să creeze un univers unic, pe care îl parcurgi cu emoţia cu care semnezi starea de vrajă interioară redată numai de un pictor într-o gamă cromatică vie, caldă și expresivă.

Episodul 2 al magiei de dincolo de artă surprinde calitatea artistului de a înainta cu forţă spre nisipurile mişcătoare ale miraculosului sau ale fantasticului, şi de a da viaţă unei imagini emoţionante şi atractive care să-l facă pe omul de rând să gândească: "Uite, asta poate să fie lumea mea” !

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate